Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Degeraturile: simptome, preventie, prim ajutor, complicatii
Degeraturile: simptome, preventie, prim ajutor, complicatii

Degeraturile: simptome, preventie, prim ajutor, complicatii

17 ian. 2013, 11:11,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:21282;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Meteorologii anunta din nou zile geroase, de aceea avem pentru voi cateva sfaturi legate de degeraturi. Daca nu esti imbracata corespunzator pentru a te apara de temperaturile extreme ale iernii, risti mai mult decat un disconfort temporar. Degeraturile apar atunci cand pielea si tesuturile au inghetat. In cele mai multe cazuri, victimele necesita tratament medical de urgenta, dar exista cateva moduri in care poti acorda primul ajutor.

Pe masura ce temperatura corpului scade, organismul poate reduce circulatia sanguina pentru a pastra o temperatura acceptabila pentru organele interne. Extremitatile sunt cele mai expuse degeraturilor. La temperaturi foarte scazute, zonele neprotejate corespunzat cel mai predispuse la degeraturi sunt nasul, urechile, degetele de la maini si picioare, dar si obrajii si barbia.

Degeraturile pot fi provocate si de atingerea unor suprafete foarte reci, ca cele metalice atunci cand temperatura lor este foarte scazuta.

Inainte sa situatia sa se agraveze cu adevarat, primele simptome vizeaza iritatia pielii cauzata de temperaturile scazute. Activitatea nervilor din extremitati este atenuata, astfel incat degeraturile pot aparea rapid, fara sa le simti.

Inrosirea pielii si senzatia de durere sunt urmate de amorteala in zonele afectate, alaturi de decolorarea pielii si intarirea ei.

Degeraturile pot aparea simultan sau separat de hipotermie, iar cea mai rapida cale de tratare a lor este intrarea rapid intr-un mediu mai cald.

Cand nu mai simti nimic in zonele afectate, este important sa le bagi imediat in apa calda. Daca apa este fierbinte, poate cauza arsuri si alte complicatii. In exterior, si caldura trunchiului poate fi folosita pentru a incalzi degetele care au suferit degeraturi. La subrat se pot incalzi usor.

Dupa incalzire, durerea si invinetirea pielii sunt semne bune, care arata ca tesuturile nu au fost afectate foarte puternic, iar nervii functioneaza in continuare.

In cazul in care senzatia nu revine in zonele degerate nici dupa incalzire, se recomanda o consultatie medicala de urgenta, care poate include eliminarea tesuturilor afectate si un tratament cu antibiotice.

Cum sa nu agravezi problema

Frecarea zonei degerate nu ajuta cu nimic, iar tesuturile si pielea pot suferi daune suplimentare. Pe zona afectata nu este indicat nici sa freci zapada in speranta ca va stimula circulatia sangelui.

Cand nu mai simti deloc zona degerata, fii foarte atenta cat de mult o incalzesti. Apropiata de surse prea puternice de caldura, pielea poate suferi arsuri care agraveaza si mai mult situatia.

Daca degeraturile nu sunt tratate la timp, tesuturile inghetate se pot necroza, dar uneori problemele persista si cu semnale de alarma mai putin evidente. Daca integritatea pielii a fost afectata, pot aparea infectii, iar amorteala poate deveni permanenta in zonele afectate. O complicatie si mai grava este artrita, cauzata de schimbarile la nivelul cartilagiilor.

 

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
16 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de furtuni. Ploi, grindină şi vijelii până la noapte
Playsport.ro
Interzicerea virajelor la stânga ar putea reduce accidentele și ambuteiajele. Măsura, testată deja în tot mai multe orașe...
Evz.ro
Anunț de ultimă oră. Cum se simte Iliescu
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Amenzi de peste 1.000 de lei pentru şoferii care opresc pe aceste străzi! Sunt filtre peste tot
Dailybusiness.ro
Tupeul nu are limite! Se dă spor de gen la stat. Bărbații sunt plătiți în plus doar pentru că au o femeie în conducere
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 iulie 2025
11 iulie 2025