Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Vă sângerează gingiile? Folosiți vitamina C!
Vă sângerează gingiile? Folosiți vitamina C!

Vă sângerează gingiile? Folosiți vitamina C!

02 feb. 2021, 19:51,
în Sanatate

Potrivit unui studiu american recent, deficitul de vitamina C ar putea duce la sângerarea gingiilor.

Sângerarea gingiilor nu este un simptom care trebuie ignorat: indiferent dacă apare spontan (de exemplu: atunci când mănânci) sau numai atunci când vă spălați dinții, gingivoragia (așa se numește medical), poate fi martorul unei boli parodontale foarte frecvente – gingivita.

Gingivita este o inflamație a țesutului gingival, care începe atunci când bacteriile din tartru (ceea ce devine placa dentară atunci când nu este îndepărtată corect) „atacă” țesutul gingival. Rezultat: gingia sângerează, este umflată (edematoasă) și capătă o culoare roșiatică/purpurie.

Este absolut esențial să vă programați la medic atunci când observați o sângerare a gingiei. În primul rând, deoarece gingivita netratată poate progresa în parodontită, o patologie care poate duce la pierderea dinților și care crește riscul de a dezvolta o boală cronică (o tulburare cardiovasculară, de exemplu). Există o singură soluție: detartrajul.

110 mg de vitamina C pe zi pentru gingii sănătoase

Sângerarea gingiilor nu inseamna doar gingivită! Bine de știut: potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea din Washington (în Statele Unite), lipsa de vitamine ar putea duce și la gingivoragie. Cercetătorii americani au analizat astfel datele medicale referitoare la 9.350 de pacienți: au constatat că, în unele cazuri, sângerarea gingivală a fost asociată cu un deficit de vitamina C.

Pe lângă rolul său la nivel imunitar, vitamina C (numită și „acid ascorbic”) este esențială pentru sinteza colagenului, această substanță care permite dezvoltarea gingiilor sănătoase.

Aportul zilnic recomandat de vitamina C este de 110 mg pe zi. Cele mai bune surse de vitamina C sunt coacăzele negre (181 mg la 100 g), pătrunjelul și cimbrul (177 mg și respectiv 160 mg / 100 g), ardeiul gras roșu și galben (gătit sau crud), fructele roșii (zmeură, căpșuni, coacăze) sau chiar kiwi (82 mg / 100 g).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025