Prima pagină » Eveniment-Social » „Degețica”, un spectacol în premieră pe scena Teatrului „Luceafărul” din Iași

„Degețica”, un spectacol în premieră pe scena Teatrului „Luceafărul” din Iași

11 mai 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Titlu nou pe afișul permanent al Teatrului „Luceafărul” din Iași! Este vorba despre adaptarea pentru scenă a foarte cunoscutei povești scrise de H. C. Andersen, „Degețica”, o versiune pentru Sala Mică, regizată de Ion Ciubotaru. Scenografia este realizată de sculptorul Constantin Butoi. Acesta a optat pentru un decor modular, reprezentând diversele spații de desfășurare a acțiunii

Începând din această săptămână, un nou titlu se va înscrie pe afișul permanent al Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași. E vorba despre adaptarea pentru scenă a foarte cunoscutei povești scrise de H. C. Andersen, „Degețica”, o versiune pentru sala mică, imaginată de regizorul Ion Ciubotaru. Acesta precizează că

„am gândit un spectacol foarte fidel poveștii pe care o știe toată lumea, respectând în dramatizare întreaga narațiune. Lucrarea literară e atât de frumoasă încât nu era nevoie de adăugiri ori de actualizări. Firește, spectacolul nu este o ilustrare, este o creație teatrală în care fiecare personaj are caracteristici individualizatoare, care vin din felul în care este închipuit de actori”.

„Degețica”, un spectacol în premieră pe scena Teatrului „Luceafărul” din Iași

Scenografia este realizată de sculptorul Constantin Butoi, care a optat pentru un decor modular, reprezentând diversele spații de desfășurare a acțiunii. Păpușile sunt viu colorate, iar actorii recurg la felurite tehnici de animație. În distribuție îi vedem pe Liliana Mavriș-Vârlan, Dragoș Maftei, Iulia Deloiu Trif, Ioana Iordache, Raluca Pintilie, Claudiu Gălățeanu și debutanții Cosmin Rotariu și Alexia Botezatu. Avanpremiera noului spectacol este programată joi, 12 mai, orele 17.30 (preț bilet 16 lei), iar premiera, vineri, 13 mai, orele 17.30 (preț bilet 20 lei.)

Trupa de la „Luceafărul” a fost selectată să participe la trei festivaluri de gen.

De asemenea, tot luna mai 2022 înseamnă pentru echipa artistică a Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași o perioadă de activitate intensă. Pe lângă pregătirea unei noi producții și jucarea spectacolelor din repertoriu de marți până vineri și duminică pe cele două scene, trupa a fost selectată să participe la trei festivaluri de gen.

Opțiunea selecționerilor a vizat una dintre cele mai recente creații de pe afișul permanent, spectacolul nonverbal „Stația clovnilor” (regia: Ana Crăciun Lambru, concept costume și păpuși: Alexandra Budianu, concept decor: Elena Iorga, muzica: Diana Roman, cu actorii: Ionela Arvinte, George Cocoș, Ioana Corban, Cătălin Cucu, Claudiu Gălățeanu, Cristian Gheorghiu, Alexandru Iurașcu, Gabriel Lazăr, Dragoș Maftei, Liliana Mavriș Vârlan, Carmen Mihalache, Raluca Pintilie, Paul Sobolevschi, Mariana Teleman, Beatrice Volbea, Elena Zmuncilă).

Evenimente festivaliere cu participare internațională

Cele trei evenimente festivaliere cu participare internațională în discuție pentru intervalul următor sunt Festivalul Internațional de Teatru Povești Alba Iulia (15 mai), Festivalul Gulliver Galați (20 mai) și Zilele Teatrului „Matei Vișniec” Suceava (25 mai).

„Ne bucurăm că una dintre producțiile noastre ajunge în manifestări de anvergură precum acestea enumerate, iar artiștii ieșeni vor fi urmăriți și aplaudați de specialiștii și spectatorii din alte centre teatrale. «Stația clovnilor» este un spectacol deosebit, care i-a solicitat pe artiști într-o zonă a mijloacelor de expresivitate altele decât cuvântul, evidențiindu-le calități creative deosebite”, a precizat teatrologul Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul”.

Așadar, Teatrul „Luceafărul” din Iași, în fața a noi spectacole și participarea la trei festivaluri de teatru. „Degețica” este un spectacol în premieră pe scena Teatrului „Luceafărul” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 decembrie 2024
03 decembrie 2024