Mai multe cadre medicale din spitalele ieșene au fost trasferate către alte spitale. Autoritățile au decis transferul pentru a sări în ajutorul colegilor de breaslă epuizați de volumul mare de muncă în lupta cu COVID-19.
Autoritățile locale au decis transferarea mai multor cadre medicale de la un spital la altul. Acest lucru se întâmplă pentru a se asigura că medicii, infirmierele și asistenții din spitalele mai solicitate în această perioadă nu-și vor epuiza personalul. Instituția Prefectului județului Iași și Direcția de Sănătate Publică Iași își arată toată disponibilitatea pentru a veni în sprijinul spitalelor din celelalte județe și fac tot posibilul pentru a ajuta cu personal medical acolo unde situația o impune, păstrând permanent legătura cu unitățile sanitare din Iași și regiunea Moldovei.
„Facem precizarea că deținem avizul conform căruia se detașează doi medici ATI de la Spitalul Clinic de Recuperare Iași la Spitalul «Elena Doamna» și Spitalul de Pneumoftiziologie Iași. În acest sens, urmează a fi emis un ordin de prefect. De asemenea, DSP Iași așteaptă primirea avizului pentru detașarea a încă 16 cadre medicale, opt asistenți medicali și opt infirmiere, de la Spitalul Clinic de Recuperare Iași la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași”, au specificat reprezentanții DSP Iași.
Peste 70 de cadre medicale ieșene au sărit în ajutorul altor colegi
În acest moment, din Iași sunt plecate prin detașare 75 de cadre medicale, medici primari, specialiști și rezidenți să lupte în linia întâi alături de colegii lor din alte spitale din regiunea Moldovei. Aceștia își au un aport considerabil în lupta cu COVID-19 prin suplimentarea cadrelor medicale care lipsesc. Astfel, 12 medici primari și specialiști, de diferite specialități, ATI, medicină de urgență, epidemiologie, medicină de familie, obstetrică și ginecologie, psihiatrie, nefrologie, pediatrie și PRL sunt detașați în această perioadă în județele din Moldova. Dintre aceștia, opt cadre medicale sunt detașate în Suceava, restul activând în Bârlad, Fălticeni și unul la SAJ Pașcani.
Totodată, 63 de medici rezidenți din toate specialitățile, ATI, medicină de laborator, medicină de urgență, epidemiologie, medicină de familie, igienă, cardiologie, medicină internă, pediatrie, microbiologie medicală, boli infecțioase și ORL, s-au oferit să ajute unitățile sanitare din celelalte județe ale Moldovei. Din aceștia, 21 de medici rezidenți sunt detașați în județul Suceava.