Prima pagină » Economic Local » Denisa Talef, medic veterinar DSVSA Iași: „Siguranța alimentară este extrem de importantă”

Denisa Talef, medic veterinar DSVSA Iași: „Siguranța alimentară este extrem de importantă”

04 sept. 2024, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local
Denisa Talef, medic veterinar DSVSA Iași: „Siguranța alimentară este extrem de importantă”

Denisa Talef, medic veterinar în cadrul DSVSA Iași, discută într-un nou episod de #PodcastBZI despre siguranța alimentară, autorizarea unităților alimentare, dar și dacă antreprenorii din Iași respectă legislația din acest domeniu. Specialistul discută și despre cazurile grave de toxiinfecție alimentară, dar și care sunt greșelile pe care le fac antreprenorii când apar astfel de situații. Interviul poate fi urmărit AICI:

Denisa Talef, medic veterinar în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, susține că amenzile nu reprezintă un criteriu de performanță a unei instituții.

„Cu cât sunt mai multe amenzi, cu atât se arată că lucrurile nu merg bine, se instalează haosul. Trebuie responsabilizat operatorul economic. Dai amendă când aspectele sunt grave, nici să nu se mai gândească operatorul economic să facă, din nou, greșeala respectivă. Îți asumi când dai acea amendă, cu responsabilitate, pentru că este amendă mare și oricând poate fi contestată și ajungi în instanță, și eradichezi aceste fenomene de încălcări ale legii prin exemplele date cu amenzi mari, obiective bine documentate. Nu hărțuiala asta ieftină, aș putea spune, să dăm amenzi ca să arătăm că ne-am făcut treaba. Nu sunt de acord cu principiile astea”, susține specialista.

Denisa Talef, medic veterinar din Iași: „Siguranța alimentară este extrem de importantă”

Medicul veterinar este de părere că și antreprenorii trebuie să se intereseze în legătură cu normele sanitar-veterinare pe care trebuie să le respecte.

„Cei care încalcă legile privind siguranța alimentară sunt cei care ne îmbolnăvesc. Salmonella, listerii, stafilococ, adică ingerarea unui produs cu parametrii de siguranță alimentară, modificați sau existenți, creează apariția afecțiunilor. Înțeleg și antreprenorii care își deschid afaceri și fac investiții, dat fiind că suntem verificați de Uniunea Europeană și sunt necesare multe documente. Există o exigență din partea Comisiei Europene. Când venim la unele unități, avem tendința să fim exigenți, într-adevăr. Dar este normal ca și antreprenorii să se intereseze despre ce înseamnă să ai o afacere în domeniul alimentar, să ai siguranța că ceea ce vinzi, nu îmbolnăvește pe nimeni. De exemplu, dacă eu vin prima dată în control, îți spun ce documente trebuie să ai, ce e necesar să modifici ca să respecți normele de siguranță alimentară, iar a doua oară, mă vezi în pragul ușii și tu nu ai respectat nimic din ce am discutat, atunci, poți să te aștepți la amendă. Siguranța alimentară este extrem de importantă”, mai spune Denisa Talef, medic veterinar din cadrul DSVSA Iași.

Au fost aplicate amenzi usturătoare operatorilor economici din Iași.

Sute de interviuri cu specialiști din diverse domenii, postate pe YouTube, la secțiunea ”PodcastBZI”

În cadrul proiectului #PodcastBZI, au fost prezenți sute de specialiști, din diverse domenii de activitate. Unul dintre acestea este Mădălina Apetre, specialist în resurse umane și antreprenoare, din Iași. De asemenea, psihologii din Iași discută despre problemele cu care se confruntă pacienții. România a ajuns în topul european al ratei divorțurilor. Astfel, dacă în anul 1990, rata divorțurilor era de 16 la sută, acum, a ajuns la aproape 30 la sută.

Psihologul Andreea Buhuși, din Iași, discută, într-un nou episod de #PodcastBZI, despre principala cauză a divorțurilor, de ce va crește numărul cuplurilor care se despart la notar, dar și cum au evoluat relațiile de cuplu în România. De asemenea, Denisa Talef, medic veterinar în cadrul DSVSA Iași, oferă sfaturi celor care vor să deschidă afaceri în domeniul alimentar.

Comentarii
  • Angajat Horeca

    Angajatii restaurantelor nu respecta normele de siguranta alimentara, deoarece nu le pasa, ca amenzile sunt extrem de mici. Toti patronii din Horeca ii fidelizeaza pe angajatii DSV cu cadouri/tichete/cupoane in baza carora acestia consuma gratis cu familiile sau cu prietenii. Niste spagari toti angajatii de la DSV!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *