Prima pagină » Titlurile zilei » Dedesubturile scandalului de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”! Cei doi băieți ai administratorului au obținut posturi călduțe în unitatea de învățământ. Noul director: „Acolo unde există nereguli, le voi sancționa” (EXCLUSIV)

Dedesubturile scandalului de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”! Cei doi băieți ai administratorului au obținut posturi călduțe în unitatea de învățământ. Noul director: „Acolo unde există nereguli, le voi sancționa” (EXCLUSIV)

03 feb. 2023, 02:00, 11 ,
Andreea Timofte în Titlurile zilei

Scandalul care a început odată cu demisiile directorilor de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” și neregulile descoperite de către reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași (ISJ) continuă cu acuze grave aduse administratorului instituției, Radu Lența. Bărbatul este acuzat că ar fi profitat de funcția sa pentru ca cei doi băieți ai săi, Tudor și Robert, să fie angajați în unitatea de învățământ, dar și pentru că ar fi obținut anumite foloase în urma înțelegerilor sale cu diverși indivizi. În ciuda acestor informații, administratorul a negat totul, prezentând o altă versiune. În paralel, noul director general a promis că va monitoriza atent ceea ce se întâmplă la Colegiul „Octav Băncilă”, deși ISJ nu a deschis vreo anchetă în acest caz

După scandalul demisiilor directorilor de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, surse BZI au povestit reporterilor că administratorul Radu Lența ar face parte din personalul adept al lucrurilor făcute greșit. Acesta ar abuza de funcția de administrator pentru a obține bani și alte privilegii. În plus, chiar cei doi fii ai săi ar ocupa posturi călduțe în unitatea de învățământ.

Acuzele aduse la adresa administratorului au fost scoase la iveală chiar în momentul în care fiul  lui, Robert Lența, profesor de procesare computerizată în cadrul colegiului, ar fi apărut la cursuri doar cu ocazia inspecției în urma căreia vechea conducerea a demisionat. Cu toate acestea, surprins de vizita reporterilor, administratorul s-a apărat, omițând faptul că băieții sunt angajați ai unității.

„Nu știu în ce măsură sunt implicat în această poveste, eu nu fac nimic, nu semnez. Aici, banii sunt de două feluri, banii care vin la cămin, de la cantină, și banii de la primărie, în rest nu sunt alți bani în școală. Eu nu știu ce spații ar trebui închiriate sau de astea, iar ca să dau jos un director e absurd. Copiii mei sunt mari, au 25 de ani, am intrat în hora asta, însă nu știu de ce, probabil pentru că le-am mai dat peste nas unora”, a declarat Radu Lența.

Precizăm că purtătorul de cuvânt al ISJ, Antonina Bliorț, a specificat faptul că nu există nicio anchetă în ceea ce îl privește pe administratorul vizat, în timp ce noul director, Laura Stoian, și-a propus să fie un mai bun manager și administrator al instituției.

Administratorul Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”, personajul unui nou scandal

La finalul lunii ianuarie, după o inspecție a ISJ, care ar fi scos la suprafață ore nesusținute de către profesori, dar și alte nereguli, conducerea Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” a demisionat. De atunci a fost numită o nouă echipă managerială. Laura Stoian este noul director general al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, iar pentru funcțiile de directori adjuncți au fost numiți Cornelia Luchian și Dan Florin Partene.

În pofida marii schimbări, un nou scandal zguduie unitatea de învățământ. Administratorul instituției ar fi acuzat că face trafic de influență, propriii copii lucrând doar în teorie la colegiu. Mai mult, tot el ar face „afaceri“ cu locurile din cămin. Punctul culminant al acestei povești ar fi avut loc la inspecția cu pricina, băiatul, profesor și fotograf în același timp, Robert Lența, făcându-și apariția în premieră la ore.

„Noi nici nu suntem aici ca la o instituție privată, se strică o clanță și repede vin banii, e la stat, cred că toată lumea știe cum e. Nimeni nu m-a arătat cu degetul niciodată, sunt de vreo 18 ani aici. În cămin sunt elevi cu note de 10, vin aici de la toate liceele, nu știu ce aș putea să fac mai mult. Cui să vând loc la cămin, dacă copilul din start are loc aici? Unii, care sunt cazuri sociale, nu plătesc deloc.

Așa, mereu vor exista nemulțumiri, toată lumea e mofturoasă, ar vrea șnițel în fiecare zi, dar nu ține de mine. Eu nu am ce să ascund, cine vrea să vină poate veni și îl plimb prin toată școala, nu mă simt lezat. Sunt care râd, care trimit pe aici tot felul de bârfe. Rolul meu în școala asta este foarte clar, administrez, nu fac mari invenții aici. Totul este transparent”, a declarat administratorul Radu Lența.

Noua conducere mizează pe profesionalism

Laura Stoian, noul director general, mizează pe bunul mers al lucrurilor, pe profesionalism și schimbare, aceasta încă fiind în faza de acomodare cu întreaga situație.

„Noi, fiind de trei zile în funcție, facem totul, tot ce trebuie să restabilim lucrurile, acolo unde au fost mici derapaje. În ceea ce îl privește pe dl. administrator, în acest moment știu că nu există nicio anchetă. Eu, când am venit luni (30 ianuarie – n.r.) în funcție, nu am preluat acest aspect. În mai mare măsură să vă spună alte lucruri sunt reprezentanții ISJ. Eu, din momentul în care am intrat în funcție, pot să vă asigur că voi face tot ce ține de mine și de ceilalți colegi ca să fie un nou început.

Ore, treabă, repararea imaginii, pentru că în acest moment suntem cum suntem și e păcat, se muncește și mult, sunt mulți oameni foarte buni aici, dar astfel de situații te asimilează cu asta. După ce trece timpul, după ce îmi fac o idee pot spune lucrurilor pe nume, altfel se merge pe speculații, X spune ceva, Y altceva. Vreau să fac lucrurile profesionist, am acceptat funcția aceasta doar pentru a face ceva, să rămână ceva, iar acolo unde există nereguli, dacă există, le voi sancționa.

Într-adevăr, sunt angajați aici, asta pot confirma. Este vorba de Robert Lența, care predă procesare computerizată, și Tudor Lența, care, din ce știu, nu este cadru didactic, se ocupă de cămin”, a declarat Laura Stoian, director general al Colegiului de Artă „Octav Băncilă”.

Comentarii
  • Ce face invidia!!!! Am fost cazat in camin 3 ani de zile si nu am am vazut un om in tot liceul mai implicat si conectat la realitate ca dl Lenta.
    Bravo …loviti in oameni fara a avea opinia celor ce au fost elevi in acest liceu. Pacat. Dar na …Traiasca Romanica

  • Cel mai corupt om din liceu este Lenta. Isi plang toti de mila. Nimeni nu ii face fata, un intrigant si barfitor, mincinos. Faptul ca vinde locurile in camin este egal cu zero. Trebuie verificate societatile care aprovizioneaza cantina si fac diverse servicii de reparatii si intretinere. Toate dar toate sunt societatile administratorului. O musca nu zboara fara sa o factureze administratorul, inclusiv dezinfectia este prin firma lui deoarece sotia sa lucreaza la DSV.
    El face comanda pe SICAP. tot el factureaza pe propriile societati.
    Este un Bachus al zilelor noastre. Merita executat din toate pozitiile

  • Asa e la bugetari si nici astia nu se dezmint.
    Angajari de neamuri, amante, pile, cunostinte, bineinteles cu foloasele necesare.
    Are fata pentru smecherii.
    Conducerea astora trebuie sa faca curat in propria ograda, numai daca este in stare.
    Dar, cred ca nu este

  • Aveam o colega care era studenta la medicina si statea in caminul colegiului Octav Bancila prin 2015-2016 cel putin.

  • Scuze, 2013-2014.

  • Scuze era 1983 – 1984

  • Pentru „Anonim”:
    Am lucrat la 2 firme private. Erau angajati frati, surori, verisori, cumatri… ai patronilor si directorilor… Asa ca se obisnuieste… Nu numai la stat….

  • Nu va mai agitați, că va agitați degeaba. Nu e ilegal sa lucrezi în aceeași instituție cu rudele, atâta timp cât au calificările necesare și își fac treaba, nu vad unde e problema.

  • Nu mai compara bugetarii cu privatii, e ca si cum ai compara capsuni cu gutui. La bugetari faci nu faci treaba leafa vine lunar la data fixa si pe langa leafa uite ca mai iese si cate un ciubuc, pe cand la privati chiar se munceste. Toata lumea vede si stie asta. Cu siguranta tu esti bugetar si de aceea vorbesti asa. Are dreptate acel anonim.

  • S-au teminat subiectele „grele”?

    Ați descoperit MEGA-SUBIECTUL începutului de an… deontologilor… :))

  • Presupuneri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`