Astăzi, 18 martie 2022, prim-ministrul României a avut o intervenție la dezbaterea sub egida Team România, organizată de Institutul Aspen. În acest context, premierul Nicolae Ciucă despre războiul din Ucraina susține că valurile de refugiați nu se opresc, iar Rusia este acuzată de crime „împotriva umanității”.
De asemenea, Nicolae Ionel Ciucă a lăudat sancțiunile impuse la adresa Rusiei și s-a declarat fericit de mobilizarea fără precedent a statului român pentru ucraineni.
Premierul Nicolae Ciucă, despre războiul din Ucraina: „Avem o serie de oportunități”
Prim-ministrul României a transmis că odată cu invadarea Ucrainei, războiul a revenit în prim-planul Europei. Rusia este acuzată că a comis o serie de crime împotriva umanității și a lumii. Unitățile de învățământ, locuințele, maternitățile și ale instituții au fost distruse, iar acest lucru este ilegal, susține Nicolae Ciucă.
„Avem o serie întreagă de oportunități pe care nu trebuie să le pierdem. Să nu mai trăim acele momente de a deplânge precaritatea istorică. Războiul a revenit în prim-planul Europei iar dreptul a fost pus în paranteze, odată cu invadarea Ucrainei, absolut neprovocat și ilegal. Au fost încîlcate toate normele internaționale. E inacceptabil! Avem valuri de refugiați, distrugeri de locuințe, maternități, spitale și școli. Sunt adevărate crime împotriva umanității, crime de război, care caracterizează această acțiune a Rusiei împotriva Rusiei, și a lumii”, a transmis Nicolae Ciucă.
Ce spune Nicolae Ciucă despre criza refugiaților: „România a strălucit”
Ucraina este bombardată de 23 de zile de armata rusă, iar cetățenii încearcă să fugă din calea războiului. Premierul Nicolae Ciucă afirmă că reacția românilor și a instituțiilor statului în criza acestor refugiați ucraineni a pus România pe buzele tuturor liderilor mondiali. Mai mult decât atât, prim-ministrul Ciucă a arătat că țara noastră a strălucit pentru că a reușit să se mobilizeze fără precedent.
”La data declanșării conflagrației, România se confrunta cu pademia și efectele economice ale acesteia. Ulterior a venit și criza energetică, strâns legată de războiul pornit la 24 februarie, iar asta a venit la pachet cu ruperea lanțurilor de aprovizionare, dar și a crizei migranților. România a avut jumătate de milion de refugiați pe teritoriul său, la care adăugăm resortisanți ai altor state, care ne-au traversat țara pentru a ajunge în țările lor de origine. România a fost recunoscută de toți liderii mondiali, am discutat cu toți premierii implicați în criza migranților.
A fost un moment în care aș putea spune, fără teama de a greși, că România a strălucit și putem continua să strălucim. A fost o colaborare extraordinară, loială și emoționantă între cetățeni, instituțiile statului și organizațiile neguvernamentale. Am construit și operaționalizat pe teritoriul României HUB-ul logistic, care ne permite să îi ajutăm pe ucrainenii rămași în Ucraina pentru a-și apăra țara”, a spus Nicolae Ciucă.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a lăudat sancțiunile impuse la adresa Rusiei
Nu în ultimul rând, premierul Nicolae Ciucă a oferit explicații despre sancțiunile impuse Rusiei și a menționat că acestea au ca scop pe o parte obținerea independenței energetice și pe de altă parte transmiterea unui mesaj clar în ceea ce privește faptul că politica externă a Rusiei nu este una corectă.
„Nivelul sancțiunilor a atins cote inimaginabile care arată că Rusia trebuie să iasă din logica de agresiune și a războiului. Și-ar fi imaginat cineva Germania acordând ajutor armat sau blocarea Nord Stream 2? Același lucru s-a întâmplat peste Ocean cu țările care împărtășesc aceleași valori și gândesc la fel. România a fost alături de aceste țări pe baza creștererii prezenței americane și a NATO în țara noastră, prin creșterea bugetului de Apărare și prin creșterea măsurilor de Apărare a țării noastre. Și căutările de resurse energetice aletrnative se înascriu tot aici, discuții cu Turcia, discuții privind contractarea de gaze naturale lichefiate”, a transmis Nicolae Ciucă.
Declarațiile făcute de premierul Nicolae Ciucă despre războiul din Ucraina au avut loc în contextul în care operațiunea militară nu se oprește.