Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Dementa și boala Alzheimer, în declin în Europa
Dementa și boala Alzheimer, în declin în Europa

Dementa și boala Alzheimer, în declin în Europa

11 aug. 2020, 21:19,
în Sanatate

Dementa, în declin în Europa. Epidemia de demență și boala Alzheimer sunt în declin în Statele Unite și Europa, potrivit unui nou studiu științific. Un mai bun control al factorilor de risc ar putea fi motivul.

În mod neașteptat, incidența demenței, și în special a bolii Alzheimer, a scăzut în Europa și Statele Unite în ultimele trei decenii. Riscul actual pentru o persoană de a dezvolta demență este cu 13% mai mic decât a fost în 2010. Acest lucru este ceea ce relevă un nou studiu științific, publicat în revista Neurology.

Dementa, în declin în Europa

Pentru a ajunge la acest rezultat, cercetătorii au analizat evidența medicală a 49.202 de pacienți din ultimii treizeci de ani (între 1988 și 2015). Aceștia indică faptul că, dacă tendința descendentă continuă, vor exista cu 15 milioane mai puțini oameni cu demență în Europa și Statele Unite. Dacă aceste rezultate par să contravină avertizărilor actuale ale mai multor oameni de știință și medici este și pentru că populațiile europene și nord-americane avansează în vârstă. De fapt, există mai multe persoane cu demență, deoarece există mai multe persoane în vârstă.

In acest studiu, bărbații și femeile în vârstă de 65 de ani și peste au fost urmăriți timp de cel puțin 15 ani. Au fost colectate date genetice și informații privind factorii de risc, examinări medicale au fost efectuate în mod regulat, precum și scanări ale creierului.

Studiul include, de asemenea, o evaluare separată a incidenței bolii Alzheimer care a scăzut constant, cu o rată de 16% pe deceniu.

În 1995, un bărbat de 75 de ani avea un risc de aproximativ 25% de a dezvolta demență în timpul vieții sale. Acum, acest risc a scăzut la 18%, a spus dr. Albert Hofman, președintele departamentului de epidemiologie de la Școala Harvard de Sănătate Publică și autor principal al noului articol, noteaza Sante Magazine.

Deși femeile sunt considerate a avea un risc mai mare de demență, Dr. Hoffman și colegii săi au descoperit rate egale de demență pentru ambele sexe. Dar, întrucât femeile au încă tendința de a trăi mai mult decât omologii lor de sex masculin, există mai multe femei în vârstă cu demență decât bărbați.

Diferitele ipoteze care explică aceste cifre

Pentru a explica aceste date neașteptate, cercetătorii au mai multe ipoteze. Prima este un control mai bun al factorilor de risc. În Europa și Statele Unite, lupta împotriva bolilor cardiovasculare, fumatului și a colesterolului crescut s-a intensificat în ultimele decenii. O dovadă în acest sens este data de ​​țările în care rata fumatului este mai mare si unde există o creștere a ratelor de demență, în special în Japonia, China și Nigeria, notează oamenii de știință.

Un alt motiv posibil pentru a explica scăderea demenței în Europa și de-a lungul Atlanticului ar fi un nivel superior de educație. Se spune că educația are un efect protector, prin îmbunătățirea capacităților cognitive și a memoriei indivizilor. Cu toate acestea, nivelurile de studii au crescut considerabil și treptat în ultimele decenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025