Prima pagină » Actualitate » Declaratii care vor zgudui corporatiile! „Ne dezumanizam, ne pierdem identitatea, ne calcam in picioare”. Povesti tulburatoare din spatele celei mai banoase meserii ale momentului
Declaratii care vor zgudui corporatiile!

Declaratii care vor zgudui corporatiile! „Ne dezumanizam, ne pierdem identitatea, ne calcam in picioare”. Povesti tulburatoare din spatele celei mai banoase meserii ale momentului

06 mai 2019, 21:34,
Bianca Galatanu în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:692737;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Latura neagra a corporatiilor @ Un subiect tabu in cea mai banoasa meserie a momentului @ Au bani, dar sunt plafonati @ Raman in sistem pentru ca le e frica sa traiasca cu salariile mici din Romania @ "Ni se inhiba orice sentiment de libertate", a declarat un IT-ist @ Psihologii avertizeaza ca se poate ajunge la depresie @ Cati tineri vor avea curajul sa vorbeasca?

Intr-o gradina cu mere rosii si coapte vom gasi intotdeauna si mere garbovite, strivite, lipsite de viata si culoare. Societatea ne impune sa le vedem doar pe cele rosii si coapte, iar daca exista si cele strivite, vor avea grija sa le cosmetizeze, sa acopere posibilele imperfectiuni. Si numai asa se construieste o societate frumoasa la suprafata, dar cu un fundament putred. Este binecunoscut faptul ca lumea IT-ului este una dintre cele mai adulate, cele mai apreciate si cele mai banoase. Sunt sute de interviuri cu IT-isti de succes care ar cumpara si cu banii de buzunar doua apartamente. Nu exista, insa, subliniata si partea umbroasa a IT-ului, a multinationalelor, a tinerilor care se plafoneaza in fata unui computer, a oamenilor care isi risipesc personalitatea pentru bani si in favoarea marilor companii. Sunt, desigur, o minoritate acesti tineri, dar o minoritate despre care merita sa fie scris. Te pot cumpara banii? Infrumuseteaza banii contracte semnate pe termen lung? Sunt oare oamenii care lucreaza in corporatii fericiti? Redactorii cotidianului Buna Ziua Iasi va propun astazi sa cunoasteti si o alta latura a corporatiilor.

"Oamenii se calca in picioare"

Georgiana Cretu este o tanara in varsta de 28 de ani care lucreaza intr-o corporatie cunoscuta din Iasi. Nu vom publica numele firmei, pentru ca intentionam sa prezentam un fenomen, nu situatia dintr-o firma anume. Peste tot se intampla la fel. Aceasta lucreaza de cinci ani intr-un loc de munca care ii promite mereu ca ii va fi mai bine. Idignarea tinerei vine din faptul ca, a lucra intr-o corporatie, pentru ea inseamna a-si pierde identitatea, a se uita pe sine ca individ in serviciul care satisface "formulele matematice" gandite de cei mai sus ca ea.

"Pentru mine, corporatia inseamna doar interes, dezumanizarea oamenilor. Aici simt ca oamenii nu mai au principii si se calca in picioare pentru promovari de 15 la suta, ceea ce inseamna un plus de doar 200 de lei la salariu. Liderii nu sunt pregatiti pentru functiile pe care le detin si sunt alesi pentru faptul ca asculta orice de la cei de sus. Niciodata o persoana cu o personalitate si un caracter puternic nu ar putea avansa, pentru ca nu asculta ordinele celor de sus", spune Georgiana.

Aceasta mai afirma ca atunci cand ai un punct de vedere in care contrariezi opinia responsabilului de proiectul la care lucrezi, ai repercursiuni la salar. Tanara acuza faptul ca sefii nu au notiuni elementare de leadership si ca nu urmaresc dezvoltarea, ci exploatarea angajatilor si ca atunci cand merge la locul de munca se simte sufocata. Georgiana spune ca oamenii care au mentalitatea de antreprenor fug de corporatii si ca ai sai colegi nu sunt de acord cu sistemul, dar sunt infricosati de schimbari si de salariile mici din Romania.

Nu se simt respectati

O alta tanara, pe numele sau, Bichinet Luminita, lucreaza intr-o corporatie din Iasi de peste trei ani. Aceasta sustine prin propria experienta faptul ca in gradina plina cu mere rosii si coapte a corporatiilor exista si mere putrede.

"Viata intr-o corporatie nu te dezvolta foarte mult, iti pierzi identitatea aici. Cel putin echipa in care lucrez eu nu ma pregateste deloc. Mereu suntem pe graba pentru a iesi totul cand si cum vor ei. Se folosesc de tine la maximum si apoi nu primesti recompensa cuvenita. Recunosc ca nu toti suntem facuti pentru a lucra intr-un birou, dar cred ca nu acesta este motivul pentru insuccesul meu. Nu ma simt apreciata, nu primesc feedback. Stau aici pentru stabilitatea financiara", incheie Luminita.

Stefan Balineanu, un tanar iesean in varsta de 25 de ani, a decis sa isi faca propriul business in IT, dupa ce a avut cateva neplaceri in incercarea de a-si gasi un loc de munca in Iasi, in domeniul IT. Acesta ofera prin compania lui servicii de web design si web development pentru companii din Israel, Elvetia, Marea Britanie si America. Nu regreta niciun moment ca a luat decizia de a lucra singur, in ciuda faptului ca o corporatie i-ar fi oferit o stabilitate.

"Sunt programator. La inceputul carierei am avut niste experiente neplacute la cateva companii din Iasi. La noi in tara, lumea e fericita daca la final de luna ii intra in cont 3.000-4.000 de lei. Dar eu consider ca asta nu e tot, nu totul se rezuma la bani. Am ales sa lucrez pentru mine, pentru firma mea, pentru ca ma simt mult mai motivat decat daca as lucra pentru o corporatie. Acolo, practic, muncesti pentru cineva si pot zice ca ai un viitor apropiat asigurat, dar nu si unul indepartat. Pentru compania mea eu lucrez si noaptea, simt ca o fac pentru mine. Mi-am deschis business-ul cu un prieten de al meu, din zece euro intr-un cont pe Freelancer. Este vorba de un cont Premium care iti ofera posibilitatea sa gasesti mai multe proiecte. El era web designer, iar eu programator. Amandoi am inceput sa invatam toate informatiile singuri, niciunul dintre noi neavand studii universitare in domeniu IT. Asa a inceput aventura noastra. Am sase angajati acum si investesc in dezvoltarea lor, considerand ca atunci cand angajatii sunt multumiti, business-ul merge de la sine. Asta nu se intampla intotdeauna, din pacate, si in corporatiile mari", spune Stefan.

Citeste si: Inventatorul internetului condamna atacurile cibernetice guvernamentale si influenta corporatista

Psihologii sunt alertati

Pentru a echilibra discutia si cu parerea unui specialist, redactorii cotidianului Buna Ziua Iasi au stat de vorba cu psihologul Alina Dafinoiu, care sustine ca i-au calcat pragul nenumarati tineri afectati de "sindromul corporatistilor". Aceasta spune ca este o problema reala, care, necontrolata, poate avea repercusiuni grave asupra sanatatii mentale a angajatilor si avertizeaza angajatorii asupra faptului ca aceste situatii sunt cauzate de lipsa de comunicare.

"Am avut clienti la cabinet, veniti din corporatii, care se plangeau ca devenisera roboti. Se simteau lipsiti de motivatie din cauza faptului ca faceau lucruri repetitive, ca nu aveau drept la replica atunci cand urmau sa faca lucruri carora nu le gaseau explicatii. Exista, de asemenea, aceasta comparatie continua cu cei care lucreaza in corporatiile din strainatate. Corporatistii din Romania aspira adesea la "tratamentul" de care au parte cei care lucreaza in multinationalele din afara tarii. Le dau dreptate. Plafonarea, scaderea stimei de sine si a motivatiei sunt simptome acutizate, in urma carora se instaleaza anxietatea, depresia. Chiar am avut un pacient care nu mai dorea sa mearga la locul de munca din corporatie pentru ca intrase in depresie. Din lipsa libertatii de a-si exprima parerea, din timpul petrecut in fata computerului, din frustrari si neajunsuri, apare, usor-usor, ceea ce numim noi boala secolului si anume, depresia", spune Alina Dafinoiu, psiholog, psihoterapeut, hipnoterapeut.

Citeste si: Smecherii din IT au luat tot caimacul de la Finantele iesene! Au prins contracte de milioane de euro pentru mii de calculatoare. S-a renuntat la o suma importanta

Aceasta mai adauga si faptul ca angajatorii din Romania au tendinta de a trata angajatii dupa zicala "capul plecat, sabia nu taie", motiv pentru care distrug usor, dar semnificativ, personalitati. Acestia, spune psihologul, constient sau nu, le induc angajatilor din multinationale perceptia ca trebuie sa isi vada de lungul nasului, pentru a nu fi sanctionati. Psihologul Alina Dafinoiu recomanda angajatorilor din multinationale, din perspectiva sa profesionala, sa faca mai multe activitati de grup cu angajatii, teambuilding-uri, brainstorming-uri si sa apeleze la psihologi specializati, considerand ca sanatatea mentala si multumirea angajatilor contribuie la longevitatea companiei.

"Este vorba despre o minoritate neinteleasa, un grup de oameni care nu se mai regasesc in acest tip de sistem. Cati dintre tinerii care lucreaza in multinationale mai urmeaza cursuri de dezvoltare personala? Eu cred ca este o vina impartita. Cred ca angajatorii trebuie sa se preocupe mai mult de sanatatea mentala a angajatilor, dar si angajatii sa isi gaseasca un hobby, sa isi caute si alte ocupatii in afara de cele pe care le impune locul de munca", incheie Alina Dafinoiu, psiholog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`