Prima pagină » Eveniment-Social » Demersuri importante pentru salvarea parcului Ansamblului Conacului „Petre P. Carp” de la Țibănești
Demersuri importante pentru salvarea parcului Ansamblului Conacului

Demersuri importante pentru salvarea parcului Ansamblului Conacului „Petre P. Carp” de la Țibănești

11 mai 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Proprietarul, arhitectul Șerba Sturdza, se pregătește de continuarea demersurilor pentru salvarea parcului Ansamblului Conacului „Petre P. Carp” de la Țibănești – Județul Iași. Acesta a depus, la Direcția Județeană pentru Cultură – DJC, un proiect ce vizează un studiu peisagistic, analiza vizuală istorică și fitosanitară a arborilor. Arhitectul intenționează, așa cum face și cu clădirea-monument a conacului, să refacă întreg arealul și să-l pună în valoare turistică

Arhitectul Șerban Sturdza se pregătește de continuarea demersurilor pentru salvarea parcului Ansamblului Conacului „Petre P. Carp” de la Țibănești – Județul Iași. Acesta a depus, în calitate de proprietar, la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC), un proiect ce vizează un studiu peisagistic, analiza vizuală istorică și fitosanitară a arborilor. Arhitectul intenționează, așa cum face și cu clădirea-monument a conacului, să refacă întreg arealul și să-l pună în valoare turistică.

Salvarea parcului Ansamblului Conacului „Petre P. Carp” de la Țibănești

În acest sens, Șerban Sturdza a depus această documentație, aflată la nivel de studiu istoric. Proiectanți sunt: dr. arh. Ruxandra Nemțeanu și peisagist Nicolae Triboi, iar elaborator dr. arh. Ruxandra Nemțeanu și Atelier Foaie Verde. Întreaga zonă are un regim de protecție, atât prin clădirile-monument existente, cât și prin vegetația naturală. Trebuie arătat că, de-a lungul anilor, localnicii au făcut distrugeri importante asupra parcului. Ca date istorice, Ansamblul Conacului „Petre P. Carp” este monument istoric de importanță națională. Acesta cuprinde Conacul și Parcul „Petre P. Carp”, anexele gospodărești, mausoleul familiei Carp și biserica „Duminica Tuturor Sfinților”.

Totul este o mărturie unică de coerență pentru organizarea socio-culturală din Moldova secolului al XIX-lea. Clădirea Conacului „Petre P. Carp” este amplasată în grădina reședinței, actualmente parc, și este concepută încă de la primele faze de construcție într-o relație strânsă cu vecinătatea imediată și cea a peisajului și geografiei locului. Moșia de la Țibănești a aparținut familiei Carp încă din sec. al XVII-lea, când armașul Carp Lungul o cumpară de la vistiernicul Enache, în anul 1646. Conacul „Carp” a fost construit în jurul anului 1820 de către Ion Carp. Întors de la studiile din Berlin, Petre P. Carp înfrumusețează domeniul și amenajează un parc în jurul Conacului. În parcul acestuia se află mausoleul familiei Carp, construit în stil neogotic, după planurile inginerului francez Gustave Eiffel. În 1949, domeniul trece în proprietatea Statului comunist și abia în 2007 Conacul este retrocedat familiei Sturdza în stare avansată de degradare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *