O clădire veche de mai bine de un secol din centrul orașului Iași va fi culcată la pământ de Primărie. Imobilul a ajuns într-un stadiu avansat de degradare, iar municipalitatea vrea să ridice altceva în locul respectiv. Spațiul din Târgu Cucu va fi modernizat radical după demolarea imobilului devenit un adevărat focar de infecție. Primăria Iași a recazat o mare parte din chiriașii din clădirea respectivă în alte imobile din municipiu
Un imobil din zona centrală a municipiului Iași va fi demolat! Primăria Iași a pregătit terenul pentru demolarea unui imobil construit la începutul secolului XX și care a ajuns într-o stare avansată de degradare. Clădirea nu se află pe lista imobilelor de patrimoniu, iar municipalitatea vrea să o demoleze, pentru că prezintă un risc mare de prăbușire.
Este vorba despre un imobil cu regimul parter plus etaj de pe strada Eremia Popescu, de la numărul 18, din zona Târgu Cucu. Totuși, în clădire mai locuiesc câteva persoane, cu care autoritatea locală se află într-un proces de evacuare. După finalizarea procesului din instanță, autoritatea locală va putea trece la demolarea clădirii. Ulterior, Consiliul Local Iași va decide ce va fi construit pe locul imobilului ridicat în anul 1900. Municipalitatea ar dori ca, pe locul respectiv, să fie amenajat un parc.
În clădire au locuit 9 familii cu chirie și doar pentru 7 dintre acestea s-a reușit recazarea în alte spații
Municipalitatea ieșeană a arătat și cum s-a ajuns la o asemenea decizie. Clădirea se întinde pe o suprafață de 284 de metri pătrați și are expertiză tehnică de demolare încă din 2017. De altfel, Inspectoratul de Stat în Construcții a emis o dispoziție în acest sens, dispoziție pe care Primăria Iași va trebui să o ducă la îndeplinire. Clădirea a fost ocupată de 9 familii de chiriași, iar Primăria a reușit recazarea a 6 dintre acestea. Pe de altă parte, o familie are propunere de recazare în alte imobile ale Primăriei.
Totuși, cu alte două familii, situația este mai complicată, pentru că acestea ocupă abuziv clădirea și refuză să plece de acolo. În acest caz, Primăria le-a acționat în instanță pentru a le determina să plece de acolo.
„Clădirea a fost ridicată pe la începutul secolului XX, însă nu se află pe lista monumentelor istorice. Sunt două familii care ocupă abuziv clădirea și astfel ne-am adresat instanței”, a menționat Cristina Bălan, directorul Direcției Fond Locativ de la Primăria Iași.
Noi proiecte, în zona centrală, pentru imobilele Primăriei
Municipalitatea a luat în calcul și un proiect de reabilitare a clădirilor din zona centrală a orașului. Un astfel de proiect este legat de zona Cuza Vodă, investiție care a mai fost luată în calcul de autoritatea locală în trecut, dar care s-a lovit de refuzul proprietarilor sau chiriașilor.
„În ultima perioadă am reușit exproprieri în 86 de imobile pe care le administrăm. Zona centrală este în atenția noastră de mai mult timp. De altfel, din 10 imobile am reușit să relocăm chiriașii, iar clădirile urmează a fi reabilitate. Primăria Iași are un amplu program de reabilitare a clădirilor, în calcul fiind luate imobile din centru, din Păcurari, Tătărași – și nu numai. Urmează o serie de întâlniri cu proprietarii acestora pentru a găsi o cale comună de rezolvare a situației”, a mai spus Cristina Bălan, directorul Direcției Fond Locativ.
În urmă cu 4 ani, Primăria Iași a demolat o clădire din zona Păcurari, devenită un adevărat focar de infecție.
„Blocul-fantomă” din Cantemir, la un pas de demolare
O altă problemă legată de un bloc dintr-o zonă apropiată de centrul orașului Iași este cea a „imobilului-fantomă” M2 din Cantemir. În următoarele săptămâni, după procesul intentat de Primărie celor care refuză să părăsească „blocul-fantomă”, se va ajunge la o hotărâre definitivă a magistraților. La finalizarea procesului intentat de Primărie și stabilirea despăgubirilor, se poate trece la demolarea blocului. Imobilul este un adevărat focar de infecție de ani buni.
„În ceea ce privește imobilul M2 din Cantemir, Primăria are proces în instanță cu unii dintre locatari. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să avem soluția pe fond pentru a putea demara procedurile de demolare. În locul acelui bloc ar urma să apară un parc, așa cum a și precizat primarul municipiului Iași. Oricum, Consiliul Local va avea votul final în această situație”, a mai precizat directorul Direcției Fond Locativ de la Primăria Iași.