Deodorantul creste riscul de cancer mamar? Utilizarea pe termen lung a deodorantelor este asociata cu un risc crescut de cancer de san, in special datorita compusilor din aluminiu. Cu toate acestea, pana la acest moment niciun studiu nu a reusit sa dovedeasca acest lucru.
Pentru a lupta impotriva mirosului urat emanat de corp in timpul transpiratiei, folosim deodorant. Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung a antiperspirantelor a fost adesea asociata cu un risc crescut de cancer de san. Ar trebui sa incetam sa mai folosim deodorante pentru a ne proteja sanatatea?
Dar specialistii seriosi sunt foarte clari: niciun studiu nu a stabilit vreodata o legatura intre riscul de cancer de san si utilizarea unui deodorant disponibil pe piaţa. Un studiu publicat in 2002 in Jurnalul Institutului National al Cancerului a comparat 813 femei cu cancer de san cu 793 de femei sanatoase. Nici o dovada stiintifica nu a dovedit influenta deodorantului asupra bolii.
Deodorantul creste riscul de cancer mamar?
Cele mai multe dintre aceste forme de cancer se dezvolta in partea superioara superioara a sanului, cel mai aproape de axila. Aceasta zona este, de asemenea, cea mai apropiata de ganglionii limfatici expusi la deodorante. Ingredientele active din deodorante, compusi pe baza de aluminiu, blocheaza glandele sudoripare pentru a impiedica transpiratia sa ajunga la suprafata pielii.
Unele cercetari au sugerat ca acesti compusi din aluminiu pot fi absorbiti prin piele si pot provoca modificari in receptorii estrogeni ai celulelor mamare. Estrogenul promoveaza cresterea celulelor mamare canceroase si non-canceroase, asa ca s-a sugerat ca acesti compusi pe baza de aluminiu pot fi un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de san.
in opinia expertilor, cantitatea de aluminiu absorbita este foarte mica, mult mai mica decat cea absorbita prin alimente. Prin urmare, este foarte putin probabil ca deodorantele sa fie responsabile pentru cancerul de san.