Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Delirul, un marker timpuriu al COVID-19
Delirul, un marker timpuriu al COVID-19

Delirul, un marker timpuriu al COVID-19

04 nov. 2020, 22:05,
în Sanatate

Delirul însoțit de febră ar putea fi un simptom precoce al COVID-19. Aceasta este concluzia principală trasă de o cercetare științifica efectuată de cercetători de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) și publicată în Clinical Immunology and Immunotherapy, care evidențiază faptul că unii pacienți dezvoltă și delir, pe lângă alte simptome mai cunoscute. De ce delirul ar putea fi un marker timpuriu al COVID-19?

Manifestarea acestei stări de confuzie, atunci când este însoțită de febră mare, ar trebui considerată un marker precoce al bolii, în special în cazul pacienților vârstnici.

„Delirul este o stare de confuzie în care persoana se simte lipsită de contact cu realitatea, ca și când ar visa. Trebuie să fim în alertă, în special într-o situație epidemiologică ca aceasta, deoarece o persoană care prezintă anumite semne de confuzie poate fi infectata”, a explicat cercetătorul UOC Javier Correa, care a realizat acest studiu la Universitatea din Bordeaux (Franța), potrivit Medical Xpress.

De ce delirul ar putea fi un marker timpuriu al COVID-19?

Correa, împreună cu cercetătorul UOC Cognitive NeuroLab, Diego Redolar Ripoll, a analizat corpul lucrărilor științifice publicate cu privire la efectele COVID-19 în raport cu sistemul nervos central, adică creierul. Analiza a constatat că există indicații din ce în ce mai mari că acest nou tip de coronavirus afectează și sistemul nervos central și produce modificări neurocognitive precum dureri de cap și delir, precum și episoade psihotice.

„Principalele ipoteze care explică modul în care coronavirusul SARS-CoV-2 afectează creierul indică trei posibile cauze: hipoxie sau deficit de oxigen neuronal, inflamația țesutului cerebral datorită furtunii de citokine și faptul că virusul are capacitatea de a traversa bariera cerebrală pentru a invada direct creierul”, a spus Correa. El a subliniat că oricare dintre acești trei factori are potențialul de a duce la delir și a explicat că au fost observate dovezi ale afectării cerebrale legate de hipoxie în autopsiile efectuate la pacienții care au murit din cauza infecției și că a fost posibilă izolarea virusului din țesutul cerebral.

Potrivit cercetătorilor, delirul, deficitele cognitive și anomaliile comportamentale sunt cel mai probabil rezultatul inflamației sistemice a creierului și a unei stări de hipoxie, care determină și inflamarea țesutului neuronal, în zone precum hipocampul.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Clătitele sărate, reinventate. Rețete pentru un prânz sau o cină rapidă
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Creatura letală, de dimensiuni neobișnuite, a ajuns în mijlocul oamenilor și a produs panică. VIDEO
Playtech.ro
Primești 500 de lei de la stat dacă lași iarba să crească. Românii cu livezi nu știu de acest ajutor
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`