Prima pagină » Razboi în Ucraina » Democrația nu are loc de război. Volodimir Zelenski: „Nu este momentul pentru alegeri” în Ucraina
Democrația nu are loc de război. Volodimir Zelenski:

Democrația nu are loc de război. Volodimir Zelenski: „Nu este momentul pentru alegeri” în Ucraina

07 nov. 2023, 10:45, 4 ,
în Razboi în Ucraina

„Nu este momentul pentru alegeri” în Ucraina, a declarat luni , 6 noiembrie, Volodimir Zelenski, în mijlocul unei dezbateri între liderii țării cu privire la organizarea sau nu a alegerilor prezidențiale programate pentru 2024, potrivit AFP.

„Trebuie să decidem că acum este momentul pentru apărare, pentru bătălia de care depinde soarta statului și a poporului, și nu pentru farsa pe care doar Rusia o așteaptă de la Ucraina. Cred că nu este momentul pentru alegeri”, a declarat el în discursul său zilnic.

„Trebuie să ne unim, nu să ne divizăm, nu să ne dispersăm în certuri sau alte priorități”, a îndemnat el.

Deși depinde de ajutorul financiar al americanilor, Zelenski pare să nu vrea să le urmeze și politica, pentru că Statele Unite nu au amânat niciodată alegerile prezidențiale, pentru că democrația s-a aflat pe primul loc. Cu toate că a existat un caz în care unii s-au întrebat dacă ar trebui: când națiunea a fost implicată în Războiul Civil.

Alegerile din 1864 au fost cele doua alegeri prezidențiale din SUA care au avut loc în timpul războiului (primul a fost în timpul războiului din 1812). Totuși, nu logistica desfășurării unor alegeri în timp de război a făcut pe unii oameni să vrea să le amâne. Mai degrabă, a fost faptul că până în primăvara lui 1864, Uniunea nu avea o cale clară către victorie și mulți se temeau că președintele Abraham Lincoln nu va câștiga realegerea.

Acum însă, se consideră că candidații în funcție la președinție au șanse mai mari de a câștiga realegerea, mai ales în timpul războiului. Franklin Delano Roosevelt a câștigat un al patrulea mandat fără precedent în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar Richard Nixon a întârziat discuțiile de pace din Vietnam pentru că a crezut că prelungirea războiului din Vietnam i-ar ajuta șansele de realegere în 1972 (și într-adevăr, a câștigat un al doilea mandat). Cu toate acestea, în 1864, aceasta nu era o presupunere comună – cei opt președinți care precedau direct pe Lincoln au îndeplinit fiecare un mandat sau mai puțin.

Principala slăbiciune a lui Lincoln ca și candidat a fost că războiul Uniunii împotriva Confederației nu mergea bine. Până în primăvara anului 1864, Războiul Civil se desfășura de trei ani fără un sfârșit în vedere, iar mulți alegători (adică bărbați albi cu vârsta de 21 de ani și peste) începeau să se obosească de război. Lincoln a fost de acord cu consilierii săi că șansele sale de a câștiga realegerea păreau sumbre, dar nu a fost de acord cu cei care au sugerat să amâne alegerile.

„Lincoln a simțit întotdeauna că războiul civil a fost, numărul unu, despre democrație”, spune Eric Foner, profesor emerit de istorie la Universitatea Columbia și autor al cărții The Second Founding: How the Civil War and Reconstruction Remade the Constitution.

„[Se gândi Lincoln] dacă suspendă democrația în mijlocul războiului, practic subcoperi întregul scop al războiului”, continuă el. „Deci, chiar și atunci când credea că va pierde, nu s-a gândit niciodată să suspende alegerile prezidențiale”.

Volodimir Zelenski: „Nu este momentul pentru alegeri” în Ucraina

Dacă Rusia nu și-ar fi lansat invazia în februarie 2022, alegerile parlamentare din Ucraina ar fi trebuit să aibă loc în luna octombrie a acestui an, iar cele prezidențiale în martie 2024.

Dar, având în vedere situația actuală, Kievul a reiterat deja că se confruntă cu o dilemă, aliații săi occidentali îndemnând Ucraina să organizeze alegeri democratice, chiar dacă aproape 20% din teritoriul său este ocupat de Rusia și milioane de ucraineni sunt refugiați în străinătate.

Un alt obstacol major: legea ar trebui să fie modificată pentru a permite organizarea de alegeri sub legea marțială, care este în vigoare în prezent.

„Nu există loc pentru conflict”, a explicat luni seară Volodimir Zelenski.

„Înțelegem cu toții că astăzi, în vremuri de război, când există multe provocări, este absolut iresponsabil să ridici subiectul alegerilor în societate într-o manieră lejeră”, a adăugat președintele ucrainean.

Acest anunț intervine în mijlocul unei dezbateri în țară privind posibilitatea organizării de alegeri pe timp de război.

„Președintele ucrainean studiază și cântărește argumentele pro și contra”, a declarat vinerea trecută ministrul de externe Dmitro Kuleba, subliniind că alegerile ar reprezenta provocări fără precedent pentru autorități.

Comentarii
  • zelenski nu e pregatit nici pentru negocieri cu Rusia nici pentru alegeri ,el vrea dictatura lui comunista cu un singur partid ,sa fure toti zeci de milioane de euro si dolari, de aceea vrea continuarea razbouului cat vrea muschii lui. Nu vrea alegeri pentru ca stie ca nu va mai fi reales si pierde cascavalul. Democratie cu sau fara zelenski nici in 20 de ani nu va fi in Ucraina

  • Jidanski e mort doar că încă n-o știe…

  • Lui Zelenski ii convine situatia. De ce s-o schimbe?

  • El e un fel de „Walking Dead” – dar încă nu a realizat. Nu e momentul pentru alegeri ca le pierde cu BRIO. Îl va umili rău de tot rezultatul, așa ca mai bine fără alegeri si război in continuare 🤣 E „pa” oricum din toate punctele de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`