Prima pagină » Sanatate » Deficit vitamina B12: Simptome ale carenței

Deficit vitamina B12: Simptome ale carenței

09 mart. 2022, 13:56,
în Sanatate

Afecțiunile de tipul anemiilor provin din cauza unui deficit de vitamina B12. Simptomele acestei afecțiuni se datorează cantității reduse de celule roșii din sânge.

Deficitul acestei vitamine poate fi datorat mai multor cauze, printre care trebuie menționate problemele ce apar în cadrul absorbției din alimente. La nivelul stomacului există niște mici glande numite „oxintice” ce au rolul de a secreta o substanță ce va face posibilă absorbția vitaminei B12 la nivelul intestinului subțire.

femeie ce doarme din cauza ca are anemie

Oboseala si dorinta de somn se intetesc atunci cand o persoana are anemie

O boală destul de cunoscută ce face referire la o absorbție deficitară este și anemia megaloblastică ce se caracterizează prin dezvoltarea unor celule roșii mai mari decât cele normale. Forma lor nu este singura diferență, căci în maladie apare și o funcționalitate alterată a lor. Principala cauză este o tulburare la nivelul absorbției vitaminei B12, dar se poate datora și unei absorbții alterate a acidului folic.

Cum știu dacă am deficit de vitamina B12. Simptomele avitaminozei

Când vitamina B12 este absenta sau într-o cantitate prea mică în alimente, la nivelul organismului are loc o instalare a unui sentiment de oboseală și slăbiciune. Această stare se poate îmbunătăți puțin după ce vă odihniți, dar nu va fi o modificare semnificativă. De asemenea, este o vitamină recomandată în multe stadii patologice.

suplimente pentru deficit vitamina b12 simptome

Vitamina B12 poate fi adminstrata atat prin alimente, dar si prin complexe de vitamine

Respirația devine una scurtă, iar la nivelul inimii se pot simți palpitații. Corpul are felul lui de a transmite mesajul că ceva nu este în regulă. Așa că chiar și pielea devine mai palidă, motiv pentru care afecțiunea se încadrează întru totul drept anemie, iar simptomele pot continua.

Atunci când afecțiunea este ignorată, simptomele se pot înrăutăți sau chiar să apară altele. Printre pacienți s-a înregistrat o pierdere a viziunii și chiar probleme la nivelul sistemului nervos. Apar probleme chiar și în cadrul mersului, iar sentimentul furnicăturilor este din ce în ce mai frecvent.

Surse de vitamina B12

Vitamina B12 se găsește destul de ușor în alimentația oamenilor, principala sursă este pâinea de integrală. La care se adaugă ficatul, rinichii sau albușul de au, alimente bogate în vitamina B12. Dar sunt mai multe alimente ce conțin această vitamină, însă în cantități mai reduse.

femeie ce are deficit vitamina b12 simptome

Sentimentul de slabiciune este frecvent in anemii

Cantitatea recomandată zilnic pentru o persoană în dezvoltare este de 5 mg. Dar o cantitate mai mare nu face neapărat rău căci se află printre vitaminele ce se pot elimina fără vreo problemă prin urină. Un fapt cunoscut este că administrarea de vitamine B, într-o cantitate mai mare decât corul are nevoie sau poate stoca, va face ca urina să își schimbe culoarea într-una mai galbenă ca de obicei.

Beneficiile unei alimentații bogate în vitamina B12

Renumita vitamină B12, numită și antianemică, are un rol esențial în stimularea corpului spre a produce o cantitate mai mare de ADN, stimulează hrănirea creierului și a sistemului nervos, iar de asemenea, pe lângă toate cele prezentate, ajută la formarea de celule roșii la nivelul corpului. Totodată administrarea de complexe de vitamine se lasă cu instalarea și apariția unei oboseli permanente.

persoana la doctor pentru ca are deficit vitamina b12 simptome

Daca suspectati lipsa vitaminei b12, o vizita la medic si niste analize pot rezolva aceste dubii

Vitamina B12 are un rol deosebit în ceea ce privește secreția hormonului fericirii, serotonina. O carență a acestei vitamine poate crea în mod direct o depresie indusă clinic. Oboseala și lipsa serotoninei duc, de asemenea, la instalarea sedentarismului ce în timp va masca prezența afecțiunii. O dietă săracă poate duce fără alte maladii la un deficit de vitamina b12. Simptomele nu se manifestă neapărat toate simultan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *