Prima pagină » Local » Departamentul de Pompieri din Iași a primit mașini noi de intervenție! Ce pot face acestea și la ce tip de misiuni vor fi folosite?

Departamentul de Pompieri din Iași a primit mașini noi de intervenție! Ce pot face acestea și la ce tip de misiuni vor fi folosite?

24 mart. 2022, 00:01,
Andreea Andrei în Local

În cadrul proiectului național „Viziune” început în 2020, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași a primit două mașini noi de intervenții. Acestea vor fi folosite în cazurile extreme cu care Pompierii se pot întâlni în misiuni.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a alocat în cadrul proiectului „Viziune” 2020 două mașini noi de intervenții ce vor ajuta pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași.

Dintre cele 12 autospeciale pirotehnice și 6 autoplatforme pentru salvarea de la înălțime au fost alocate către ISU Iași câte un exemplar din fiecare.

Mașini noi de intervenții ce vor ajuta pompierii în situații limită

Cele două mașini de intervenții au dotări de ultimă generație și pot fi folosite în situații extreme. Acestea au fost achiziționate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) prin proiectul „Viziune 2020”. Cele două echipamente ajunse la Iași fac parte dintr-un lot de 12 autospeciale și 6 platforme, ajunse pe 17 martie la IGSU, ulterior fiind preluate de delegațiile fiecărui județ.

„Inspectoratul pentru Situații de urgență al Județului Iași au primit în dotare o autoplatformă de salvare și intervenție la înălțime, precum și o autospecială pirotehnică ce vine în sprijinul echipelor de specializate pentru desfășurarea intervențiilor specifice”, a declarat Ionel Roșu, purtător de cuvânt ISU Iași.

Autoplatforma pentru salvarea la înălțime poate ajunge până la 45 de metri și poate fi folosită și la salvarea persoanelor rămase captive pe ape sau alte medii aflate sub nivelul solului până la adâncimea de 8 metrii. Mașina de intervenție alocată către ISU Iași și este încă în stadiul în care pompierii învață să o manevreze la capacitate maximă.

Ce dotări au mașinile noi de intervenții?

Dotările autoplatformei sunt de ultimă generație. Brațul hidraulic se manevrează digital și are multiple comenzi ce pot fi folosite pentru a ajunge cât mai rapid la înălțimi de până la 45 de metri, în diferite unghiuri ce nu pot fi accesibile printr-un alt mod. Are în dotare o scară ce poate fi controlată de asemenea digital și poate facilita accesul altor pompieri la nevoie.

Autospeciala pirotehnică va fi folosită în situații de vreme extremă, pentru spargerea blocurilor de gheață, dezamorsarea materialelor pirotehnice, transportul materialelor neexplodate și distrugerea de explozibili. Mașina de intervenții este echipată cu detectoare de metale, costum de protecție pirotehnic, căști și veste de protecție balistică, echipamente și accesorii utilizate pentru manipularea, transportul și dezamorsarea munițiilor neexplodate și o barcă pneumatică cu 3 locuri.

„Avem în interior toate echipamentele necesare pentru distrugerea acumulărilor de gheață sau pentru ridicarea și distrugerea elementelor de muniție rămase neexplodate din timpul conflictelor armate, cu asta se ocupă Echipa Pirotehnică din cadrul ISU Iași”, a declarat  Paul Varga, Plutonier în cadrul Echipei Pirotehnice din cadrul ISU Iași

Pompierii au primit de curând cele două mașini noi de intervenții și până vor fi finalizate procedurile legale de predare- recepție a echipamentului, acestea vor fi folosite pentru sesiuni de antrenament și învățare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *