Prima pagină » International » Decizie șoc pentru proprietarii de locuințe! Ce amendă riscă toți cei care vor să vândă o casă sau un apartament

Decizie șoc pentru proprietarii de locuințe! Ce amendă riscă toți cei care vor să vândă o casă sau un apartament

08 apr. 2024, 15:00,
în International

Decizie șoc pentru proprietarii de locuințe! Autoritățile fiscale din Spania intensifică monitorizarea tranzacțiilor imobiliare în contextul în care există suspiciuni privind operațiuni frauduloase. Iată ce amendă riscă toți cei care vor să vândă o casă sau un apartament.

Decizie șoc pentru proprietarii de locuințe!

O preocupare majoră pentru Agenția de Stat de Administrare Fiscală (AEAT) din Spania o reprezintă vânzarea de proprietăți la prețuri mult sub valoarea lor de piață, o practică care poate ascunde încercări de fraudare a impozitelor.

Potrivit experților, situațiile în care prețul de vânzare este cu mult sub valoarea reală a imobilului sunt considerate alarmante de către AEAT, iar tranzacțiile pot fi supuse unei investigații amănunțite. Aceasta vine în contextul în care autoritățile sunt atente la potențialele infracțiuni de spălare a banilor și fraudă fiscală.

Sancțiunile aplicate de Agenția Fiscală variază în funcție de procentul cu care prețul de vânzare este sub valoarea de piață a locuinței.

Dacă diferența este mai mică de 10%, s-ar putea aplica amenzi între 1.000 și 10.000 de euro. Pentru abateri mai grave, în care prețul este redus cu mai mult de 5%, amenzile pot ajunge până la 100.000 de euro, iar persoanele implicate pot fi chiar închise pentru o perioadă de până la 2 ani.

Reguli stricte pentru cei care dețin un imobil

Autoritățile române au decis să impună reguli mai stricte începând din 2024 pentru proprietarii de locuințe. Cei care au casele sau apartamentele la închiriat trebuie să știe că vor fi supuși la taxe mai ridicate pe venit.

Persoanele fizice care realizează venituri din chirii din imobile aflate în proprietate personală nu vor mai avea opţiunea de a raporta aceste venituri în categoria celor din activităţi independente. Indiferent de numărul contractelor de închiriere, aceşti contribuabili nu îşi vor mai putea deduce eventuale cheltuieli pentru stabilirea veniturilor impozabile. În acest context, experții susțin că trebuie avută în vedere obligația de declarare și plată a impozitelor către ANAF pentru veniturile obținute din închirierea imobilelor.

România se află în topul țărilor din UE cu cei mai mulți proprietari de locuințe. Mulți vor să afle cât costă să îți construiești singur o casă în 2024. Prețurile pot varia în funcție de mărimea și tipul de imobil. Unii preferă să cumpere case gata construite, însă costurile sunt uriașe. Alții vor să își construiască singuri casa, după proiectul propriu, însă prețurile materialelor de construcție sunt exorbitante.

Tot mai mulți români preferă creditul ipotecar pentru a achiziționa o locuință. Creditul ipotecar este o formă de împrumut acordată de o instituție bancară, care solicită în schimb o garanție imobiliară și anume locuința pe care dorim să o cumpărăm. Valoarea efectivă a creditului este stabilită în conformitate cu posibilitățile financiare ale clientului. Pe durata creditului, imobilul este proprietatea băncii. În general, finalizarea contractului de creditare poate dura 30 de ani sau mai mult. Pentru a obține un astfel de credit, solicitantul trebuie să prezinte documente care să ateste că este în măsură să construiască imobilul. Valoarea maximă a unui credit ipotecar este în general de aproximativ 75-85% din valoarea imobilului ipotecat.

Obținerea unui credit ipotecar este adesea condiționată de achitarea unui avans, în cazul unui imobil care urmează să fie construit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025