La Definitivat 2020, și la Iași au fost publicate rezultate finale, după etapa de soluționare la contestații! Un procent de 76,83 la sută este rata de promovare a examenului național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2020) la Iași. Candidații ieșeni au luat 7 note de 10 la proba scrisă și sunt 5 medii generale de 10
La examenul național de Definitivat 2020 la Iași, după ce s-au publicat date despre rezultate finale, un procent de 76,83 la sută este rata de promovare a examenului național pentru definitivare în învățământ. În această sesiune, 402 candidați au avut drept de participare la proba scrisă în cele două centre organizate la nivelul județului Iași. Dintre aceștia au fost prezenți 390 de candidați. Nu a fost eliminat niciun candidat din cauza unor tentative de fraudă, iar 12 candidați au absentat.
282 de candidați, la Definitivat 2020, au obținut definitivarea și dreptul de practică în învățământul preuniversitar în sesiunea 2020, la nivelul județului Iași (rezultate finale)
Rata finală de promovare a examenului național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2020), după soluționarea contestațiilor, la nivelul județului Iași este de 76,83 la sută (în creștere comparativ cu rezultatele inițiale de 72,75 la sută). Astfel, din totalul de 367 de candidați cu note la proba scrisă, 282 de candidați au reușit să obțină, în final, medii mai mari sau egale cu 8 (opt), media minimă de promovare a acestui examen. Precizăm că după susținerea probei scrise din sesiunea 2020, dar înainte de înregistrarea/soluționarea contestațiilor, au fost declarați promovați 267 de candidați.
Examenul este o primă treaptă obligatorie ce deschide drumul spre un parcurs profesional de succes
Examenul de Definitivat 2020 în învățământ este o formă de perfecționare, o etapă importantă în cariera didactică, întrucât este o primă treaptă obligatorie ce deschide drumul spre un parcurs profesional de succes. Pentru a se putea prezenta la proba scrisă, din cadrul examenului de Definitivat (până anul trecut – n.r.), candidații trebuiau să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții: să aibă calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru activitatea desfășurată în anul școlar curent, conform Calendarului; media aritmetică a notelor finale la inspecții și portofoliu să fie minimum 8, dar nu mai puțin de 7 la fiecare dintre probele respective și să îndeplinească condițiile privind durata stagiului de practică obligatoriu la catedră, de minimum 1 an școlar.
Pe de altă parte, la Iași, în 2019 au fost 409 candidați care au susținut examenul de Definitivare în învățământ. Disciplinele de la Definitivat cu cei mai mulți candidați înscriși au fost: pentru învățământ preșcolar s-au înscris 94 de candidați, pentru învățământ primar au fost înscriși 83 de candidați, iar la Educație fizică și sport s-au înscris 56 de candidați. La unele discipline s-au înregistrat mai puțini candidați: câte 3 la chimie, educație muzicală sau geografie sau 2 candidați la filosofie.
Date, la nivel național, despre rezultatele finale la examenul de Definitivat 2020
Rata finală de promovare a examenului național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2020 și pe întreaga Românie), după soluționarea contestațiilor, este 72,45 la sută (în creștere cu 3,28 la sută, comparativ cu rezultatele inițiale de 69,17 la sută). Astfel, din totalul de 6.037 de candidați cu note la proba scrisă, 4.374 de candidați au reușit să obțină, în final, medii mai mari sau egale cu 8 (opt), media minimă de promovare a acestui examen. Dupa susținerea probei scrise din sesiunea 2020, dar înainte de înregistrarea/soluționarea contestațiilor, au fost declarați promovați 4.176 de candidați.
Reamintim că în această sesiune, 6.775 de candidați au avut dreptul de a susține proba scrisă din data de 22 iulie. Au fost prezenți 6.480 de candidați (95,65 la sută). Dintre aceștia, 433 de candidați s-au retras, iar 8 candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Două lucrări au fost anulate în centrele de evaluare. Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național.