Prima pagină » International » Declarația alarmantă a ministrului israelian al Apărării: „Nu vrem război, dar ne pregătim…”
Declarația alarmantă a ministrului israelian al Apărării: „Nu vrem război, dar ne pregătim...

Declarația alarmantă a ministrului israelian al Apărării: „Nu vrem război, dar ne pregătim…”

31 iul. 2024, 17:00,
BZI.ro, în International

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a fost primul înalt oficial guvernamental care a vorbit public după uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, într-un atac la Teheran, potrivit EFE, citat de Agerpres.

„Nu vrem război, dar ne pregătim pentru toate posibilitățile”, a declarat el miercuri.

Gallant a vizitat o baterie a sistemului de apărare antirachetă Arrow, în contextul atacului israelian de marți asupra Beirutului, într-un bombardament țintit care l-a ucis pe comandantul-șef al aripii militare a Hezbollah, Fuad Shukr.

Atacul asupra Beirutului și moartea lui Haniyeh, atribuită de Hamas Israelului, au amplificat tensiunile în regiune, cu posibile răspunsuri din partea Iranului și a milițiilor islamiste.

Aripa armată a Hamas, Brigăzile al-Qasam, a declarat că moartea lui Haniyeh este „un act periculos, care duce lupta la un nou nivel și va avea consecințe importante în întreaga regiune”.

În Iran, liderul suprem Ali Khamenei a afirmat că Israelul „a pregătit terenul pentru o pedeapsă drastică” și a subliniat că națiunea are datoria de a „răzbuna crima de pe teritoriul Republicii Islamice Iran”.

Reacția după uciderea liderului Hamas

Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a comentat încă acest incident, dar se așteaptă o reuniune a cabinetului de securitate miercuri după-amiază la Tel Aviv.

„În această seară am demonstrat că sângele poporului nostru are un preț”, a scris Gallant pe rețeaua de socializare X după bombardamentul din Beirut, „și nu există niciun loc în afara razei forțelor noastre pentru acest scop”.

Deși nu au ridicat nivelul de alertă militară, autoritățile israeliene au primit apeluri de la mai multe grupuri pentru a răspunde cu forță la atacurile recente.

Moartea lui Haniyeh, figura moderată a Hamas și susținător al negocierilor cu Israelul, lasă organizația în mâinile conducerii extremiste a lui Yahya Sinwar, responsabil de atentatele din 7 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *