Marţi, 2 august 2022, Arhiepiscopia Iasilor a anunţat că a achiziţionat şi montat în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei un defibrilator cardiac. Acesta se afla pe tabloul de informatică turistică din fața catedralei.
Vă aducem aminte că astfel de aparate se mai regăsesc în Piaţa Unirii, în Parcul Copou, dar şi în pridvorul Bisericii „Sfântul Nectarie” din cartierul ieşean Alexandru cel Bun.
Defibrilator cardiac, montat în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei
Defibrilatorul cardiac ce se regăseşte în curtea Mitropoliei din Iaşi poate fi utilizat în tratamentul fibrilaţiei atriale sau ventriculare. Acesta extrem de util în cazul unor urgenţe, până la sosirea unui echipaj medical specializat. Instrumentul are o serie de instrucţiuni simple de folosire în cazul acordării primului ajutor.
Conform comunicatului, el a fost livrat şi instalat de o societate comercială din Cluj, specializată în aparatura medicală de urgenţă.
„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi se va ocupa zilele acestea de instruirea unor persoane care asigură permanenţa în cadrul Ansamblului Mitropolitan pentru ca defibrilatorul să fie folosit corespunzător în cazul necesităţii acordării primului ajutor. Până în momentul de faţă nu au fost incidente în zonă care să determine această achiziţie, acţiunea având un scop preventiv”, au transmis reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor.
Peste 50.000 de decese au loc în România din cauza stopului cardio respirator
Vă aducem aminte că stopul cardio-respirator este cea mai frecventă cauză de deces în rândul populaţiei din România şi nu numai. Conform documentului, peste 50.000 de decese au loc anual din această cauză şi chiar foarte multe din acestea au loc pe stradă. Dintre aceste decese, circa 40% dintre pacienţii care se afla în stop cadio-respirator prezintă fibrilaţie ventriculară, iar un defibrilator are capacitatea de a restabili ritmul cardiac normal la o persoană care tocmai a suferit un atac de cord.
Important de precizat este ca în ultima perioadă, în Iaşi au fost cumpărate mai multe astfel de aparate şi montate în zonele aglomerate din oraş pentru a putea fi utilizate în cazul unor urgenţe. Ele sunt amplasate în Piaţa Unirii, în Parcul Copou, dar şi în pridvorul Bisericii „Sfântul Nectarie” din cartierul ieşean Alexandru cel Bun, acesta din urmă fiind achiziţionat cu sprijinul credincioşilor din parohie.
Echipamentele de pe mașinile de intervenție, reparate de Serviciul de Ambulanță Iași
Dotările de pe ambulanțele ce aparțin de Serviciului de Ambulanță Județean Iași au intrat într-un program amplu de revizie. Contractul se va desfășura pe o perioadă de 2 ani. Licitația a fost programată la finalul lunii aprilie a acestui an.
Astfel, pe data de 26 aprilie 2022, autoritatea contractantă a organizat o licitație pentru furnizarea serviciilor de reparare, revizie și întreținere a echipamentului medical. Valoarea estimată a contractului este de 10.008.775 de lei, fără TVA, aproximativ 2 milioane de euro.
”În vederea desfășurării în bune condiții și de siguranță a activităților specifice unității (servicii de asistență medicală de urgență și transport medical asistat și consultații de urgență și transport sanitar neasistat), SAJ Iași intenționează să achiziționeze servicii de întreținere, revizie și reparare a echipamentului medical pentru tipurile de aparate medicale/dispozitive medicale/echipamente medicale”, se arată în caietul de sarcini.
Contractul se va desfășura prin intermediul unui acord-cadru cu o durată de 24 de luni. Comisia de evaluare va alege oferta furnizorilor cu prețul cel mai mic. În trecut, SAJ a cumpărat și echipamente de protecție.
Stiu ei ce aduce „superbul vaxin ” !![
Bah, esti cu capul??? Se moare din stop cardiac de milioane de ani, bai loaza!!!
@GabiDumitrescu da, dar pana vine 112 iaca salvezi omu. pana vine 112 poate fi prea tarziu
….ptr. că de la 50 de mii anual vor fi 100 de mii anual!…ghici din ce cauză sau datorită cui?…