Prima pagină » Actualitate » Demisia lui Tanczos Barna, cerută de vicepreşedintele PNL în urma scandalului intonării imnului secuiesc de la hochei

Demisia lui Tanczos Barna, cerută de vicepreşedintele PNL în urma scandalului intonării imnului secuiesc de la hochei

10 mai 2022, 12:03,
BZI.ro, în Actualitate

Demisia lui Tanczos Barna, ministrul Mediului din România, a fost cerută astăzi, 10 mai 2022, de vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal şi lider al PNL Sălaj, Adrian Cozma.

Premierului Nicolae Ciucă i s-a cerut să-l demită imediat pe ministrul Tanczos Barna pentru sfidarea la adresa simbolurilor româneşti.

Demisia lui Tanczos Barna, cerută în urma scandalului intonării imnului secuiesc de la hochei

Naționala masculină a României, alcătuită în preponderent din hocheiști români de etnie maghiară, a evoluat în această săptămână la Campionatul Mondial, în Slovenia. La ultimul meci de ieri, 9 mai 2022, cu Ungaria, a avut loc un incident de-a dreptul controversat.

Naționala de hochei a României a intonat imnul neoficial al Ținutului Secuiesc, iar în peluza maghiară se afla inclusiv ministrul Mediului din România, Tanczos Barna care purta un tricou al unei echipe din țara noastră.

”INADMISIBIL!

Am rămas consternat și sunt revoltat de ceea ce s-a întâmplat în Slovenia la Campionatul Mondial de Hochei. România a fost umilită și de jucătorii care au cântat imnul Ținutului Secuiesc și de ministrul Tanczos Barna, care s-a pus la peluză galeriei Ungariei, și a girat acest comportament nedemn și care nu e o întâmplare. Ne aducem aminte de un alt episod, când același Tanczos Barna a refuzat să interzică imnul secuiesc la meciurile de hochei pe vremea când era președinte al Federației și care a spus: „Vom cânta și de acum înainte”.

Este incalificabil gestul de ieri și măsurile pe care trebuie să le luăm trebuie să fie ferme și imediate. Cer premierului demiterea ministrului Tanczos Barna din funcția de ministru. Simbolurile țării sunt sfinte pentru orice român de orice etnie. Cine nu respectă simbolurile țării, nu poate face parte din Guvernul României!”, a transmis vicepreşedintele PNL Adrian Cozma.

Prima reacție a lui Tanczos Barna, după acuzațiile aduse

Ministrul Mediului Tanczos Barna a avut o primă reacție imediat după ce a fost acuzat că a sfidat simbolurile românești. Oficialul a menționat că a fost la meciul de hochei din Slovenia.

„Da! Am fost la Campionatul Mondial de Hochei la Ljubljana ca să susțin jucătorii din Miercurea-Ciuc, Gheorgheni și Brașov, care au făcut tot posibilul ca să țină naționala României în Divizia I, grupa A. Am participat alături de sute de suporteri din Harghita, Covasna și Brașov care ar fi vrut să asiste la o performanță istorică. Din păcate nu a fost să fie. Pe mulți dintre jucători îi cunosc personal, îmi sunt prieteni. Știu că și-au dorit un singur lucru: ca România să rămână în această grupă valorică.

În legătură cu informațiile care au apărut în presă, conform cărora am vizionat meciul din tribuna maghiară, trebuie să vă spun că inclusiv suporterii români au stat în această parte a patinoarului. La un moment dat, la câțiva metri de mine stătea o familie, ai cărei membri erau îmbrăcați în tricoul echipei naționale. Și, for the record, am purtat tricoul de campioană a României a echipei mele de suflet, Sport Club Miercurea Ciuc”.

În urma scandalului intonării imnului secuiesc de la hochei, deputatul George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor, a intrat într-o dispută cu un membru UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *