Premierul Marii Britanii, Liz Truss, şi-a prezentat demisia, joi, 20 octombrie, în contextul în care era contestată de colegii din Partidul Conservator din cauza programului economic controversat.
„La revedere, la revedere, felicitări salatei”, a scris vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, pe reţelele de socializare.
Demisia premierului Liz Truss, sursă de amuzament pentru Medvedez
Premierul britanic Liz Truss şi-a anunţat demisia joi, 20 octombrie, imediat după discuţii cu reprezentanţi ai Comitetului 1922, entitatea de conducere a Partidului Conservator (centru-dreapta). Acum, de ce face Medvedev mențiunea la „salată”?
Bye, bye @trussliz, congrats to lettuce
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) October 20, 2022
Ei bine, amintim că ziarul Daily Star a făcut un „experiment” inedit: a început să transmită în direct o salată din 14 octombrie, în momentul în care controlul premierului asupra puterii a fost amenințat în urma mini-bugetului dezastruos. Aşadar, salata de 60 de penny, deși nu se afla în cea mai bună stare, a reușit să reziste mai mult decât Liz Truss, care va fi cel mai scurt prim-ministru britanic cu cel mai scurt mandat din istorie.
Liz Truss a transmis că deja l-a anunţat pe Regele Charles al III-lea că demisionează.
„Mi-am început mandatul într-un moment de instabilitate majoră la nivel economic pe plan internaţional. Familiile şi companiile erau îngrijorate privind modul în care îşi plătesc facturile. Am fost aleasă cu un mandat de a schimba această situaţie. Am oferit soluţii privind facturile la energie şi privind reducerea asigurărilor medicale. Dar nu pot atinge obiectivele mandatului”, a declarat premierul britanic.
Cu toate acestea, Liz Truss va rămâne prim-ministru interimar până când va fi ales un nou lider al Partidului Conservator, probabil „săptămâna viitoare”, în opinia ei.
Liz Truss declara săptămânile trecute că nu va renunţa la funcție
I s-au acordat puține șanse lui Liz Truss pentru a rămâne la guvernare. Mai mulţi deputaţi conservatorii britanici au fost nemulţumiţi de activitatea premierului au anunțat că vor înainta scrisori de neîncredere lui Graham Brady, şeful comitetului conservator care organizează competiţiile pentru conducerea formaţiunii. În același timp, deja doi miniștri au plecat din cabinetul britanic, ceea ce a amplificat criza politică deja existentă în Marea Britanie.
Cu toate acestea, Liz Truss a menționat că este pregătită pentru provocări şi nu va renunţa la funcţie.
„Sunt pregătită să fac față, sunt pregătită să iau deciziile dificile”, a declarat prim-ministrul Marii Britaniei.
Anterior, ministrul Transporturilor, Anne-Marie Trevelyan, a menționat că Liz Truss are încrederea cabinetului său de miniştri: „Liz Truss este prim-ministrul nostru şi are încrederea cabinetului său.”
Amintim că Liz Truss a fost aleasă de membrii Partidului Conservator pe baza promisiunii de a scădea taxele şi impozitele și paralel cu menţinerea cheltuielilor publice,însă, Truss, a recunoscut că planul ei „a mers prea departe şi prea repede”.
În urma unor sondaje de opinie, Liz Truss se pare că a fost contestată atât în partid, cât și în electorat. De altfel, potrivit sondajului YouGov, membrii Partidului Conservator ar dori mai mult ca Boris Johnson să se întoarcă la conducere decât Liz Truss să își mai continue activitatea si să fie la șefia partidului.
Însă, premierul Marii Britanii, Liz Truss, şi-a prezentat demisia, joi, 20 octombrie.