Prima pagină » Business în România » Deficitul bugetar în România ar putea ajunge la 8%, avertizează Consiliul Fiscal

Deficitul bugetar în România ar putea ajunge la 8%, avertizează Consiliul Fiscal

19 aug. 2024, 13:09,
George Cristian în Business în România

Consiliul Fiscal a avertizat asupra posibilității ca deficitul bugetar din România să ajungă chiar la 8%. Asta în contextul în care ținta statului român ar fi de 5%.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că guvernul intenționează să semneze un nou acord cu Comisia Europeană pentru a reduce deficitul bugetar cu 0,74 puncte procentuale anual, pe o perioadă de șapte ani, astfel încât deficitul să ajungă la 3% din PIB. Sunt pur și simplu iluzii, minciuni vândute unui electorat care trebuie să se prezinte încă de 3 ori în 2024 la urne.

Deficitul bugetar în România ar putea ajunge la 8%, avertizează Consiliul Fiscal

Deficitul bugetar al României ar putea depăși 7% din PIB și există posibilitatea să se apropie chiar de 8%, conform raportului anual al Consiliului Fiscal (CF). Această estimare se bazează pe evoluția bugetară din primele șase luni ale anului 2024 și pe alte date disponibile.

Raportul CF subliniază că, în prima jumătate a anului 2024, deficitul bugetar a atins 3,6% din PIB, cu aproximativ 1,3 puncte procentuale mai mare decât în aceeași perioadă a anului precedent. Această creștere a deficitului a fost cauzată în principal de majorarea cheltuielilor bugetare, deși a fost parțial compensată de venituri mai mari decât cele anticipate. Evaluarea inițială a CF, realizată în momentul analizării proiectului de buget, indica un deficit cash de aproximativ 6,4% din PIB pentru 2024.

Totuși, având în vedere execuția bugetară de până acum și alte factori, CF estimează că deficitul ar putea să depășească 7% din PIB până la sfârșitul anului, cu posibilitatea de a ajunge la 8%. Această creștere este influențată de noua lege a pensiilor și de majorările salariale din sectorul public, care vor adăuga costuri suplimentare în a doua jumătate a anului 2024. De asemenea, caracterul sezonier al execuției bugetare implică o concentrare a anumitor cheltuieli în ultimele luni ale anului, ceea ce ar putea contribui la un deficit mai mare.

Deficit bugetar de 5%, o minciună vândută de Guvernul PSD-PNL?

Proiectul de buget pentru anul 2024 a stabilit un obiectiv de deficit de 5% din PIB conform metodologiei naționale și de 4,9% din PIB conform metodologiei ESA 2010, reprezentând o reducere de 0,6 puncte procentuale, respectiv 1,7 puncte procentuale față de deficitul din anul 2023.

Scăderea deficitului bugetar a fost prevăzută să fie realizată în principal prin creșterea proporției veniturilor bugetare în PIB, stimulată de cadrul macroeconomic estimat, măsurile fiscale adoptate la sfârșitul anului 2023 și îmbunătățirea eficienței colectării veniturilor, inclusiv prin digitalizarea ANAF, care ar putea aduce aproximativ 19 miliarde lei. De asemenea, se aștepta o contribuție semnificativă din absorbția fondurilor europene, conform estimărilor Ministerului Finanțelor.

Pe de altă parte, se anticipa o mică scădere a ponderei cheltuielilor bugetare în PIB. Aceasta era planificată să fie compensată parțial de creșterea cheltuielilor pentru proiectele finanțate din fonduri europene, cheltuielile de personal și asistența socială. Totuși, aceste creșteri erau estimate să fie echilibrate de o reducere a subvențiilor, altor transferuri și cheltuielilor pentru bunuri și servicii.

Unii analiști economici spuneau că în 2025 România ar putea să intre în recesiune mai ales în contextul în care creșterea economică a fost de 0,8%, cu mult sub cele mai negre scenarii lansate pe piață. În concluzie, deficitul bugetar în România ar putea ajunge la 8% conform comunitatului de presă dat publicării de Consiliul Fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`