Prima pagină » Eveniment-Social » Dedesubturile unui proiect european de avangardă, lansat de Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”! 
Dedesubturile unui proiect european de avangardă, lansat de Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”! 

Dedesubturile unui proiect european de avangardă, lansat de Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”! 

06 apr. 2023, 02:00,
Andreea Timofte, în Eveniment-Social

Reprezentanții Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași, instituție de elită în cercetarea științifică românească, au lansat oficial, la finalul anului trecut, un important proiect european. Proiectul BioMat4CAST vizează mai ales chimia computațională

BioMat4CAST este un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro, finanțat prin programul Orizont Europa, ce are ca scop crearea unei echipe care să studieze chimie computațională în ICMPP, sub îndrumarea unui cercetător de prestigiu, prof. Dr. Aatto Laaksonen (Laboratorul Arrhenius, Universitatea din Stockholm, Suedia). Coordonatorul proiectului este dr. Teodora Rusu, iar managerul științific este dr. Mariana Pinteală. Dr. Valeria Harabagiu, directorul institutului, a oferit detalii suplimentare.

„În principal se merge pe ideea de chimie computațională. Ce înseamnă asta? În momentul de față, în lume există foarte multe informații în legătură cu chimismul diferitelor substanțe, iar ideea este ca prin chimia computațională să nu se mai pornească de la a concepe un experiment, să analizăm întâi ce rezultă, inclusiv proprietățile produsului, ci să mergem în sens invers”, a declarat dr. Valeria Harabagiu.

Potențialul imens al chimiei computaționale, valorificat la Institutul de Chimie Macromoleculară

Chimia computațională reprezintă chiar viitorul chimiei moderne.

„Prin chimie computațională este posibil să pornești de la ce dorești să obții, proprietățile produsului cu pricina… Pleci de la proprietăți spre sinteză”, a menționat dr. Valeria Harabagiu.

Cu alte cuvinte, în cadrul chimiei computaționale, în procesul de realizare a noi materiale cu structură și proprietăți predefinite, întâi are loc proiectarea asistată pe calculator, apoi în eprubetă. Acest lucru reprezintă o metodă mai sigură, fiind un pas important pentru trecerea la o economie circulară, mai curată. Chimia computațională înseamnă un factor cheie în implementarea principiilor „European Greeb Deal” și a „Strategiei pentru Produse Chimice”, lansate în 2020.

Utilizarea proiectării computerizate a substanțelor chimice reprezintă condițiile perfecte pentru a putea fi creat un mediu în care atât cercetarea, cât și industria să poată face față cerințelor moderne.

Nișa vizată

Proiectul BioMat4CAST se orientează spre explorarea unei zone de cercetare extrem de ofertantă, anume cea dedicată dezvoltării biomaterialelor inteligente.

„Grupul proiectului se va ocupa de materiale biomedicale, dar acest sistem, mod de abordare, nu vizează numai domeniul acesta. Spre exemplu, lumea are nevoie acum de materiale noi pentru energie”, a adăugat dr. Valeria Harabagiu.

Ca urmare, apare necesitatea unei noi generații de biomateriale inteligente, a așa-numitelor biomateriale „vii”, capabile să se integreze perfect, să coopereze și să comunice cu sistemele biologice.

Obiectivul strategic al proiectului BioMat4CAST este implementarea unei schimbări structurale în paradigma managementului științific al Institutului Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *