Prima pagină » Stiri si curiozitati » Deparazitare internă câini: Cum să avem grijă de prietenul nostru blănos

Deparazitare internă câini: Cum să avem grijă de prietenul nostru blănos

14 dec. 2021, 14:47,
în Stiri si curiozitati

Dacă urmează să adoptați un cățel sau aveți unul de puțin timp, ar fi bine să știți cum se face deparazitarea internă și externă a cânilor.

Câinii cu paraziți interni, de obicei, nu prezintă simptome clinice, până foarte târziu, când consecințele pot deveni mult mai greu și mai costisitor de manageriat.

Diseminarea regulată a ouălor și a viermilor de către animalele infestate pune în pericol sănătatea altor animale de companie și a familiilor lor, întrucât paraziții se pot transmite și la om.

catel caruia i se da o pastila

Deparazitare internă câini: Care sunt principalii paraziți interni

Cu problema paraziților interni se poate confrunta orice cățel, fie că este pui sau adult. Anumite afecțiuni cauzate de paraziții interni pot fi transmise de la câine la stăpân și asta nimeni nu-și dorește.

Cei mai întâlniți paraziți interni la animăluțul tău sunt viermii lați, precum Dipylidium caninum și Taenia taeniformis. Aceștia au peste 6 cm lungime și sunt ușor de identificat în momentul în care sunt eliminați prin scaun. Sunt multe situații când patrupedul tău ajunge să infesteze în urma ingerării de fecale sau de purici infectați, mai ales dacă îl scoți la plimbare în locuri pe unde sunt aduși și alți câini.

Principalele simptome în situația în care cățelul tău este infestat cu viermi lați sunt mâncărimea în zona anusului, scăderea în greutate fără pierderea poftei de mâncare și abdomenul umflat.

Alți paraziți care pot pune probleme amicului tău blănos sunt viermii cu cârlig. Aceștia pot cauza adevărate probleme dacă se atașează de peretele intestinului subțire al câinelui, hrănindu-se cu sânge, și prin transmiterea de la animal la stăpân, prin contactul fecalelor câinelui cu pielea omului.

Alți paraziți care pot ajunge în organismul cățelului tău sunt viermii inelați, cei mai des întâlniți fiind Toxocara canis și Toxascaris leonina. Acești viermi au o lungime medie de 7-12  cm și, odată ajunși în intestinul gazdei canine, se hrănesc cu alimentele parțial digerate. Principalele simptome în asemenea cazuri sunt diareea și voma. În anumite cazuri, blana poate deveni lipsită de strălucire sau se produce umflarea abdomenului.

catel controlat de medicul veterinar

Semne că animăluțul tău are paraziți interni

În cazul paraziților interni, fie se poate face o analiză a fecalelor, unde cu siguranță vor fi găsite ouăle sau părți din viermii eliminați, fie diagnosticul este pus după simptomele prezente. Acestea diferă în funcție de tipul de paraziți, dar sunt câteva simptome care se manifestă la orice tip de parazit intestinal. Astfel, cățeii care au paraziți interni pot avea abdomen balonat, deși restul corpului este slab, scăderea în greutate fără pierderea apetitului, vărsături, diaree, apatie, oboseală sau anemie.

De asemenea, cățeii pot să acuze mâncărimi în zona anală, pierderea luciului blănii și al pielii sau gingii palide.

catel controlat de medicul veterinar

Cum se face deparazitarea internă

În anumite cazuri, cățelușii pot fi infectați cu paraziți încă de la naștere, larvele fiind transmise foarte ușor de la mamă, transplacentar sau prin alăptare.

Deparazitarea cățelului este obligatorie în această cauză începând cu vârsta de patru săptămâni. Pentru un tratament adecvat, recomandat este să cereți sfatul medicului veterinar.

Pentru a preveni infestarea cu paraziți interni, se recomandă respectarea programul de deparazitare internă. De asemenea, trebuie avut grijă la alimentele sau obiectele pe care câinele tău le roade atunci când ieșiți afară, mai ales dacă știi că obișnuiește să investigheze totul pe unde merge.

În momentul în care îl scoți la plimbare pe amicul tău blănos este indicat să ai grijă să nu bea apă din bălți, ci doar din surse potabile și curate.

Atunci când îl hrănește trebuie să ai grijă dacă îi dai carnea crudă deoarece aceasta poate găzdui paraziți intestinali nedoriți.

Mai mult, trebuie avut grijă la alegerea unei scheme optime de deparazitare internă.

catel la medicul veterinar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025