Prima pagină » Local » Deficit al medicilor de familie în ultimii 5 ani, la Iași. Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, arată cât de gravă este situația
Deficit al medicilor de familie în ultimii 5 ani, la Iași. Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, arată cât de gravă este situația

Deficit al medicilor de familie în ultimii 5 ani, la Iași. Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, arată cât de gravă este situația

21 ian. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, susține că deficitul medicilor de familie din Iași a ajuns la 10 la sută față de anii precedenți. Specialiștii au precizat că orașul nostru riscă să rămână fără cadre medicale specializate, deoarece vârsta medie a acestora este crescută, iar în ultimii 5 ani, zeci de medici s-au pensionat și posturile au rămas libere

Reprezentanții Colegiului Medicilor din Iași au observat o scădere constantă a numărului de medici de familie. În prezent, în județ, există puțin peste 400 de medici de familie.

”Avem un număr mare de medici la Iași, dar nu cred că faptul că suntem un centru universitar ne favorizează din punct de vedere a numărului mare de medici. Nu cred că acesta e cuvântul-cheie, deoarece un exemplu este medicina de familie, pentru care există disciplină și în universitate, dar numărul de doctori care lucrează în universitate în medicina de familie nu este mai mare de 6-7 medici. Dacă ne uităm la Iași, în ceea ce privește numărul de medici din medicina de familie, este un număr în continuă scădere față de acum 5 ani. Numărul medicilor de familie a scăzut cu 10 la sută, ceea ce nu este deloc puțin. Avem în momentul de față, în Iași, puțin peste 400 de medici de familie”, a declarat Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.

Deficitul medicilor de familie din Iași este mai mare în mediul rural

Situația este cu mult mai dramatică în mediul rural în ceea ce privește scăderea numărului de medici de familie. Acolo, în ultimii 5 ani s-a înregistrat un deficit de 50 la sută. Cel mai grav este faptul că acest deficit nu este ocupat de alții medici, deoarece aceștia refuză să lucreze în mediul rural din mai multe motive.

”Sunt foarte puțini medici tineri care să preia praxisurile în medicina de familie. În momentul în care se preiau aceste praxisuri în medicina de familie, de obicei se preiau fie de un medic care lucrează de ani de zile în mediul rural, fie de către un medic care lucrează în județele învecinate. Numărul medicilor de familie, la țară, a scăzut cu aproape 50 la sută în ultimii 5 ani, ceea ce este o cifră considerabilă. Avem cu 50 de medici de familie mai puțin”, a adăugat Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.

O situație similară este întâlnită în comuna Cucuteni, acolo unde niciun medic de familie nu își dorește să vină.

Prea puțini absolvenți de medicină de familie, în Iași

Președintele Colegiului Medicilor din Iași a precizat faptul că un al motiv al deficitului de medici de familie în Iași il reprezintă numărul scăzut al absolvenților care îți doresc să devină medici de familie. Acest lucru este întâlnit în toate celelalte specialități, doar că în cazul medicilor rezidenți nu vor să îi înlocuiască pe cei care au ajuns la vârsta de pensionare.

”Dacă e să luăm medicina de familie, dar nu este singular, și în celelalte specialități se întâmplă la fel. Doctorii, în general, au o populație mai în vârstă decât media țării, iar în medicina de familie, media de viață este o medie și mai mare decât în restul specialităților. Deci, înseamnă în esență că mulți doctori se pensionează. Când un doctor de familie se pensionează, automat, praxisul, respectiv este preluat de către un alt medic. Care este acel medic? Este un medic care abia termină rezidențiatul? Nu neapărat, pentru că cei care termină rezidențiatul sunt puțini. Adică, în județul Iași sunt aproximativ 20 de doctori care termină rezidențiatul în medicina de familie, dintre care mai bine de jumătate sunt cu posturi la ambulanță”, a declarat Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.

90 la sută dintre medicii de familie din Iași sunt femei

Medicii de familie evită, pe cât posibil, cabinetele din mediul rural, deoarece, numărul pacienților este foarte mic, iar condițiile de muncă nu sunt în tocmai favorabile. O altă problemă speculată de specialiști în cazul scăderii adresabilității medicilor de familie de a lucra la țară este faptul că 90 la sută dintre aceștia sunt femei, care aleg să rămână în oraș, unde condițiile de lucru sunt mai bune.

”Faptul că populația la țară este scăzută și, de multe ori, deschiderea unui praxis de medicină de familie la țară nu asigură suficienți pacienți ca acel praxis să supraviețuiască (n. r. – ce îi determină pe medici să vrea să lucreze la oraș, în detrimentul unui cabinet la țară). Medicii refuză posturile la țară pentru că traiul acolo este mai dificil, condițiile sunt cum sunt. Medicina de familie este o specialitate preponderent feminină, medicina de ansamblu este o specialitate feminină. În medicină, în județul nostru, care lucrează sunt aproximativ 70 la sută femei, iar în medicina de familie – aproximativ 90 la sută sunt femei ”, a spus Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.

Pe toată perioada pandemiei de COVID-19 au fost și cadre medicale dedicate care au reușit să imunizeze în masă în mediul rural.

Iașul are în total aproximativ 4 mii de doctori

Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, a povestit pentru reporterii BZI că, pe lângă faptul că Iașul riscă să rămână fără medici de familie, totuși, aici sunt cei mai mulți medici de toate specialitățile din întreaga țară. Specialiștii spun că România se confruntă cu o problemă majoră, că medici aleg orașele mari, iar orașele mici rămân fără doctori.

”Problema în momentul acesta, la noi în țară, legat de numărul de doctori, nu ține atât de mult de faptul că medicii pleacă din țară, ci că se concentrează în marile orașe. În România, în momentul acesta sunt în jur de 60 de mii de doctori, ceea ce nu e o cifră mică. Suntem comparabili cu Franța. Aproximativ 80 la sută dintre medicii aceștia lucrează doar în 11 județe mari. În Iași sunt în jur de 4.000 de doctori, dintre aceștia, vasta majoritate lucrează în orașul Iași, nu în Târgul Frumos, la Pașcani sau în mediul rural. Ca urmare, avem o problemă de distribuție a doctorilor, nu o lipsă de doctori. Iașul nu este un oraș defavorizat din punct de vedere a numărului de medici, din contră, e pe locul 4-5 în țară”, a încheiat Dr.

Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.
Cu toate că orașul Iași are circa 4 mii de doctori, numărul celor care aleg specializarea de medicină de familie este mult mai mic și, astfel, Iașul a ajuns la un deficit de medici de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`