Un studiu arată pentru prima dată, la șoareci, ca aportul insuficient de omega 3 la mamă în timpul sarcinii modifică dezvoltarea rețelelor neuronale la copii, provocând tulburări de memorie. Asadar, deficiența de omega 3 la mamă afectează creierul copiilor!
Acizii grași Omega 3 sunt esențiali pentru dezvoltarea și buna funcționare a organismului. Esențiali în special pentru dezvoltarea creierului, acestia pot fi furnizati numai prin alimente: se găsesc în multe uleiuri vegetale (rapiță, in etc.) și în carnea peștilor grași. În timpul sarcinii și alăptării, acestia sunt încorporati în număr mare în creierul bebelușilor prin hrana maternă. O echipă de cercetători a fost interesată de impactul nutriției materne în aceste două perioade specifice asupra dezvoltării creierului copiilor.
Într-adevăr, datele științifice indicaseră deja că consumul insuficient al acestor acizi grași de către mamă în perioada perinatală este un factor de risc care poate duce la deficite cognitive la copii (limbaj, memorie, învățare etc.). Dar care este mecanismul responsabil? Cercetătorii de la INRAE și Universitatea din Bordeaux, în colaborare cu Inserm și două universități canadiene (Laval și Toronto) au fost interesați de un anumit tip de celule ale creierului: celulele microgliale (sau microglia), care participă la construirea rețelelor de memorie neuronală. Acestea sunt la interfața dintre neuroni și mediu.
Deficiența de omega 3 la mamă afectează creierul copiilor: rețeaua neuronală este slab pregătită
După cum explică studiul publicat în „Nature Communications”, în timpul dezvoltării creierului, celulele microgliene „sculptează” rețelele neuronale „mâncând” sinapse inutile (legături între neuroni), păstrându-le în același timp pe cele esențiale pentru buna funcționare a creierului. Oamenii de știință și-au desfășurat activitatea pe șoareci pentru a evalua dacă starea maternă a alimentelor omega-3 și, prin urmare, cea a creierului bebelușului, au avut o influență asupra activității acestor microglii. Rezultatele lor arată că aportul insuficient de omega 3 în dieta maternă afectează activitatea microgliei în creierul în curs de dezvoltare.
Mai exact, „aceste celule devin funcționale anormal și devin hiperfagice, ceea ce înseamnă că își pierd capacitatea de a recunoaște sinapsele care trebuie îndepărtate și mănâncă prea multe sinapse. Rețeaua neuronală este apoi slab formată, ceea ce provoacă modificări în memoria celor mici”, explică oamenii de știință.
Pentru a studia mai îndeaproape această legătură între aportul de omega 3 și dezvoltarea creierului, următorul pas al studiului lor științific va consta în analizarea conținutului acestor celule și testarea diferitelor molecule pentru a-i identifica pe cei responsabili de această disfuncție și pentru a identifica apoi cum să restabileasca aceasta funcţie.
„Această lucrare deschide noi perspective de cercetare și studiile vor continua la oameni pentru a înțelege mai bine legăturile dintre omega 3 și dezvoltarea creierului”, adăuga cercetătorii.
Ca să nu mai vorbim că multe femei însărcinate tind să fie deficitare în alimente omega 3, deoarece rezervele de țesut ale mamei tind să scadă pe măsură ce sunt utilizate pentru dezvoltarea fetală. Acesta este motivul pentru care „identificarea celor expuși riscului cât mai curând posibil ar putea fi un pas preventiv pentru a reechilibra această deficiență prin alimente”, conchid ei.