@ Gradina Botanica nu mai este rezervata doar naturii si plantelor aduse din toate colturile lumii @ O cladire imensa se ridica in mijlocul celei mai vechi gradini botanice din tara, iar utilajele lucreaza de zor dupa ce zona a fost deja defrisata @ Terenul a ajuns proprietate privata dupa o insiruire de evenimente cu totul suspecte in care castigator a fost primul primar din Iasi de dupa Revolutia din 1989 @ Fiul acestuia, devenit stapanul terenului, s-a apucat sa rada versantii pentru viitoarele constructii @ Zona ar urma sa fie urbanizata, imensul conac sa fie transformat in gradinita sau „spatiu lucrativ”
In mijlocul Gradinii Botanice „Anastasie Fatu”, utilajele de constructii lucreaza de zor. Cei mai multi copaci de pe respectivul teren au disparut deja, iar excavatoarele inca fac sapaturi. Pe acel teren se afla o constructie imensa, un veritabil conac care valora cateva milioane de euro si care apartine acum fiului unui fost primar al Iasului. Cotata acum doi ani la 3 milioane de euro – cea mai scumpa vila din Iasi la acel moment – a fost tranzactionata de mai multe ori in conditii suspecte, ajungand intr-un final in posesia lui Tudor Codrin Onofras, fiul primului primar de dupa revolutie al Iasului, Ionel Onofras.
Citeste si: SENZATIONAL: Aceasta este cea mai scumpa casa din Iasi – FOTO
Aflat in inima Gradinii Botanice din Iasi pe strada Podgoriilor, conacul are subsol, demisol, parter, cinci etaje, plus mansarda. In cei 1.500 metri patrati de suprafata utila se gasesc 15 camere imense, 10 bai luxoase, sala de fitness si o crama care ar face invidios orice oenolog. Foisorul care este amenajat in apropierea casei ofera o panorama extraordinara, de aici intreaga Gradina Botanica putand fi admirata. Desi initial se vorbea despre o eventuala transformare a conacului in pensiune, acest plan pare sa fi picat, proprietarii intentionand transformarea conacului in gradinita privata in inima Gradinii Botanice. Deocamdata, legislatia urbanistica din Iasi nu permite acest lucru, fiind totusi gasita o portita legislativa, municipalitatea eliberand autorizatii pentru lucrari de „sistematizare verticala, amenajare teren si consolidare versant prin sisteme de evacuare a excesului de umiditate din sol, pe teren proprietate”. „Sunt lucrari autorizate in Gradina Botanica, insa doar in perimetrul unei proprietati private. Este vorba de lucrari de sprijin, drenuri, drumuri intre dependinte, parcare. Autorizatia este data de anul trecut. De fapt este o prelungire la o autorizatie mai veche. Autorizatia este data pentru strada Podgoriilor, care trece pe langa lac”, a declarat Tudor Vericeanu, arhitectul sef al Iasului.
„Este pasune pentru cai”
Inceputa in anul 2001, constructia nu a fost finalizata, inca se lucreaza la finisaje. Vila a fost proiectata dupa o schita a marelui arhitect Ion Mincu ce dateaza din anul 1892, atunci cand acest proiect punea bazele unei case grandioase in Bucuresti. Construita pe cadre de beton armat, conacul beneficiaza de toate utilitatile, inclusiv apa curenta de put si fosa septica.
Citeste si: Amanta fostului primar face dezvaluiri despre un scandal cu sex si droguri
„Noi vrem sa facem ceva lucrativ acolo, orice, nu neaparat gradinita, pentru ca acea cladire nu poate fi in niciun caz doar casa de locuit. Este impropriu sa mai spui ca acolo e gradina botanica pentru ca nu mai este, sunt proprietati. Vrem pe cale legislativa sa putem obtine avizele pentru a face ceva frumos acolo, cum spuneam, un spatiu lucrativ. Acea zona va deveni una frumoasa, de promenada. Deocamdata, acolo sunt lucrari de sistematizare, nu amenajeaza nimeni niciun teren de sport. Terenul ingradit este deocamdata pasune pentru cai”, a precizat Tudor Codrin Onofras.
Citeste si: Mesajele secrete trimise de seful masonilor din Iasi catre amanta
Muncitorii care lucreaza pe proprietatea lui Onofras spun ca ar fi deja inceputa amenajarea unui teren de tenis. Odata cu viitoarea aprobare a noului Plan Urbanistic General, aflat momentan in dezbatere publica, schimbarea destinatiei conacului din cladire de locuit in gradinita ar fi posibila, dupa cum sustin surse din cadrul primariei, conacul putand fi transformat in pensiune, gradinita sau orice altceva.
Tranzactii suspecte cu terenurile din Gradina Botanica
Se pare ca terenul a ajuns in proprietatea lui Bebe Onofras imediat dupa legea improprietaririlor din 1991. Imprejurimile tranzactiei au fost foarte suspecte, cel care era proprietarul de drept al terenului a murit la scurt timp dupa ce l-a vandut catre fostul primar al Iasului. Deocamdata, municipalitatea a avizat continuarea lucrarilor de sistematizare, care fusesera aprobate in 2009, cand proprietar era Onofras, acum autorizatia fiind emisa pe numele lui Tudor Codrin, fiul acestuia. A fost scos din circuitul agricol, atat terenul cat si casa au toate actele de cadastru, intabulare si autorizatie de construire si poate fi folosita de proprietari ca rezidenta, spatiu comercial, hotel, pensiune sau cabana, insa, peste toate acestea, constructia este un veritabil conac boieresc spre care accesul neriveranilor este interzis.
Oficialii Gradinii Botanice Anastasie Fatu au declarat ca terenul nu face parte din proprietatea lor. „Terenul la care faceti referire nu a fost în niciun moment în proprietatea Gradinii Botanice. Fiind vorba de actiuni private întreprinse pe un teren cu proprietate privata, nu consider ca intra în atributia institutiei pe care o reprezint sa se pronunte asupra acestor aspecte”, a precizat prof. univ. dr. Catalin Tanase, director al Gradinii Botanice Anastasie Fatu.