Prima pagină » Business în România » Deficitul comercial din România a crescut cu peste 13%! Importăm mult, exportăm mai puțin

Deficitul comercial din România a crescut cu peste 13%! Importăm mult, exportăm mai puțin

09 aug. 2024, 12:21,
George Cristian în Business în România

Deficitul comercial din România este în creștere cu peste 13% în comparație cu aceeași perioadă din 2023. În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a fost de 15,090 miliarde de euro, în creștere cu 1,764 miliarde de euro (+13,2%) față de aceeași perioadă a anului anterior, conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Statistică și publicate vineri.

Deficitul comercial din România a crescut cu peste 13%

Deficitul comercial din România a crescut cu peste 13% în 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Adică importăm mai mult și exportăm mai puțin. În luna iunie 2024, exporturile FOB au totalizat 7,750 miliarde de euro, iar importurile CIF au atins 10,529 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,778 miliarde de euro. Comparativ cu iunie 2023, exporturile din iunie 2024 au crescut cu 0,1%, în timp ce importurile au fost mai mari cu 5,2%.

Pentru primele șase luni din 2024, exporturile FOB au ajuns la 46,268 miliarde de euro, iar importurile CIF au fost de 61,359 miliarde de euro. În comparație cu aceeași perioadă din 2023, exporturile au scăzut cu 2,4%, iar importurile au crescut cu 1%.

În structura exporturilor și importurilor din primul semestru al anului 2024, grupele de produse care au avut o pondere semnificativă au fost: mașini și echipamente de transport (47,5% la export și 36,5% la import) și alte produse manufacturate (29,3% la export și 28,4% la import).

Cum se calculează deficitul comercial al României

Schimburile intra-UE27 de bunuri în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024 au totalizat 33,649 miliarde de euro la exporturi și 45,008 miliarde de euro la importuri, reprezentând 72,7% din exporturi și 73,4% din importuri.

Pe de altă parte, schimburile extra-UE27 au fost de 12,619 miliarde de euro la exporturi și 16,350 miliarde de euro la importuri, echivalentul a 27,3% din exporturi și 26,6% din importuri. Conform INS, deficitul balanței comerciale FOB/CIF se calculează că diferență între valoarea exporturilor FOB și valoarea importurilor CIF. Prețul FOB (Free on Board) se referă la costul la frontiera țării exportatoare, incluzând valoarea bunului, cheltuielile de transport până la îmbarcare și toate taxele necesare încărcării pe vas. Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight) reprezintă costul la frontiera țării importatoare, incluzând elementele FOB plus asigurarea și transportul internațional.

Deficitul comercial se referă la situația în care valoarea importurilor depășește valoarea exporturilor unei țări, ceea ce rezultă într-un sold negativ al balanței comerciale.

Cu alte cuvinte, este vorba despre banii care părăsesc economia națională pentru a plăti bunuri și servicii provenite din alte țări. Acest deficit, cunoscut și sub numele de deficit al contului curent, apare de obicei atunci când o națiune nu reușește să producă suficiente bunuri pentru nevoile interne sau când cetățenii au venituri mai mari și o putere de cumpărare în creștere. Dacă producția locală este insuficientă, importurile de mărfuri vor crește. În teorie, deficitul comercial nu este întotdeauna un aspect negativ, deoarece de cele mai multe ori se ajustează în timp.

Deficitul care rezultă din importuri destinate modernizării și acumulării de cunoștințe poate avea efecte benefice pe termen lung, spre deosebire de importurile orientate spre consum. Pe de altă parte, o economie în expansiune rapidă va atrage mai multe importuri pe măsură ce se dezvoltă, dar acest lucru poate conduce la deprecierea monedei naționale din cauza presiunilor asupra ratei de schimb. Așadar, deficitul comercial din România va continua, cel mai probabil, să crească.

Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
redactia.ro
Cum a trăit fiica lui Nicușor Dan jurământul tatălui său în Parlament. Președintele României, detalii neștiute despre Aheea
Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
a1.ro
Ilona Brezoianu, jurata Te cunosc de undeva, este însărcinată! Actrița va deveni mamă pentru prima dată. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Meteorologii AccuWeather anunță că vine vara în România. Temperaturile urcă la peste 30 de grade
observatornews.ro
Majorarea taxelor şi impozitelor este inevitabilă, avertizează economiştii. "E o situaţie gravă"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Zi de toamnă în România. O nouă zi cu probleme meteo
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Anca Alexandrescu e terminată după ce s-a descoperit adevărul din spatele cortinei. Reacții virulente în mass-media din România
Playtech.ro
Averea strânsă de Delia Dinu, una dintre cele mai influente femei de la Cotroceni! I-a fost mereu alături lui Iohannis
Dailybusiness.ro
Concediu plătit de 45 de zile despre care puţini români ştiu. Orice angajator este obligat să-l achite!
RomaniaTV
A murit Nikita! Avea doar 35 de ani şi i-a cedat inima. Ce greşeală a regretat în ultimii ani din viaţă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bruneta lui Iohannis și-a dat DEMISIA când a venit Nicușor Dan. Cine e FEMEIA de la Cotroceni pe care o vedeam mereu lângă toți președinții!
redactia.ro
De ce era poreclit Nicușor Dan "Balaurul" în adolescență. Președintele s-a născut în mijlocului unui parastas
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`