Prima pagină » Titlurile zilei » Defibrilatorul cardiac de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei nu a fost folosit niciodată! Acesta a costat 10 mii de euro – FOTO

Defibrilatorul cardiac de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei nu a fost folosit niciodată! Acesta a costat 10 mii de euro – FOTO

17 feb. 2024, 02:00, 5 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

Defibrilatorul cardiac situat în curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei nu a fost folosit niciodată pentru situații de urgențe, ci doar pentru aplicații practice. Aparatul medical a fost amplasat în curtea Mitropoliei în august 2022 și a costat 10 mii de euro.

defibrilator mitropolie

Defibrilatorul cardiac a fost achiziționat de către Arhiepiscopia Iașilor în august 2022 și a fost amplasat pe panoul de informare turistică din fața Catedralei

Defibrilatorul cardiac din curtea Mitropoliei nu a fost utilizat niciodată: „Pentru urgențe, slavă Domnului, nu s-a folosit”

 defibrilator mitropolie

Din fericire, până acum nu a existat o situație urgentă care să impună utilizarea defibrilatorului

Defibrilatorul cardiac a fost achiziționat de Arhiepiscopia Iașilor în august 2022 și a fost amplasat pe panoul de informare turistică din fața Catedralei. Defibrilatorul a fost livrat şi instalat de o societate comercială din Cluj, specializată în aparatură medicală de urgenţă. Personalul care asigură permanența în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a fost instruit să utilizeze defibrilatorul de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași. Din fericire, până acum nu a existat o situație urgentă care să impună utilizarea acestuia.

„Defibrilatorul funcționează foarte bine, nu a fost folosit pentru urgențe, nu a fost o situație în care să trebuiască să fie folosit, dar a fost folosit pentru aplicații practice împreună cu cei care mai fac instructaj. Atât pentru angajații de la Mitropolie, pentru paznici s-au mai făcut instructaje, iar atunci a fost scos de acolo, au fost instruiții oamenii, li s-a arătat cum funcționează și, totodată, a fost un prilej de a vedea dacă el funcționează. Pentru urgențe, slavă Domnului, nu s-a folosit”, a declarat pr. Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În ce zone din Iași sunt situate defibrilatoare cardiace

defibrilator mitropolie

Defibrilatorul poate fi utilizat în tratamentul fibrilaţiei atriale sau ventriculare

S-a hotărât ca în curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei să fie amplasat un defibrilator cardiac, deoarece stopul cardio-respirator este cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial. În ţara noastră se produc anual peste 50.000 de decese, iar mare parte dintre ele se întâmplă pe stradă. Un defibrilator are capacitatea de a restabili ritmul cardiac la o persoană care tocmai a suferit un atac de cord.

Defibrilatorul poate fi utilizat în tratamentul fibrilaţiei atriale sau ventriculare. Acesta este extrem de util în cazul unor urgenţe, până la sosirea unui echipaj medical specializat. Instrumentul are o serie de instrucțiuni simple de folosire în cazul acordării primului ajutor. În străinătate, astfel de dispozitive medicale automate sunt montate în aproape toate spațiile publice și în mijloacele de transport în comun. În Iași funcționează mai multe defibrilatoare cardiace.

Astfel, pe lângă defibrilatorul cardiac de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, aparate asemănătoare se mai regăsesc în Piaţa Unirii, în Parcul Copou, dar şi în pridvorul Bisericii „Sfântul Nectarie” din cartierul Alexandru cel Bun. De asemenea, în data de 18 mai 2023, un defibrilator cardiac a fost montat și în parcarea Grădiniței Amicus Junior, Valea Adâncă, Miroslava. Aparatul a fost achiziționat din banii părinților.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *