Prima pagină » Eveniment-Social » Decizie spectaculoasă legată de locul din Iași unde prima construcție a fost ridicată în urmă cu 600 de ani! Este vorba despre o clădire-simbol pentru România (EXCLUSIV)

Decizie spectaculoasă legată de locul din Iași unde prima construcție a fost ridicată în urmă cu 600 de ani! Este vorba despre o clădire-simbol pentru România (EXCLUSIV)

11 nov. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Autoritățile au luat o decizie unică legată de locul din orașul Iași unde prima construcție a fost ridicată în urmă cu 600 de ani! Este vorba despre actuala Biserică Nicoriță, monument istoric frumos și interesant care ocupă o poziție dominantă pe versantul Tătărașilor. Înainte de această biserică, pe acest loc, se afla o biserică de lemn, ridicată de fiica evlavioasă a unui boier, în amintirea că în acea poiană prin care trecea drumul mare ce mergea spre răsărit au poposit moaștele „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava, în anul 1402

Locul din orașul Iași, unde prima construcție a fost ridicată în urmă cu 600 ani, va intra într-un proces de restaurare, consolidare și conservare. La Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) a ajuns proiectul ce vizează o etapă de finalizare lucrări închidere portic intrare la Biserica „Sf. Ioan cel Nou (Nicoriță)”. De precizat că, la celebra clădire-simbol a urbei, mai sunt necesare alte lucrări, în special la interiorul lăcașului de cult. Acum, proiectul tehnic de execuție se află în etapa a II-a, anume de finalizare lucrări. Proiectant este dr. arh. Ioan Sasu, iar elaborator S.C. Proganex 2005 S.R.L Iași.

Parohia „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou”- Biserica Nicoriță este un monument istoric frumos și interesant care ocupă o poziție dominantă pe versantul Tătărașilor

Biserica Nicoriță este un monument istoric frumos și interesant care ocupă o poziție dominantă pe versantul Tătărașilor. Înainte de această biserică, pe acest loc, se afla o biserică de lemn, ridicată de fiica evlavioasă a unui boier, în amintirea că în acea poiană prin care trecea drumul mare ce mergea spre răsărit au poposit moaștele „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava, în anul 1402, înainte de intrarea în Iași unde au fost primite de voievodul Alexandru cel Bun la Mănăstirea „Sf. Sava”. Mai târziu, și anume în anul 1627, hatmanul Nicoară, sfetnicul și cumnatul domnitorului Miron Barnovschi, a ridicat actuala biserică pe locul celei dintâi.

Pe vremea aceea, toată partea de răsărit a orașului Iași era acoperită de codrii deși, la marginea cărora erau așezați lucrătorii forestieri, pentru care s-a construit această biserică. Înzestrată de Miron Movilă Barnovschi voievod cu multe moșii, sate, mori, iazuri și sălașe așezate de-a lungul Moldovei din tinuțul Hotinului și până la Galați, Biserica Nicoriță a devenit mănăstire de călugări. Ea a fost închinată locurilor sfinte de la Ierusalim și a depins de așezământul „Sf. Mormânt”. După secularizarea averilor mănăstirești din 1864, călugării au plecat, iar mănăstirea a devenit parohială.

Lucrări reluate în anul 2012! Actuala Biserică „Sfântul Ioan cel Nou” – Nicoriță, cunoscută și sub numele de Biserica „Nicoriță” din cartierul Tătărași, ctitorită în anul 1626 de hatmanul Nicoară Baltag și Teodosia

Biserica „Sfântul Ioan cel Nou” – Nicoriță, cunoscută și sub numele de Biserica „Nicoriță” din cartierul Tătărăși, ctitorită în anul 1626 de hatmanul Nicoară Baltag și Teodosia, soția sa și soră a lui Miron Barnovschi, a fost la un pas să fie doar o ruină. Lăcașul de cult s-a aflat zeci de ani în restaurare și se putea dărâma în orice moment pentru că niciodată nu s-au acordat bani suficienți pentru finalizarea lucrărilor.

Ioan Leonte, preotul care era paroh al bisericii arăta, în anul 2012, că a trebuit să lupte peste 20 de ani cu autoritățile pentru ca monumentul să nu fie dărâmat. Cu toate că a bătut la toate ușile doar pentru a se aloca bani pentru restaurarea bisericii, aceasta a rămas în continuare într-o stare avansată de degradare. Nimic însă nu l-a oprit pe preot să continue să slujească în lăcaș. Acesta a fost nevoit să țină slujbele și să se închine împreună cu enoriașii printre schelele din biserică. Tencuiala a fost decupată din cauza vechimii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024