Echipele de muncitori sunt aproape să finalizeze demolările de la depoul Dacia. Câteva tramvaie vechi vor urma să fie casate de compania de transport. Angajații deja lucrează în două schimburi la cel de la Gară, iar în cel mai scurt timp vor fi mutate și vehiculele
La începutul lunii noiembrie a fost demarat procesul de demolare a depoului din Dacia. Firma care se ocupă de lucrare este SMZ Impex din Cluj, iar termenul de finalizare este de 3 luni. În total, la depoul din Dacia erau 17 clădiri, însă excavatoarele au ajuns să o dărâme și pe ultima. Angajații deja lucrează pe tramvaiele de la Gară în două schimburi.
Demolările de la depoul Dacia, tot mai aproape de final
Suprafața pe care se afla depoul este de aproximativ 4,5 hectare, fiind amenajate 17 construcții în perioada 1980-1990. Timp de zeci de ani, sute de angajați au lucrat la depoul Dacia, însă odată cu procesul de modernizare au fost transferați. Având în vedere noile mijloace de transport din flota CTP, modernizarea era absolut necesară. Investiția ajunge la suma de 200 de milioane de lei, bani împrumutați de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Odată cu demolarea clădirilor vor apărea mii de tone de deșeuri. Unele dintre acestea pot fi refolosite, astfel, din cauza acestui fapt, lucrările vor dura mai mult, trebuind să fie separate materialele. În mod normal, în ianuarie 2024 ar trebui să fie finalizată demolarea, însă în ritmul de acum este foarte posibil ca acest lucru să fie mai devreme.
„Lucrările de demolare a clădirilor de la depoul Dacia au fost finalizate în proporție de aproximativ 75 la sută. Ne aflăm în grafic cu demolarea clădirilor, iar astăzi a început procedura de demolare a ultimei clădiri”, a transmis Cristian Stoica, directorul CTP Iași.
Tramvaiele neutilizabile vor fi casate
Făcând un inventar al tramvaielor din depou, s-a hotărât ca cele vechi care nu mai pot fi folosite să fie casate. Primăria Iași are un proces de valorificare a vehiculelor vechi. De la depoul Dacia circulau tramvaiele de pe rutele 5, 6, 7 și 11. Odată cu modernizarea vor putea fi folosite și noile modele, dar și autobuzele electrice.
„Toți angajații de la depoul Dacia lucrează în locația de la depou Gară, desfășurându-și activitatea în două schimburi. Tramvaiele urmează a fi mutate cu totul la depoul de la Gară. Există o procedură de valorificare a Primăriei Iași, iar 5 vagoane vechi urmează să fie casate”, a mai adăugat Cristian Stoica.
Demolările de la depoul Dacia au ajuns în stadiul final, fiind dărâmate aproape toate clădirile, iar în luna decembrie vor fi separate și reciclate deșeurile din construcții.
Mai ia Chirica maxim 500 de voturi cu proiectul asta (normal, din partea pensionarilor), dar nu mai mult. Sa ai spor primare, cat mai esti in libertate.