Prima pagină » Eveniment-Social » Se poate schimba total modul în care mâncăm carne! La Iași se face un experiment revoluționar culinar
Se poate schimba total modul în care mâncăm carne! La Iași se face un experiment revoluționar culinar

Se poate schimba total modul în care mâncăm carne! La Iași se face un experiment revoluționar culinar

09 dec. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Combinații surprinzătoare de condimente ce pot fi folosite la produsele din carne, testate într-un experiment al studenților Facultății de Zootehnie din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Aceștia experimentează împreună cu profesorii îndrumători cele mai potrivite condimente exotice ce ar putea fi folosite la produsele din carne. Este vorba de: curcumina, ghimbir, tarhon, oregano, rozmarin, fenicul, curry, coriandru, chimion

Studenții Facultății de Zootehnie din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași experimentează, împreună cu profesorii îndrumători, cele mai potrivite condimente exotice. Acestea ar putea fi folosite la produsele din carne. În atelierele de microproducție procesare carne, tinerii de la specializările pentru Controlul și expertiza produselor alimentare și Inginerie și management în alimentație publică și agroturism au în lucru mai multe probe de carne. Pentru acestea au folosit diverse combinații de condimente exotice precum: curcumina, ghimbir, tarhon, oregano, rozmarin, fenicul, curry, coriandru, chimion.

S-au încercat noi condimente exotice pentru a frăgezi carnea, dar și pentru a crește apetitul atunci când vorbim despre consum

Noile condimente exotice au rolul de a frăgezi carnea, dar și de a crește apetitul atunci când vorbim despre consum.

„Probele pe care le facem noi în această perioadă au ca scop final brevetarea de noi produse. Practic, am încercat noi condimente exotice pentru a frăgezi carnea, dar și pentru a crește apetitul atunci când vorbim despre consum. Am sesizat că este nevoie pe piață de astfel de produse și încercăm să le înlocuim pe cele tradiționale, usturoi, piper și boia. Nu știu câtă lume se mai regăsește în acele condimente; încercăm să venim și cu o altă alternativă a produselor noastre vizavi de gradul de condimentare, de tot ce se înseamnă frăgezire, pentru a surprinde o structură de maturare corespunzătoare. Pentru fiecare produs testat s-au folosit câte trei feluri de condimente, pentru a nu fi agresive și pentru a obține produse ce ar putea fi introduse în piață, să le brevetăm”, a declarat șef lucr. dr. Marius Ciobanu, cadru didactic la disciplina Tehnologia procesării cărnii, din cadrul USAMV Iași.

Centrul pentru valorificarea microproducției agricole și veterinare, respectiv de produse tradiționale, la USAMV Iași

Până la brevetarea noilor condimente obținute la USAMV Iași, o parte dintre studenții aflați în ultimul an de studii au ales ca pentru lucrarea de licență să studieze același subiect, al condimentelor exotice potrivite pentru carne. După ce produsele trec de toate etapele tehnologice, acestea sunt testate în cadrul laboratoarelor de analize senzoriale pe care le au studenții în cadrul activităților didactice. De completat că, la Universitatea de Agronomie se va deschide și un Centru pentru valorificarea microproducției agricole și veterinare, respectiv de produse tradiționale.

Astfel, de la magazinul alimentar cu produse proprii vor putea fi achiziționate diverse alimente ce provin din fermele universității, din atelierele de micro-producție. În urma activităților desfășurate în fermele și atelierele de micro-producție ale facultăților de Agricultură, Horticultură, Zootehnie și Medicină Veterinară, studenții și cadrele didactice obțin diverse produse, cum ar fi preparate din carne, lactate, produse de panificație, legume, fructe, vin, dar și răsaduri, puieți sau viță-de-vie. Toate aceste produse tradiționale „made by USAMV Iași” vor fi comercializate la acest magazin alimentar care va fi deschis chiar în campusul Universității de Agronomie Iași, din Dealul Copoului.

Studenții de la specializările ce aparțin de ingineria produselor alimentare, de la Facultatea de Agricultură, au participat deja la întreg fluxul tehnologic al primei șarje de bere în care a fost adăugat ghimbir natural

În premieră, tot la USAMV din Iași se testează rețeta berii cu ghimbir în atelierul propriu de microproducție. Așadar, studenții de la specializările ce aparțin de ingineria produselor alimentare, de la Facultatea de Agricultură, au participat deja la întreg fluxul tehnologic al primei șarje de bere în care a fost adăugat ghimbir natural, întreg demersul având în exclusivitate scop didactic. Este o inițiativă specială a instituției de învățământ. În cadrul testărilor finale sunt apreciate calitatea spumei, timpul de spargere a acesteia, culoarea, aroma, prezența bioxidului de carbon, iar studenții care au participat la testare, inclusiv la degustare în cadrul laboratoarelor de analiză senzorială, sunt încântați de produsul obținut.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Obligatoriu înainte să pleci cu mașina în vacanță. Verificările care te scapă de bătăi de cap la drum lung
observatornews.ro
Fructul cu care Maria a dat lovitura pe piaţă. Profitul de pe un hectar ajunge la 20.000€
Playsport.ro
Piedone a descins și la pompele funebre, ce a descoperit. „A pus mortul, a pus și...
Evz.ro
Mare schimbare tehnologică. Telefoanele și tabletele sunt amintire
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
RomaniaTV
Doliu URIAȘ! A MURIT Iliescu în urmă cu puțin timp....România este în STARE DE ȘOC
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Dispar economiile de pe card, de la saltea şi chiar din depozite. Anunţul îngrijorător făcut de BNR vineri
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025