Prima pagină » Actualitate » Decizie surprinzătoare! Ludovic Orban și-a dat demisia din funcția de prim-ministru

Decizie surprinzătoare! Ludovic Orban și-a dat demisia din funcția de prim-ministru

07 dec. 2020, 19:09,
Bianca Rebegea, în Actualitate

Luni seara, 7 decembrie, Ludovic Orban și-a depus mandatul. Astfel, Orban a declarat că decizia pe care a luat-o, arată faptul că nu se cramponează în funcția de premier. Mai mult, el a subliniat că își încheie mandatul după un an și o lună, perioadă de grea încercare pentru România.

Inițial se credea că funcția va fi ocupată de Raluca Turcan, însă premierul interimar va fi Nicolae Ciucă.

„Am luat decizia să îmi depun mandatul de prim-ministru. România are nevoie de un guvern responsabil. Decizia mea de astăzi vreau să arate că nu mă cramponez de funcție. Îmi închei mandatul de premier după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii s-au confruntat cu o pandemie și o criză economică fără precedent.”, a declarat Ludovic Orban.

Fostul prim-ministru a precizat că părăsește această funcție, având conștiința împăcată, deoarece a făcut tot posibilul pentru bunăstarea românilor.

„Plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite. Tot ce a fost omenește posibil am făcut. Am încercat să găsim răspunsuri la toate confruntările. Pe 6 decembrie românii au decis componența viitorului parlament.”, a spus Orban.

În plus, el transmite că are un obiectiv major: de a construi o majoritate parlamentară, care să îi excludă pe social-democrați.

„Obiectivul pe care îl am e de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD. Voi fi implicat în negocierile pentru formarea unui guvern care să utilizeze toate resursele și oportunitățile.”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban: „Demisia mea vreau să arate limpede: nu mă cramponez de nicio funcție”

După depunerea mandatului, Orban spune că la conducerea Guvernului va veni un membru desemnat de Klaus Iohannis, președintele României.

Acesta are și un mesaj pentru toți românii: „Orice măsură pe care am luat-o, chiar dacă a generat efecte nefavorabile, a fost luată cu scopul de a apăra sănătatea și viața românilor, locurile de muncă”.

„După demisia mea, Guvernul va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de președintele României. Demisia mea vreau să arate limpede: nu mă cramponez de nicio funcție, nu pun condiții. Le transmit românilor că orice măsură pe care am luat-o, chiar dacă a generat efecte nefavorabile, a fost luată cu scopul de a apăra sănătatea și viața românilor, locurile de muncă.

Am convingerea că în viitoarele negocieri PNL va avea capacitatea de a da premierul și de a forma coloana verticală a viitorului Guvern.”, a transmis Ludovic Orban.

Ce semnifică demisia premierului

Demisia premierului semnifică demisia întregului Guvern. După demisie, cabinetul funcționează interimar pentru următoarele 45 de zile. Pe perioada interimatului, Guvernul are puteri reduse și poate adopta doar acte administrative: ordonanțe de urgență, hotărâri.

Următorul Guvern va fi învestit după constituirea noului Parlament, în data de 20 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *