Ministrul Sănătății a făcut o declaraţie cu adevărat îngrijorătoare pentru români. Ioana Mihăilă susţine că România va fi lovită de un val al patrulea de COVID-19. Mihăilă menţionează că personal îşi doreşte ca următorul val să nu aibă o intensitate mare.
Ioana Mihăilă argumentează declaraţia prin faptul că în 2020 în perioada de toamnă, România s-a confrunta cu o creștere a cazurilor de COVID-19 iar acest an ar urma să fie unul ciclic.
Ioana Mihăilă susţine că România se va confrunta cu un al patrulea val de COVID-19
Într-o declaraţie oficială, Ioana Mihăilă menţionează că România ar putea fi lovită de un nou val de infectări cu COVID-19. Ministrul dă drept exemplu situaţia din 2020 când, în toamnă, în țară s-a observat o creștere mare a numărului de persoane care s-au îmbolnăvit cu COVID-19.
„Cred că dacă este să ne uităm şi cum a evoluat pandemia anul trecut, cu o creştere a cazurilor în toamnă şi, mă rog, o evoluţie ciclică în acest an şi jumătate care s-a scurs de la debutul pandemiei, ne aşteptăm ca acest ciclu să revină. Ce ne dorim este că intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare. Şi atunci, aici e importantă în primul rând vaccinarea şi ne dorim ca răspunsul sistemului sanitar să fie unul rapid şi eficient şi aici e important pregătirea spitalelor”, a afirmat Ioana Mihăilă la Aleph News.
Ce spune Ioana Mihăilă despre tulpina indiană de COVID-19
În continuarea declaraţiilor, Ioana Mihăilă a precizat faptul că medicii fac eforturi mari pentru secventierea tulpinii indiene şi că, prin Programul Național de Secvențiere s-a început detectarea altor variante de COVID-19. În altă ordine de idei, ministrul menţionează că rețeaua de detecţie nu este incă dezvoltată în totalitate:
„La noi progresul a fost remarcabil, în sensul că, din martie, de când am început secvenţierea şi am inclus-o în Programul Naţional de Secvenţiere, începem să detectăm aceste variante. În acest moment, secvenţierea o facem în două centre care au expertiză, pentru că am vrut, din nou, să nu facem rabat de la calitate – sunt două centre în Bucureşti care fac secvenţirea – dar partea de colectare a datelor vine de la nivelul mai multor regiuni. Reţeaua nu este încă complet dezvoltată. (…) Avem şi noi tulpina indiană. Am făcut secvenţiere mai ales pentru pacienţii care au fost diagnosticaţi în Bucureşti şi în Ilfov şi acolo am descoperit mai multe cazuri”.
Valul 4 al pandemiei a fost anunțat de mai mulţi medici din România
De exemplu, medicul Monica Pop era de părere că, dacă va apărea incă un val, autorităţile nu şi-au făcut treaba:
„Dacă mai vine valul patru, înseamnă că tot ce am făcut până acum este zero. Eu de la început am spus că strategia a fost greșită, după părere mea. Fără doar și poate, nu trebuia ținut nimeni în casă și încă o dată spun, inadmisibil, și suntem singura țară care a ostracizat persoanele peste 65 de ani, atunci, în perioada respectivă, când avea dreptul să iasă din casă două ore. Este o rușine pentru cum s-au comportat decidenții, din multe puncte de vedere și continuă”, a declarat dr. Monica Pop, la Antena 3.
Ce este tulpina indiană de COVID-19
Tulpina indiană, aşa cum este şi numele, a apărut în India. Este o modificare a virusului Sars-COV-2 şi se consideră că este o variantă mult mai agresivă decât celelalte. Această tulpină a făcut ravagii în India şi s-a extins şi la nivel mondial. În India, de exemplu, a trecut şi trece prin momente extrem de dificile din cauza numărului mare de infectări cu COVID-19 (Vezi în GALERIE FOTO imagini din India)
Spitalele din țară făceau apeluri disperate asupra faptului că nu mai există oxigen iar mulţi pacienţi mor înainte de a ajunge în unitarile medicale.