Prima pagină » Sanatate » Degete amorțite: Ce boli ai putea avea și cum se tratează

Degete amorțite: Ce boli ai putea avea și cum se tratează

14 mai 2021, 14:47,
în Sanatate

Degetele amorțite poartă denumirea medicală de parestezie, și chiar dacă pare un simptom banal, căruia tindem să nu-I dăm improtanță, poate să ascundă afecțiuni grave.

Multă lume pune amorțeala degetelor pe seama lipsei de calciu sau pe orele multe petrecute la calculator. Senzația de degete amorțite poate fi însoțită și de senzația de „ace în mână” și o slăbiciune nejustificată a mușchilor și articulațiilor. În anumite cazuri, pe lângă degetele amorțite apare și o presiune mare la nivelul articulațiilor și al brațului, care se extinde până la umăr.

La prima vedere, degetele amorțite nu ar trebui să fie un simptom îngrijorător, însă acesta ar putea fi o manifestare a unor boli grave. Tocmai de aceea, în funcție de nivel de intensitate și frecvență, este recomandat un consult de specialitate.

Degete amorțite: Care sunt bolile care au acest simptom

De obcei, degetele amorțite apar ca o consecință a scăderii fluxului de sânge sau ca urmare a lezării unor nervi. Amorțeala mâinilor poate fi efectul unor infecții, inflamații, traumatisme și alte procese anormale.

Cea mai întâlnită afecțiune în cazul degetelor amorțite este deficiența de vitamine din grupul B (B1, B3, B6, B12) și de vitamina E, deoarece acestea stau la baza funcționării optime a nervilor.

Vitamina B12 are un rol important în formarea celulelor roșii din sânge, precum și la buna funcționare a nervilor. Lipsa vitaminei B12 duce la apariția amorțelii la nivelul mâinilor și picioarelor, dar și la anemii și leziuni ale nervilor.

Și o carență de magneziu poate duce la apariția simptomului de degete amorțite deoarece acesta are un rol important în menținerea integrității sistemului nervos.

Sindromul de tunel carpianare are unul dintre simptome senzația de amorțeală degetului mare și a primelor două degete. Amorțeală se poate extinde la nivelul antebrațului și pot apărea și dureri foarte puternice. Sindromul de tunel carpian este produs de o compresie a nervului median de la nivelul mâinii și apare în urma unei mișcări repetitive, care solicită mâna în exces.

Diabetul de tip 2 este boală care duce frecvent la apariția amorțelii mâinilor sau ale picioarelor frecvent.

Tromboza venoasă tranzitorie, care presupune existența pe vasele de sânge a unui cheag care blochează circulația sangvină, se manifestă prin apariția degetelor amorțite.

Tratament pentru degete amorțite

Cauzele apariției amorțelii degetelor sunt variate și tocmai de aceea pentru stabilirea unui tratament sunt necesare investigații medicale.

În cazul persoanelor care suferă de diabet, este foarte important ca nivelul glicemic să fie reglat cu ajutorul medicației și a dietei.

Dacă este vorba despre sindromul de tunel carpianare, tratamentul conservator constă în purtarea unor orteze care imobilizează încheietura în poziție funcţională, injectarea unor corticosteroizi și fiziokinetoterapie. Tratamentul nechirurgical doar ameliorează simptomele, având doar efect temporar. Singurul tratament eficient, care înlătură banda compresivă, este tratamentul chirurgical.

În cazul trombozei venoase tranzitorii, tratamentul medicamentos poate consta în anticoagulante, recomandate pentru subțierea sângelui, sau trombolitice, pentru a distruge cheagurile de sânge formate. Tratamentul intervențional constă în folosirea unor catetere subțiri care vor lărgi vasele de sânge afectate de boală sau, în cazul intervențiilor mai complexe, în folosirea unui stent care va menține vasul de sânge deschis, pentru a facilita circulația sangvină.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Scandalul PSD-PNL a ajuns la etapa "amante" şi "ciumpalaci". Miza tăierilor anunţate de Bolojan
Playsport.ro
Un tânăr a ajuns la balamuc după ce ChatGPT i-a validat teoriile despre metafizică și...
Evz.ro
Facturi noi, reguli vechi. Piața energiei electrice nu s-a schimbat. Explicația furnizorilor
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cum e privită Mihaela Rădulescu în Austria după moartea prematură a lui Felix Baumgartner
Playtech.ro
Pensionarii care ar urma să piardă peste 400 de lei din pensii de la 1 ianuarie 2026. Creşterea anunţată iniţial nu se mai aplică
Dailybusiness.ro
Produsul care aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii din România: „Piața era saturată de cele din Grecia”
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025