Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Dementa: 4 din 10 cazuri pot fi prevenite sau amânate! Iata cum!
Dementa: 4 din 10 cazuri pot fi prevenite sau amânate! Iata cum!

Dementa: 4 din 10 cazuri pot fi prevenite sau amânate! Iata cum!

01 aug. 2020, 13:30,
în Sanatate

Dementa: 4 din 10 cazuri pot fi prevenite! Conform unui raport recent, 40% din cazurile de demență pot fi prevenite sau amânate. Cercetătorii consideră că acest lucru ar putea fi posibil prin modificările stilului de viață și, în special, prin reducerea a 12 factori de risc pentru demență.

Dementa: 4 din 10 cazuri pot fi prevenite!

50 de milioane. Acesta este numărul de persoane cu demență la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În fiecare an sunt înregistrate aproape 10 milioane de cazuri noi. Dementa este un sindrom caracterizat printr-o deteriorare semnificativă a funcției cognitive. Această tulburare afectează memoria, capacitatea de a învăța, înțelegerea, raționamentul, dar și limbajul.

Boala Alzheimer se crede a fi cauza a 60 până la 70% din cazurile de demență. Deși această tulburare afectează în principal vârstnicii, toată lumea poate fi afectată de acest sindrom. Într-un nou raport publicat în 30 iulie în jurnalul medical The Lancet Commission 2020, oamenii de știință au evidențiat mai mulți factori de risc pentru demență, care cred că pot fi redusi pentru a limita riscul dezvoltării tulburării. „Dementa poate fi prevenită – există lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul de demență în orice stadiu al vieții tale”, a declarat Gill Livingston, autorul principal al studiului și profesor de psihiatrie, cotidianului britanic The Guardian.

Dementa: 12 factori de risc de redus pentru a evita dezvoltarea acestei tulburări

Pentru realizarea acestui nou studiu, autorii s-au bazat pe raportul anterior, pe care l-au publicat în 2017 în The Lancet. În aceasta din urmă, cercetătorii au identificat deja nouă factori de risc. Unele dintre cauzele asociate demenței includ diabetul, obezitatea, inactivitatea fizică, izolarea socială, fumatul, depresia, condițiile educaționale, hipertensiunea arterială și pierderea auzului.

„Acum adăugăm încă trei factori de risc pentru demență, datorită dovezilor mai recente și convingătoare. Acești factori sunt consumul excesiv de alcool, leziunile traumatice ale creierului și poluarea aerului. Împreună, cei 12 factori de risc modificabili reprezintă aproximativ 40% din demențele din lume, care, prin urmare, teoretic ar putea fi prevenite sau întârziate. Potențialul de prevenire este ridicat și ar putea fi mai mare în țările cu venituri mici și medii, unde persoanele cu demența sunt mai mult multe”, spun oamenii de știință.

Dementa: 4 din 10 cazuri pot fi prevenite!

„Raportul nostru arată că factorii de decizie și persoanele fizice au puterea de a preveni sau întârzia o proporție semnificativă a cazurilor de demență”, spune Gill Livingston. Potrivit cercetătorilor, niciodată nu este prea devreme sau prea târziu pentru a preveni acest sindrom. Aceștia consideră că inițiativele țintite, cum ar fi utilizarea aparatelor auditive pentru a reduce riscul de pierdere a auzului sau controlul tensiunii arteriale la viața de mijloc, ar putea amâna sau preveni demența la adultii tineri și bătrâni.

„Acest raport estimează că 40% din demențe ar putea fi prevenite cu schimbări ale stilului de viață, ceea ce înseamnă că 60% sunt, din câte știm, cauzate de lucruri pe care nu le putem controla, cum ar fi factori genetici. Sper că acest raport nu îi va determina pe oameni să creadă că este vina lor dacă suferă de demență”, spune Gill Livingston.

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Mesaje, urări și felicitări de Florii 2025. Cele mai frumoase urări pentru cei care își serbează ziua numelui
Playtech.ro
Staţiunea de aur a lui Nicolae Ceauşescu renaşte. Un lanţ hotelier internaţional vrea să investească aici
observatornews.ro
Cadavrul unui fost viceprimar din Bihor, abandonat timp de cinci ore pe marginea drumului. Bărbatul fusese victima unui accident
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Conspirație contra Europei. Care e planul lui Putin
SportpeSurse
A murit înainte să iasă la pensie. Nenorocirea s-a abătut asupra familiei Becali și puțină lume a știut
Playtech.ro
Bani în plus de la stat pentru români. Se plătesc sute de lei lunar, ce documente trebuie depuse pentru a beneficia de VMI
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Vestea tristă a zilei! După o suferință foarte grea, copila cea jucăușă, ai cărei ochi verzi râdeau mereu fericiți, ne-a părăsit!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`