Prima pagină » Actualitate » Declarație controversată a epidemiologului-şef din Moldova: „COVID a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur!“

Declarație controversată a epidemiologului-şef din Moldova: „COVID a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur!“

08 sept. 2020, 11:47,
în Actualitate

Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, a făcut o declarație controversată în legătură cu persoanele care au decedat din cauza COVID-19.

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova susține că persoanele care au decedat de COVID-19 erau o povara pentru ei și pentru cei din jur!

„Nu vreau să fiu judecat și nu vreau să par cinic, dar în toată lumea, covidul a luat viata celor care si asa erau o povara pentru ei și pentru cei din jur. Oamenii care se chinuiau în stadii terminale de cancer, avansate de diabet, patologii cardiovasculare ireversibile decompensate. Iată că lucrul acesta s-a întâmplat și în Franța, și în Italia și din păcate și în Republica Moldova”, a declarat Nicolae Furtună.

Declarație controversată a epidemiologului-şef din Moldova: „În 99 la sută din cazurile de deces, pacienții aveau o comorbiditate!“

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova spune că în ciuda muncii depuse de medici, persoanele decedate din cauza coronavirusului aveau șanse mici să supraviețuiască.

„Medicii moldoveni de la terapie intensivă au făcut adevărate minuni, dar statisticile arată că în 99 la sută din cazurile de deces, pacienții aveau o comorbiditate, iar peste 70%, chiar și două. Cele mai întâlnite țin de afecțiunile cardiace, diabet și obezitate“, precizează Nicolae Furtună.

Obezitatea, un factor de risc important

Epidemiologul este de părere că obezitatea este un factor de risc pentru maladiile transmisibile.

„Comorbiditățile și infecția cu COVID sunt antagoniști. Patologia cardiovasculară predomină, oamenii cu diabet zaharat sunt vulnerabili, noi de când vorbim că obezitatea e un factor de risc pentru maladii transmisibile. In COVID, obezitatea a jucat un rol decisiv. O treime din cei decedați sufereau de obezitate de un anumit grad”, a menționat Nicolae Furtună.

Cercetare privind riscurile pentru persoanele care suferă de obezitate

O cercetare făcută de medicii americani arată că obezitatea crește riscul de deces din cauza infectării cu noul coronavirus cu aproape 50% și ar putea face ca vaccinul împotriva bolii să fie mai puțin eficient.

Cercetarea arată că riscurile pentru persoanele care suferă de obezitate sunt mult mai mari decât se credea în trecut. Făcut la comanda Băncii Mondiale, studiul mărește presiunea asupra guvernelor pentru a se ocupa de problema obezității, inclusiv în Regatul Unit unde premierul Boris Johnson a început inițiativa de a promova un sitl de viață sănătos.

Cercetarea a fost făcută la Universitatea din Carolina de Nord și a descoperit că persoanele cu obezitate sunt expuse la riscuri mai mari în ce privește noul coronavirus – riscul de a ajunge în spital este mai mare cu 113%, cel de a ajunge la terapie intensivă este cu 74% mai mare, iar riscul de deces cu 48% mai mare.

„Obezitatea influențează metabolismul celular care determină cum răspunde corpul la patogeni precum SARS-CoV-2. Indivizii cu obezitate sunt mai predispuși la a avea afecțiuni care fac lupta corpului cu această boală mai grea, cum ar fi apneea, care crește hipertensiunea pulmonară sau un indice corporal care face dificilă intubarea”, a Melinda Beck, co-autoare a cercetării privind riscurile pentru persoanele care suferă de obezitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`