Prima pagină » Titlurile zilei » Dedesubturile accidentului care a îngrozit zeci de familii în prag de sărbători. O adolescentă a rămas fără mâini, în urma impactului. Ce greșeală a făcut șoferul autocarului? – FOTO

Dedesubturile accidentului care a îngrozit zeci de familii în prag de sărbători. O adolescentă a rămas fără mâini, în urma impactului. Ce greșeală a făcut șoferul autocarului? – FOTO

19 dec. 2022, 02:00, 8 ,
Dragoș SAVIN în Titlurile zilei

Încă un accident înfiorător s-a petrecut la Iași. Un autocar plin cu membri ai unui ansamblu folcloric s-a răsturnat. Zeci de persoane au fost rănite, iar o adolescentă a rămas fără mâini, în urma impactului. Medicii de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” Iași au reușit să-i replanteze brațele

Data de 16 decembrie ar fi putut fi scrisă cu sânge în calendar. În afara localității Pașcani, un autocar în care se aflau 33 de persoane s-a răsturnat. Dintre cele 33 de persoane, 25 au ajuns la spital, cu diferite leziuni. La Iași a fost declanșat planul roșu de intervenție.

„Planul Roșu de intervenție a fost activat la 00:05 și dezactivat la 01:35. La locul intervenției s-a deplasat și o autospecială de descarcerare grea. La ora 00:03, apel prin SNUAU 112, un autocar cu 35 de persoane s-a răsturnat în municipiul Pașcani. Au intervenit forțe și mijloace de intervenție din cadrul inspectoratului.

La locul intervenției au fost deplasate 3 EPA, 1 TIM, 2 ATPVM, 1 ASAS, 6 SAJ tip B, 2 SAJ tip C. În urma evaluării medicale au fost transportate la spital 25 de persoane, din care două persoane la Spitalul pentru Copii «Sfânta Maria» Iași. Din totalul persoanelor, 15 aveau vârste cuprinse între 14 și 17 ani”, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgențe (ISU) Iași.

Polițiștii au deschis dosar penal

Pe fir au intrat și polițiștii ieșeni care fac verificări. Ei au deschis un dosar penal și trebuie să afle din ce cauză s-a răsturnat autocarul.

„La data de 16 decembrie, în jurul orei 00:00, polițiștii Biroului Rutier Pașcani au fost sesizați despre faptul că pe DJ 208, în afara localității Pașcani, a avut loc un accident rutier soldat cu victime omenești. Din primele cercetări efectuale la fața locului a rezultat faptul că un bărbat din județul Botoșani, în timp ce ar fi condus un autobuz dinspre Valea Seacă către Pașcani, s-ar fi răsturnat în afara părții carosabile.

Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, a precizat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.

ITM Iași, anchetă în cazul accidentului de la Pașcani

Anchetă fac și inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași.

„Un autocar marca Mercedes, aparținând firmei S.C. ELEGANT GLOB SRL, cu sediul în Botoșani, efectua un transport de persoane ale ansamblului folcloric «Flori de Măr», aparținând UAT Curtești, județul Botoșani. Autocarul se deplasa de la Botoșani spre Ialomița. Au fost solicitate date preliminare de la unitățile spitalicești, de la ISU Iași și Poliția Rutieră.

Un inspector de muncă s-a deplasat la Pașcani pentru a audia angajatorul care a organizat transportul. Având în vedere că evenimentul rutier produs pe raza localității Pașcani, în care au fost implicate atât de multe victime ale unui ansamblu folcloric intră și sub incidența Legii nr. 319/2006 a Securității și Sănătății în Muncă, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași a numit o comisie (formată din Inspectori de Muncă SSM) care se va ocupa de cercetarea preliminară a evenimentului, urmând ca ulterior, sub directa coordonare a Inspecției Muncii, să se efectueze cercetarea accidentului rutier”, au transmis cei de la ITM.

Unul dintre patronii firmei de transport dă vina pe carosabilul umed

Reporterii BZI au luat legătura cu  reprezentanții firmei S.C. ELEGANT GLOB SRL. Ion Aioanei este unul dintre asociații firmei. Acesta susține că accidentul s-a produs, cel mai probabil, din cauza carosabilului alunecos.

„Știu că era ceață, polei, noroi, am fost la fața locului… Șoferul este un om ok, cu experiență, nu a mai avut accidente până acum, are 60 de ani. Eu asta spun, că din cauza condițiilor s-a întâmplat, au fost ploi, au trecut tot felul de utilaje pe acolo, asta știm…” a precizat Ion Aioanei.

Trebuie menționat faptul că firma S.C. ELEGANT GLOB SRL este deținută de Ion Aioanei și de Viorel Onofrei. În anul 2021, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 10.259.798 de lei, profit de 2.613.783 de lei, datorii de aproape 9 milioane de lei, având 40 de angajați. Cei doi asociați mai dețin firma de construcții Global Best Construct SRL, care a înregistrat pierderi de aproape 500.000 de lei. În societatea menționată erau înregistrați 61 de angajați. Trebuie precizat faptul că șoferul care a condus autocarul se numește Marcel Politic și cel mai probabil a pierdut controlul volanului din cauza vitezei excesive.

Una dintre adolescentele implicate în accident a rămas fără mâini, în urma impactului

O adolescentă s-a ales cu un braț amputat în totalitate și un unul amputat parțial, după impact. Ajunsă la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași, adolescenta a fost supusă unei intervenții chirurgicale care a durat 20 de ore. Alexia poate spune că s-a născut pentru a doua oră. Ea a fost operată de dr. Sidonia Susanu, iar intervenția pare a fi un real succes.

„Intervenția chirurgicală, până în acest moment, putem spune că a fost un succes. S-a reușit replantarea celor două membre, unul dintre ele fiind amputat, celălalt devascularizat. Fetița este detubată, respiră singură, sperăm într-o evoluție bună a copilului.

Va mai avea nevoie de intervenții chirurgicale de reconstrucție ulterioară și de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept, dar suntem convinși că evoluția ulterioară va fi cu reluarea funcționalității ambelor membre superioare, în proporție de aproximativ 85 la sută. Va avea nevoie de un program susținut de recuperare și kinetoterapie-fizioterapie, dar faptul că s-a putut interveni foarte repede și s-a putut revasculariza foarte repede, precum și vârsta foarte tânără a pacientei, ne încurajează să sperăm că evoluția va fi foarte bună”, a precizat dr. Sidonia Susanu.

Alexia va fi supusă unor intervenții chirurgicale complexe

Astăzi, cel mai probabil, Alexia va suporta o nouă intervenție chirurgicală.

„Următoarea operație o planificăm în cursul zilei de luni, pentru reevaluarea leziunilor. După trecerea fenomenelor inflamatorii acute, după trei-cinci zile, va mai urma o intervenție de reconstrucție a structurilor nervoase ale membrului superior stâng, după care, după încă trei-patru zile, acoperirea defectelor cutanate restante. Trebuie să precizăm că tratamentul acestui copil a început încă de la locul accidentului și a continuat în serviciul de Primire Urgențe a Spitalului Pașcani.

Pe această cale doresc să le mulțumesc colegilor de la Spitalul Orășenesc Pașcani, medicului anestezist care s-a ocupat de acest copil și care a făcut primele manevre de resuscitare și de tratament intensiv, care ne-au permis nouă o intervenție de lungă durată. Acest lucru este absolut extraordinar pentru că, având un punct de pornire foarte bun, se pot face tratamente și intervenții de o asemenea amploare”, a mai precizat dr. Sidonia Susanu, șefa secției de Chirurgie Plastică și Reparatorie a Spitalului „Sfânta Maria” Iași.

„Sidonia Susanu. Un înger printre oameni. Cuvintele sunt prea mici pentru a putea exprima și pentru a putea descrie un astfel de om. Nu știu dacă aș putea ca părinte să îi pot mulțumi îndeajuns acestui înger. Alexia are doi îngeri. Frățiorul ei, Eric Tudose, precum și doamna doctor Sidonia Susanu! Sidonia Susanu, un înger de la Dumnezeu, trimis din Rai pentru a face Rai pe pământ pentru oameni! Mulțumesc din sufletul meu păcătos! Mulțumesc Sidonia Susanu! Mi-ați miluit familia”, a transmis, pe rețelele de socializare, Florin Tudose, tatăl adolescentei care a rămas fără mâini, în urma accidentului.

După accident au fost inițiate mai multe campanii de donare de sânge, atât pentru Alexia, cât și pentru celelalte victime. Trebuie precizat faptul că acestea se desfășoară în Iași, dar și în Botoșani.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cazul accidentului rutier de la Pașcani, în urma căruia zeci de persoane au fost rănite.

Comentarii
  • Cu ce viteza se deplasa autocarul in momentul accidentului?

  • Articol umplutura de kakat !, adolescenta a ramas fara maini desi operatia sa terminat cu succes si urmeaza recuperarea iar ce greseala a facut soferul nu am aflat din articol nici dupa ce mam scarpinat in cap de 10 ori

  • Mizerii care fac pe soferii,peste tot,pe drumurile Romaniei.
    Niste criminali incompetenti.Daca nu stiu sa mearga pe mizga,polei,sa stea acasa.

  • Iar tu știi? Spune-ne și noua…era ceata, era glod pe carosabil adus de tractoristi imbecili, presupun ca știi ca acolo semnalizarea rutieră e cvasinexistenta…si te-ai găsit, ghertoiule sa comentezi…

  • Epilogul e la SMUP Pascani…unde înaltă poarta este foc și para pe angajați ca nu au fost anunțați…ca sa se prezinte la tv…protv

  • Eternul AR.Totul se rezumă la presupunere chiar dacă evenimentul este destul de clar.

  • Savin prostul, cățelușul nostru, la el totul rămâne se văzut
    Mars!

  • Autocarele de transport persoane trebuie să aibă și să se poarta centura de siguranță . Să se pună amenzi de 500 lei persoană minim și carnetul luat la șofer definitiv. Nimeni nu trebuie sa stea in picioare in autobuz , sa se cumpere cu 2 nivele in toată țara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *