Prima pagină » Local » Decizie radicală pentru cel mai așteptat proiect de infrastructură din Moldova. Totul stă în pixul Comisiei Europene
Decizie radicală pentru cel mai așteptat proiect de infrastructură din Moldova. Totul stă în pixul Comisiei Europene

Decizie radicală pentru cel mai așteptat proiect de infrastructură din Moldova. Totul stă în pixul Comisiei Europene

06 mart. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

O parte din autostrada Iași-Târgu Mureș ar putea beneficia de finanțare europeană. Este vorba de tronsonul Iași-Târgu Neamț, pentru care se pot aloca fonduri europene privind refacerea studiului de fezabilitate. Între timp, pentru autostrada Brașov-Bacău s-a stabilit firma care va face studiul de fezabilitate

Proiectul autostrăzii Iași-Târgu Mureș avansează în ritm de melc. După mai multe luni de incertitudini, proiectul legat de tronsonul Ungheni-Iași-Târgu Mureș ar putea face primii pași.

„De-a lungul timpului, PSD și-a bătut joc de autostrada Ungheni-Iași-Târgu Mureș. Prin înscrierea la parteneriatul public-privat a tronsonului Târgu Neamț-Iași, PSD nu a dorit să se facă această autostradă în Moldova. Am avut o discuție astăzi (ieri- n.r.) cu ministrul Lucian Bode, pe care l-am informat că în bugetul de stat, datorită amendamentului depus de mine, au fost alocați 9,4 milioane lei pentru refacerea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Târgu Neamț-Iași-Ungheni. Ministrul a arătat că din cauza faptului că abia luna trecută s-a dat ordonanța prin care acest tronson de autostradă a fost preluat de la Comisia Națională de Prognoză, dar și că de-abia săptămâna trecută s-au făcut efectiv documentele de preluare, banii din amendamentul depus de mine au fost alocați pentru refacerea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Iași-Ungheni”, a precizat deputatul Petru Movilă.

Astfel, pentru tronsonul Târgu Neamț-Iași ar urma să se solicite fonduri europene, bani ce vor fi destinați pentru refacerea studiului de fezabilitate.

„Urmează apoi să ceară aviz de la Comisia Europeană pentru a se aloca fonduri europene pentru refacerea studiului de fezabilitate pe ruta Târgu Neamț-Iași. Apoi, totul va fi scos la licitație. Nu este nevoie de niciun comitet sau comisie, ci doar de avizul Comisiei Europene pentru ca România să poată folosi fonduri comunitare pentru refacerea studiului de fezabilitate, iar în timpul cel mai scurt va fi lansată licitația. Din păcate, și cei de la PSD Iași văd că nu au avut niciun fel de reacție pe marginea acestui subiect”, a menționat deputatul Petru Movilă, inițiatorul Legii pentru Autostrada Unirii.

Autostrada Bacău-Brașov avansează mai repede

Pe de altă parte, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat asocierea care se va ocupa de studiul de fezabilitate și proiectul tehnic de execuție pentru autoruta Brașov-Bacău. Search Corporation SRL – Primacons Group SRL a câștigat procedura, valoarea fiind de peste 20 de milioane de lei.

„CNAIR a finalizat evaluarea ofertelor depuse în cadrul procedurii de achiziție publică derulată în vederea atribuirii contractului Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Autostrada Brașov-Bacău. Ofertantul declarat câștigător este Asocierea Search Corporation SRL – Primacons Group SRL, acesta având o propunere financiară de 20.093.359,86 lei fără TVA. După expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații împotriva rezultatului procedurii, CNAIR va iniția procesul de semnare a contractului. Obiectul prezentului contract de servicii este elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului tehnic de execuție pentru Autostrada Brașov-Bacău. Durata contractului este de 30 de luni, din care 18 luni pentru elaborarea studiului de fezabilitate, 8 luni pentru elaborarea proiectului tehnic de execuție și 4 luni pentru acordarea serviciilor de asistență tehnică cu privire la procesul de achiziție al contractului/lor de lucrări și pentru obținerea finanțării aferente lucrărilor”, se arată în decizia CNAIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025