Prima pagină » Actualitate » Declarație de presă susținută de președintele României, Klaus Iohannis, înaintea participării la sesiunea extraordinară a Consiliului European – LIVE VIDEO

Declarație de presă susținută de președintele României, Klaus Iohannis, înaintea participării la sesiunea extraordinară a Consiliului European – LIVE VIDEO

24 mai 2021, 19:50,
Bianca Rebegea în Actualitate

Luni, 24 mai 2021, înaintea participării la sesiunea extraordinară a Consiliului European, Klaus Iohannis, președintele României, a susținut o declarație de presă. Unul dintre subiectele de pe ordinea de zi este certificatul verde.

Potrivit Administrației Prezidențiale, principalele subiecte aduse în discuție sunt pe tema coordonării la nivelul Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19, combaterea schimbărilor climatice, relaţiile Uniunii cu Rusia şi cu Regatul Unit al Marii Britanii.

Klaus Iohannis: „Trebuie să avem grijă ca acest certificat să nu ducă la discriminare între cetățeni”

Printre temele abordate în întrunirea extraordinară a Consiliului European este cea a certificatului COVID-19. Despre acesta, președintele României a precizat că trebuie să fie într-un timp cât mai scurt la dispoziția cetățenilor europeni, cu speranța că un astfel de certificat nu ar duce la discriminare între cetățeni.

„Începe peste câteva minute o sesiune extraordinară a Consiliului. Avem teme importante, care vor fi discutate în această seară și mâine toata ziua. Se va discuta despre evoluția pandemiei. Prima temă este certificatul COVID, un certificat digital, care trebuie să fie la dispoziția cetățenilor europeni, într-un timp cât se poate de scurt. Trebuie să avem grijă ca acest certificat să nu ducă la discriminare între cetățeni. Pe de altă parte, avem tema solidarității cu alte state, cu state terțe, de exemplu Republica Moldova. Noi am donat deja 300 de mii de de doze de vaccin.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a adăugat că o altă temă extrem de importantă este cea a schimbărilor climatice. Liderul statului a precizat că se plănuiește o reducere semnificativă a poluării față de anul 1990. Astfel, se vorbește despre o reducere de 55% până în anul 2030.

O temă foarte importantă, care se află pe agenda discuțiilor din acesta întâlnire este legată de schimbările climatice. Am hotărât să fim ambițiosi și să avem o țintă ambițioasă, vrem să avem o reducere semnificativă a poluării față de anul 1990. Vorbim de o reducere de 55% până în 2030, o țintă realizabilă. Schimbările climatice nu cunosc granițe naționale, nu cunosc nicio parte a globului care este ferită. Am avut valuri de călduri și, în special, cei bolnavi știu câte greutăți am avut. Am avut acum câteva zile inundații, care au produs pagube însemnate.

Nici noi nu suntem feriți, vrem să fim parte a Europei care luptă pentru schimbările climatice, dar trebuie ca ea să fie una echitabilă. Împărțirea sarcinilor să fie echitabilă, să țină de dezvoltarea fiecărei țări, de economie, de cetățeni. Lupta trebuie să fie suportabilă și pentru economiile naționale și pentru fiecare cetățean și mă voi implica pentru a avea un regulament echitabil, ca să ducem această luptă, dar cu o împărțire echitabilă a sarcinilor.”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, declarații înainte de sesiunea extraordinară a Consiliului European: „Vrem să existe un tratament egal pentru toate statele UE”

Klaus Iohannis a precizat că alte două teme importante vizează relația cu Rusia și relația cu Marea Britanie, după Brexit. De asemenea, președintele a menționat că se va discuta și despre situația avionului deturnat din Belarus.

Avem relația cu Rusia, avem, evident, relația cu Marea Britanie, după Brexit. Lucrurile se mișcă destul de greu în unele sectoare. Vrem să existe un tratament egal pentru toate statele UE, condiții egale pentru români și ceilalți europeni

Avem și două teme majore, evoluția din Orientul Mijlociu. Lucrurile par să se fi liniștit acolo.

Vom discuta și despre situația avionului deturnat din Belarus. Ceva nemaiîntâlnit, trebuie să discutăm despre sancțiuni, investigații, vor fi discuții extrem de complicate”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`