Deget în resort reprezintă o boală a mâinii, care se caracterizează printr-o „plecare” tipică a degetului sau a degetelor în timpul strângerii maxime în pumn. De asemenea, boala se manifestă printr-o limitare a mișcării, durere la baza degetelor la apăsare și rigiditatea matinală a mișcărilor în mână.
Afecțiunea apare adesea pe fondul bolilor sistemice, precum diabet zaharat, gută sau artrită reumatoidă. În timpul manifestării atacului provocat de afecțiune pacientul simte o senzație caracteristică de clic atunci când degetul sau degetele sunt extinse. Se manifestă o durere la baza degetului la apăsare, prezența unei formațiuni dense, rotunjite la baza degetului, precum și senzație de rigiditate, dificultăți de îndoire sau de extindere a degetelor. Simptomele provocate de acest disconfort se observă în principal dimineața.
Deget în resort. Care sunt etapele bolii
Boala se manifestă prin mai multe grade. Primul se manifestă prin durere și rupturi periodice. Al doilea prin pocnituri vizibile ale degetului, iar acesta se îndoaie singur. Pe când gradul trei presupune manifestarea unor zăvoare vizibile, puteți desface degetul doar cu ajutorul mâinii secunde. Iar ultimul grad presupune imposibilitatea de a îndrepta degetul chiar și cu ajutorul mâinii a doua.
În funcție de gradul bolii, se folosesc diferite metode de tratament. La 1-2 grade se efectuează o blocare cu antiinflamatoare hormonale și se prescrie și kinetoterapie. Cu ineficacitatea blocajului, precum și cu manifestarea a 3-4 grade de boală, se recomandă intervenția chirurgicală, disecția ligamentului A1 la baza degetului. Această operație poate fi efectuată în două moduri, deschis, cu o mică incizie a pielii, suturi și pansamente ulterioare, sau minim invazivă, prin mici puncții cutanate cu ac, fără suturi și pansamente.
În cazul în care afecțiunea nu este tratată la timp, pacientul poate suferi de unele complicații ale bolii. Acestea presupun blocarea completă a degetului afectat. Pierderea capacității generale de muncă, amorțeală a mâinii în stadiul târziu, dezvoltarea hiperostozei și chiar invaliditate.
Cum se manifesta ligamentita. Cât de gravă este afecțiunea
Ligamentita stenozantă reprezintă o disfuncție gravă a mâinii, în care apare insuficiența aparatului său tendon-ligamentar. Autodiagnosticul este inacceptabil, deoarece boala vocală este adesea confundată cu artrita acută, osteomielita, luxația patologică și chiar sepsisul. Diagnosticul de ligamentită stenozantă se face pe baza unei radiografii a mâinii și după o analiză a tabloului clinic actual.
Patogenia disfuncției aparatului tendon-ligamentar al mâinii provoacă controverse între specialiști, deoarece nimeni nu poate încă exprima detaliile exacte ale formării patologiei. Interpretarea sa cea mai rezonabilă se bazează pe analiza muncii energetice a degetelor în timpul zilei. Își desfășoară activitățile datorită bunei funcționări a tendoanelor. În canal, format din țesut conjunctiv, ele alunecă pentru ca degetul să se miște în direcții diferite.
Din cauza unui factor provocator sub formă de inflamație, tendonul devine mai voluminos. Noile sale dimensiuni nu sunt concepute pentru dimensiunea canalului, astfel încât calea obișnuită a structurii terminale a mușchiului striat se poate abate. Odată cu formarea unui edem semnificativ, nici măcar o astfel de cale modificată nu poate fi efectuată. Trebuie amintit faptul că formarea inflamației începe inițial în zona ligamentară și apoi se extinde în zona tendonului.
De ce se formează ligamentul stenosing. Motivele pentru care degetul începe să provoace disconfort
O astfel de boală este adesea rezultatul mișcărilor repetate frecvent ale degetelor într-o direcție. Ca urmare, apare un efect deosebit de blocare a tendonului. Persoanele care se încadrează în „grupa de risc” a acestei boli sunt frizerii, maeștrii de manichiură și pedichiură, zidari, muzicieni și croitoresele.
Factorul ereditar nu poate fi numit cauza principală a dezvoltării ligamentitei stenosante. Cu toate acestea, au fost înregistrate cazuri individuale de predispoziție moștenită la boală. Afecțiunea se poate manifesta și din cauza unui defect congenital. Vorbim despre structura anormală a aparatului tendon-ligamentar al mâinii, care poate fi corectată doar prin intervenție chirurgicală.
Primele simptome pot apărea după o vânătaie sau o entorsă la braț, fără o examinare suplimentară, medicul poate dezvolta ligamentită stenozantă. Simptomele bolii sunt uneori dificil de recunoscut la timp pe fondul patologiilor existente sub formă de artrită sau reumatism. Boala se poate dezvolta și din cauza diabetului, aterosclerozei și disfuncției tiroidiene.
Un deget în resort se poate manifestă din cauza unor modificări fiziologice și legate de vârstă. Acest factor este valabil mai ales pentru femeile însărcinate și femeile cu debutul menopauzei, în care, din cauza modificărilor hormonale, apa este reținută în membrana sinovială.