Prima pagină » Titlurile zilei » Delgaz Grid își bate joc de consumatorii casnici din Iași! După ce au investit 6.000 de euro în panouri fotovoltaice, peste 30 de familii au rămas fără curent electric – GALERIE FOTO

Delgaz Grid își bate joc de consumatorii casnici din Iași! După ce au investit 6.000 de euro în panouri fotovoltaice, peste 30 de familii au rămas fără curent electric – GALERIE FOTO

05 nov. 2022, 02:00, 6 ,
Adnana Gafton, în Titlurile zilei

Peste 30 de familii au rămas fără curent electric în localitatea ieșeană Victoria. Deși rețeaua electrică a fost modernizată acum 10 ani de către Delgaz Grid, consumatorii casnici se chinuie să aibă curent. Au investit câte 6.000 de euro în sisteme fotovoltaice, iar acum le este îngrădit accesul la energia verde. Cele 30 de familii au înregistrat pierderi colosale în privința electronicelor și electrocasnicelor ce au fost scurtcircuitate din cauza amperajului redus

Situată la 20 km de municipiul Iași, parte a zonei metropolitane, comuna Victoria se confruntă cu probleme demne de secolul trecut. Mai multe familii din localitate nu beneficiază de curent electric. Deși rețeaua a fost modernizată de cei de la Delgaz Grid, în urmă cu 10 ani, doar pe strada principală, cei care locuiesc pe străzile lăturalnice se confruntă constant cu penele de curent electric sau cu amperajul scăzut. Au investit în sisteme fotovoltaice tocmai pentru a nu mai avea această problemă, însă rețeaua este suprasolicitată și nu face față consumatorilor casnici.

acoperis casa cu panouri fotovoltaice

A investit 6.000 de euro într-un sistem fotovoltaic, iar Delgaz Grid îi îngrădește accesul la anergie verde

Au investit 6.000 de euro într-o rețea fotovoltaică pe care nu o pot utiliza

aparat monitorizare amperaj

Locuitorii au instalat sisteme de monitorizare a amperajului curentului electric

Ionel Nechita face parte dintre acele familii ce se confruntă cu întreruperile de curent din localitatea Victoria. De aproape 10 ani, furnizorul de energie electrică nu reușește să facă față consumului din localitate. În momentul în care moara și stația de epurare din localitate pornesc activitatea, mai multe familii ce se află pe străzile lăturalnice din localitatea Victoria rămân fără curent electric.

„Am sute de sesizări făcute. Am investit într-o rețea fotovoltaică în jur de 6.000 de euro. Sistemul a fost realizat cu cei de la Delgaz Grid. În momentul în care apare soarele, centrala va produce curent și va stabiliza tensiunea, după cum mi-au spus ei. Nu s-a întâmplat acest lucru. În momentul în care scade tensiunea, centrala se oprește pentru că apare un acumulator descărcat. Sistemul ia în calcul că pe rețea există lucrări și, astfel, se întrerupe furnizarea energiei electrice. Am certificat de consumator emis de către distribuitor“, menționează Ionel Nechita.

Mai mulți vecini au făcut nenumărate sesizări la compania Delgaz Grid. Răspunsul la problema semnalată ar fi trebuit să apară în maximum 30 de zile. Momentan, nicio măsură nu a fost luată de cei de la Delgaz Grid.

 screenshot convorbire email

Răspunsul celor de la Delgaz Grid este unul generat automat

Peste 30 de familii din comuna Victoria au rămas fără curent electric

barbat cu ochelari de soare pe faleza

Ionel Nechita spune că oamenii au suferit pierderi imense din cauza electrocasnicelor arse

Pe lângă investiția în sisteme fotovoltaice, familiile au înregistrat, în cei 10 ani de chin, nenumărate pierderi privind aparatele electrice și electrocasnice ce le dețin.

„Imediat după modernizarea rețelei, mi s-a ars frigiderul. Nu mai zic de lada frigorifică și becurile din casă. Mereu mi se strică un aparat. Am pierdut zeci de mii de lei până acum. Am făcut sesizări multiple, dar fără nici un rezultat“, precizează Viorica Tăbăcilă, din localitatea Victoria.

Ionel Nechita menționează că amperajul rețelei este foarte mic. Durează ore bune pentru a încălzi apa sau pentru a găti ceva, timp în care consumul se înregistrează, iar valoarea facturii crește.

„Există 3 rețele disponibile în localitate. La două dintre ele sunt racordați toți consumatori, iar la cea de a treia nu este nimeni. Vreau să se echilibreze rețeaua. Au spus că nu vor să facă acest lucru, doar dacă vor exista repercusiuni de altă natură. Mi-au dat un termen 30 de zile pentru rezolvarea problemei. Practic, ei îmi îngrădesc accesul la producția de energie electrică!“, afirmă Ionel Nechita.

Problema celor 30 de familii ce au rămas fără curent va fi probabil rezolvată în instanță, după cum spun aceștia. Oamenii au precizat că nu mai suportă situația și că vor contacta un avocat.

Comentarii
  • Era mai bine sa-si faca sistemele off-grid cu baterii lifepo4 si nu mai depindeau deloc de reteaua electrica, iar atunci cand ar fi fost normal curentul la retea ar fi incarcat (daca ar fi fost nevoie) bateriile cand nu prea e soare

  • Era mai bine sa-si faca sistemele off-grid cu baterii lifepo4 si nu mai depindeau deloc de reteaua electrica, iar atunci cand ar fi fost normal curentul la retea ar fi incarcat (daca ar fi fost nevoie) bateriile pt cand nu prea e soare respectiv noaptea daca sistemul nu are destula putere sa acumuleze de ziua

  • Vasile-Cristeriu Ioan, 57 de ani, muncitor Iasi

    Foarte bine, de lumanare nu ati auzit?

    Eu stau fara curent de 46 de ani la mine in casa ca nu se poate trage, imi incarc telefonul in oras si cam atat, la lumanare.

    Voi nu puteti? Si lucrez, am 2 joburi ca sa pot sa traiesc de pe o zi pe alta… voi vreti lux si curent si d’astea

  • Pe vremuri se gasea un televizor mic, cu tub, Sport, care mergea si la priza si la baterie.
    Cand se intrerupea curentul, pe timpul lui Ceausescu, se lua bateria de la tractor si se punea la televizor. Asa am vazut meciul U Craiova – Leeds United, prin 1980.
    Acuma, se vede treaba, trecem iar pe bateria de tractor.

  • Electricianul

    Domle, electrocasnicele astea scurtcircuitate din cauza amperajului redus, asta-i mare pozna. Stiam eu ca amperajul redus scurtcircuiteaza, dar nici in halul asta, la 30 km de oras !

  • Dacă erai atent la poza se putea vedea ca pe rețea se înregistrau aproape 300V. Oare rezista electrocasnicele tale la tensiunea asta???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *