Prima pagină » Eveniment-Social » Decizie uluitoare a instanței pentru întreaga Românie, ca urmare a solicitărilor Ligii Studenților Iași, în plină pandemie de COVID-19! Nu poate fi condiționat accesul studenților la activitatea didactică și în cămine
Decizie uluitoare a instanței pentru întreaga Românie, ca urmare a solicitărilor Ligii Studenților Iași, în plină pandemie de COVID-19! Nu poate fi condiționat accesul studenților la activitatea didactică și în cămine

Decizie uluitoare a instanței pentru întreaga Românie, ca urmare a solicitărilor Ligii Studenților Iași, în plină pandemie de COVID-19! Nu poate fi condiționat accesul studenților la activitatea didactică și în cămine

01 nov. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Situație fără precedent pentru întreaga Românie! Tribunalul Suceava a suspendat, la cererea Ligii Studenților Iași, condiționarea accesului studenților la activitatea didactică și în cămine de vaccinare, testare anti-COVID-19 sau de trecerea prin boală

Răsturnare de situație, plecând de la Iași, în plină pandemie de COVID-19! Tribunalul Suceava a suspendat, la cererea Ligii Studenților IAȘI (LS IAȘI), condiționarea accesului studenților la activitatea didactică și în cămine de vaccinare, testare anti-COVID-19 sau de trecerea prin boală. Chiar dacă totul se leagă de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu-Mureș, precedentul ar putea avea implicații la nivel național.

De precizat că, instituția din Târgu-Mureș a luat act de decizia instanței și a suspendat măsura privind participarea la cursuri sau în cămine a tinerilor legat de vaccin.

„Conducerea UMFST «George Emil Palade» din Târgu-Mureș a luat la cunoștință de hotărârea nr. 702 din 28.10.2021 pronunțată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 3978/86/2021 al Secției de contencios administrativ și fiscal, prin care s-a dispus suspendarea hotărârilor luate de universitate privind condiționarea accesului studenților la activitățile didactice și în căminele studențești prin prezentarea unei dovezi de vaccinare, trecere prin boală sau testare împotriva COVID-19, și se va asigura respectarea hotărârii de suspendare pronunțată în acest dosar”, se arată în poziția oficială a Consiliului de Administrație (CA) de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie.

Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași nu a luat o asemenea măsură pentru studenți

Pe de altă parte, Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași nu a luat o asemenea măsură pentru studenți. Astfel, cazarea în cămine sau participarea la cursuri, seminare sau laboratoare nu este condiționată de vaccinare anti-COVID-19.

„Senatul UAIC nu a luat o asemenea decizie. Am urmărit cazul de la Tribunalul Suceava”, a reliefat prof. univ. dr. Gabriel Ovidiu Iancu, președintele Senatului de la UAIC din Iași.

De precizat că LS IAȘI arată că:

„Practic, din momentul de față, studenții pot din nou participa fizic la activitățile didactice și pot beneficia de locurile de cazare din cămine fără absolut nicio constrângere legată de prezentarea vreunei dovezi de vaccinare, testare sau trecere prin boală. Cererea a vizat suspendarea a patru acte normative prin care s-au impus condiționările expuse anterior. Fiind puse în discuție, prevederile recentei Hotărâri de Guvern 1.130/2021 nu se aplică în ceea ce privește condiționarea accesului în spațiile universitare sau în căminele studențești de certificatul verde”.

Liga Studenților IAȘI avertizează că la orice încălcare a hotărârii instanței vor fi sesizate organele abilitate

Liga Studenților IAȘI  avertizează că la orice încălcare a hotărârii instanței și a dreptului studenților de a nu fi condiționați în niciun fel vor fi sesizate organele abilitate.

„Salutăm decizia instanței, care reprezintă un veritabil precedent judiciar și îi asigurăm pe toți cei afectați că vom dispune de toate resursele intelectuale și materiale pe care le avem pentru a duce dosarul la o hotărâre definitiva de anulare, fiind atenți în același timp și la rezolvarea celorlalte probleme cu care se confruntă studenții UMFST, în vederea asigurării reprezentării lor reale, concrete și nediscriminatorii”, a declarat Matei Pieca, vicepreședinte LS IAȘI.

În final, de reaminit că cea mai tensionată stare de fapt rămâne la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași, unde accesul tuturor studenților, atât la cursuri, cazare în cămine sau activități practice este permis doar vaccinaților sau a tinerilor care-și fac teste (minimum de două ori pe săptămână) pe banii lor. De testare gratuită pot beneficia doar studenții care pot demonstra că nu se pot vaccina din cauze medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *