Prima pagină » Titlurile zilei » Delphi Technologies, cel mai mare angajator privat din Iași, trece la concedieri colective! Angajații disponibilizați vor primi salarii compensatorii în funcție de vechime. Un administrator din China a fost numit la conducerea Delphi Iași
Delphi Technologies, cel mai mare angajator privat din Iași, trece la concedieri colective! Angajații disponibilizați vor primi salarii compensatorii în funcție de vechime. Un administrator din China a fost numit la conducerea Delphi Iași

Delphi Technologies, cel mai mare angajator privat din Iași, trece la concedieri colective! Angajații disponibilizați vor primi salarii compensatorii în funcție de vechime. Un administrator din China a fost numit la conducerea Delphi Iași

11 iun. 2020, 04:00,
Vlad Alexa, în Titlurile zilei

Delphi Technologies Iași trece printr-o perioadă de schimbări majore în plină pandemie COVID-19. Cel mai mare angajator privat la nivelul județului Iași a anunțat că va face concedieri colective. În fabrica din Miroslava lucrează aproape 3.100 de salariați, iar aceștia sunt supuși unui proces de evaluare a performanței, criteriu după care urmează să fie disbonibilizați mare parte din angajați. În funcție de vechime, angajații Delphi Technologies Iași vor primi între 1 și 5 salarii compensatorii în momentul concedierilor colective. Recent, la conducerea fabricii din Iași a fost numit administratorul chienz Yu Wang și se forțează fuziunea între giganții americani BorgWarner și Delphi Technologies

Delphi Technologies Iași, cel mai mare angajator privat de la nivelul județului, este lovit în plin de criza provocată de pandemia COVID-19. Deși anunță schimbări majore încă de la începutul anului 2020, abia după relaxarea măsurilor din Starea de alertă, conducerea companiei din SUA trece la concedieri colective în fabrica din Miroslava unde lucrează aproape 3.100 de persoane. În perioada Stării de urgență provocată de COVID-19, mai mulți angajați fără vechime ai Delphi Diesel Systems România SRL au fost trimiși acasă fără prea multe explicații, însă odată cu trecerea timpului, tot mai mulți salariați din cadrul fabricii au fost informați că își vor pierde locurile de muncă, iar asta fără multe explicații din partea angajatorului.

Astfel, reprezentanții salariaților din cadrul Delphi Technologies Iași au realizat un fel de tabel cu semnături prin care solicită oficial angajatorului să ofere informații despre fiecare salariat în parte.

„În perioada în care au loc consultări, pentru a permite reprezentanților salariaților să formuleze propuneri în timp util, Angajatorul va furniza acestora toate informațiile relevante și le va comunica, în scris, următoarele: Numărul total și categoriile de salariați, motivele care determină concedierea preconizată, numărul și categoriile de salariați care vor fi afectați de concediere; Criteriile avute în vedere, potrivit Legii, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere; Măsurile pentru atenuarea consecințelor concedierii și compensațiile ce urmează să fie acordate salariaților concediați, conform dispozițiilor legale și/sau contractului colectiv de muncă aplicabil. Data la care sau perioada în care vor avea loc concedierile; termenul înăuntrul căruia reprezentanții salariaților pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numărului salariaților concediați”, menționează reprezentanții salariaților Delphi Technologies Iași.

Ieșenii concediați de la Delphi Technologies vor primi între 1 și 5 salarii compensatorii

Deși nu au fost explicate concret în cadrul fabricii din Miroslava, departajarea salariaților se va face după evaluarea realizării obiectivelor de performanță. Ieșenii disponibilizați în cadrul concedierilor colective vor primi salarii compensatorii. Astfel, pentru o vechime în cadrul Delphi Iași mai mică de 3 ani, se va acorda un salariu de bază net, pentru vechime mai mare sau egală cu 3 ani, se acordă două salarii de bază, pentru o vechime de 5 ani, 3 salarii. De asemenea, vechimea de peste 8 ani în cadrul Delphi este compensată cu 4 salarii de bază, iar pentru cea mai mare sau egală cu 11 ani se vor acorda 5 salarii de bază nete în momentul concedierii.

„La disponibilizarea salariaților din motive neimputabile lor, unitatea va acorda o compensație echivalentă cu un salariu de bază avut de salariat în luna anterioară disponibilizării, în afara drepturilor salariale cuvenite la zi. La disponibilizarea salariaților, datorată concedierilor colective, unitatea va acorda un număr de salarii de bază nete, pentru claritate salariul de bază fiind salariul de bază net primit de salariatul disponibilizat în luna anterioară celei în care contractul colectiv de muncă încetează”, mai menționează reprezentanții salariaților Delphi Technologies Iași.

Disponibilizările la fabrica Delphi din Miroslava au început în timpul pandemiei COVID-19

Conducerea Delphi Diesel Systems România SRL nu a oferit un punct de vedere oficial referitor la această situație. În plină pandemie COVID-19, mai mulți ieșeni proaspăt angajați în cadrul fabricii au fost informați să nu se mai prezinte la locul de muncă, fara să li se acorde o perioadă de preaviz sau prea multe explicații în acest sens.

„Nu ne-au trimis în concediu sau șomaj tehnic, ne-au concediat pur și simplu. Nu sunt contracte de muncă expirate să spui că trebuia să plecăm, eu personal mai aveam aproape un an de contract cu ei. Majoritatea nu eram angajați vechi și nici nu am știut exact ce să facem. Am crezut la început că stăm acasă pentru că e pandemie, dar nu. În mod normal trebuiau să ne acorde și o perioadă de trei luni în care să schimbăm locul de muncă sau ceva de genul ăsta. Managerul nu stă de vorbă cu noi, nu ne-a dat nicio explicație, ne-a transmis să nu mai venim și gata, ne-a evitat tot timpul”, a explicat un angajat/fost angajat al Delphi Iași, care a plecat din cadrul fabricii din Miroslava la sfârșitul lunii martie 2020.

Fuziune între giganții americani BorgWarner și Delphi Technologies

Toate aceste mișcări se petrec pe fondul unei fuziuni realizate între giganții americani BorgWarner și Delphi Technologies. Compania BorgWarner, aflată pe locul 22 în clasamentul mondial al producătorilor de componente auto, a făcut o ofertă de 3,3 miliarde de dolari pentru preluarea Delphi Technologies. De menționat faptul că BorgWarner s-a specializat în producția de componente pentru vehicule electrice. Fuziunea este încă în discuție din cauza unor împrumuturi făcute recent de Delphi, în valoare de 500 milioane dolari pentru acoperirea crizei provocate de Coronavirus, pe care BorgWarner nu ar fi de acord să le plătească. De asemenea, acțiunile BorgWarner au scăzut drastic după ce au fost închise mai multe fabrici de automotive în SUA.

A fost numit un administrator chinez la Delphi Iași – Yu Wang, specialistă adusă din Shanghai

La începutul lunii mai 2020, administratorul fabricii din Iași controlată prin Delphi Diesel Systems România SRL, francezul Matthias Paul Marie Mialhe, a fost înlocuit de Yu Wang, specialistă adusă din Shanghai, China. Mialhe s-a aflat la conducerea societății încă din anul 2017. Între timp, Matthias Paul Marie Mialhe s-a angajat la DRiV Incorporated, companie americană ce produce piese originale pentru sistemele de frânare. Reprezentanții companiei au precizat însă că această mutare nu va afecta activitatea fabricii din comuna Miroslava.

În schimb, conducerea Delphi Iași a anunțat luna martie 2020 faptul că, în contextul anunțurilor producătorilor de autovehicule (Original Equipment Manufacturers) de oprire sau încetinire a producției, Delphi Iași lucrează îndeaproape cu ei pentru a ajusta programul de producție.

„Acest lucru include și oprirea treptată, temporară, a unei mari părți a fabricii noastre din Iași, în conformitate cu recomandările guvernamentale și cerințele clienților. Delphi Technologies Iași încă produce volume mici pentru clienții din Asia, dar este posibil ca tendința din sectorul auto să se manifeste și în acest caz. Compania a oprit câteva linii de producție pentru câteva săptămâni începând cu data de 22 martie”, au declarat oficialii Delphi Technologies Iași.

Fabrica din Iași, cu sediul în localitatea Brătuleni – comuna Miroslava, deschisă în 2007, este specializată în producția de pompe de înaltă presiune, are peste 3.100 de salariați și un centru IT global în București cu peste 70 de angajați. Delphi Technologies administrează centre de tehnologie, unități de producție și servicii de asistență pentru clienți în 24 de țări și are peste 21.000 de angajați în lumea întreagă, mare aprte din afacere fiind realizată pentru General Motors.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *