O demisie fără preaviz este posibilă. Codul Muncii prevede că, în unele situații, un angajat își poate da demisia și nu este obligat să mai lucreze un anumit număr de zile la respectivul loc de muncă. În cazul acesta angajatul poate să părăsească locul de muncă fără a respecta termenul de preaviz, bineînțeles dacă dorește acest lucru.
În cazul în care drepturile tale ca salariat nu sunt respectate de către angajator, legislația în vigoare prevede că îți poți da demisia în orice moment cu, dar mai ales fără preaviz. Acest tip de demisie este diferit de cel clasic prin care un angajat trebuie să stea într-o perioadă de preaviz, până la încheierea contractului individual de muncă, dacă decide să părăsească locul de muncă sau dacă este concediat
Ce este o demisie fără preaviz și ce presupune aceasta
E bine de știut faptul că salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă. În mod normal, termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă.
Conform Codului Muncii, termenul de preaviz nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu functii de execuție, sau mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere.
Așadar, demisia fără preaviz nu este posibilă în orice situație, însă dacă angajatorul nu și-a respectat obligațiile pe care le are față de angajat, atunci acesta din urmă poate părăsi foarte rapid locul de muncă. De asemenea, trebuie să fiți atenți și la vârsta de pensionare.
Orice încălcare a prevederilor din contractul de muncă poate sta la baza demisiei fără preaviz. De exemplu, dacă nu și-a primit salariul în anumite luni, dacă a primit mai puțini bani, dacă nu i-au fost plătite orele muncite în zilele de sărbătoare, dacă nu a beneficiat de concediu de odihnă, dacă orele suplimentare nu i-au fost compensate prin zile libere plătite sau prin adăugarea unui spor de 75% din salariul de bază, dacă nu a primit salariul la timp, dacă nu a primit echipamentele de protecție corespunzătoare etc, angajatul își poate da demisia fără preaviz.
Obligațiile părților în perioada de preaviz
Trebuie știut că, în acest interval de timp, salariații au obligația de a respecta în continuare termenii prevăzuți în contractul individual de muncă în ceea ce privește programul de lucru, îndeplinirea sarcinilor de serviciu, respectarea regulamentelor interne și altele.
În cazul în care un salariat nu va respecta termenul de preaviz, angajatorul poate demara în orice moment cercetarea disciplinară a acestuia și, totodată, poate întrerupe contractul de muncă sau chiar poate aplica și alte sancțiuni. În schimb, dacă ești un părinte ocupat trebuie să îți alegi cu grijă locul de muncă pentru a avea timp și pentru copil.
De partea cealaltă, salariatul poate să demisioneze fără preaviz în care în care termenele prevăzute în contractul individual sau colectiv de muncă nu au fost respectate de către angajator. În perioada de preaviz, angajatul are dreptul de a-și lua zilele libere rămase din concediul de odihnă sau poate fi compensat financiar pentru acestea.
Dacă în perioada de preaviz contractul este suspendat, atunci va fi suspendat în mod automat și preavizul. În aceste condiții, contractul individual de muncă poate să înceteze fie la data la care se va termina preavizul, fie în cazul în care angajatorul renunță la termenul acestuia.
De asemenea, salariatul va avea posibilitatea să demisioneze fără preaviz în situația în care angajatorul încalcă sau nu își îndeplinește obligațiile contractuale. Angajatorul trebuie să înregistreze demisia în registrul de intrări/ieșiri al companiei în ziua în care a fost primită.
Pentru a redacta o scrisoare de demisie fără preaviz trebuie să fii atent la data redactării, poziția din care demisionezi, compania pentru care ai lucrat, ultima zi în care vei mai lucra pentru organizație și semnătura ta la sfârșit.