Prima pagină » Actualitate » Decizie Parlament. Plata facturilor la gaze și curent ar putea fi amânată până la șase luni
Decizie Parlament. Plata facturilor la gaze și curent ar putea fi amânată până la șase luni

Decizie Parlament. Plata facturilor la gaze și curent ar putea fi amânată până la șase luni

18 oct. 2021, 15:23,
Roxana Butuc în Actualitate

Veste bună pentru români, referitor la posibilitatea amânării plății facturilor. Consumatorii vulnerabili de energie electrică și gaze ar putea să-și amâne plata facturilor cu până la șase luni, după ce amendamentele au fost votate azi, 18 octombrie 2021.

Mai mult decât atât, furnizorii nu vor putea încasa un profit mai mare de 5% raportat la costurile de furnizare.

Consumatorii vulnerabili ar putea să-și amâne plata facturilor la gaze și curent

Comisiile economice au votat luni 18 octombrie 2021, în unanimitate, mai multe amendamente privind compensarea facturilor la energie. Acestea au fost votate în Senat la OUG 118/2021. Printre amendamentele propuse de PSD, se află și posibilitatea amânării plății facturilor până la șase luni, dacă este depusă o cerere în acest sens.

Cât despre amendamentele propuse de PNL, acestea prevăd plafonarea prețului și exceptarea de la plată a celor care dețin certificate verzi.

„Pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţa”, precizează unul dintre amendamentele PNL.

De asemenea, printre modificările aduse, se regăsește și supraimpozitarea cu 80% a producătorilor de electricitate. Mai mult decât atât, profitul acestora va fi plafonat la 5%.

Senatorul Daniel Zamfir, despre plafonarea prețurilor

În contextul votului amendamentelor, senatorul PSD, Daniel Zamfir a declarat faptul că se arată mulțumit de faptul că ideea plafonării prețurilor a fost acceptată astăzi.

„Mă bucur până la urmă că actualii colegi din arcul guvernamental au acceptat ideea de plafonare, pentru că într-adevăr nu se putea altfel. Pe lângă, noi cei de la PSD am propus şi limitarea profitului furnizorilor. Am mai introdus un amendament foarte important, din punctul meu de vedere: dăm posibilitatea celor care sunt într-o starea de sărăcie energetică să-şi poată amâna plata facturilor timp de şase luni.

România are cea mai mare creştere din UE a preţurilor energiei electrice şi gazelor. Preţul gazelor a crescut cu 344% şi doar o simplă compensare era insuficientă, iar faptul că ei (toate partidele – n.r.) au acceptat iniţiativa noastră de plafonare e un lucru bun, dar credem că nivelul acestor plafoane este mare şi sperăm ca legea, odată ajunsă în Camera Deputaţilor, să sufere modificări acolo la nivelul acestor plafoane”, a declarat acesta după votul final.

USR s-a a abținut în votul cu privire la plafonarea prețurilor: „Plafonarea poate avea consecinţe nedorite în piaţă”

Senatorul USR, Ştefan Pălărie e dat mai multe explicații cu privire la gestul USR de a nu susține plafonarea dar pe care totuși au votat-o ulterior.

„Printre puţinele amendamente votate individual, la cel propus de a se plafona profitul comercianţilor, noi am votat abţinere, pentru că nu susţinem o variantă de plafonare. În ceea ce priveşte construcţia prin amendamente în jurul OUG 118, după negocieri cu colegii din coaliţie, PNL, UDMR, am ajuns la concluzia că trebuie să existe o formă. Am insistat inclusiv pe reducerea de TVA de la 19 la 5%.

Dumnealor au zis că au venit cu această propunere… Cumva mecanismul la care s-a ajuns cred că este unul robust. În continuare avem o temere cu privire la supraimpozitarea profitului la producători, credem că ar fi fost mult mai bine să existe o lege separată în oglindă cu Legea dată de ordonanţa 7 (privind supraimpozitarea producătorilor de gaze – n.r.), astfel încât să fie temeinic lucrurile”, a susţinut reprezentantul USR.

Care sunt prevederile din OUG 118/2021

În ceea ce privește prevederile OUG 118/2021, aceasta are o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate şi 25% pentru gaze. Cu toate astea, privitor la situația consumatorilor noncasnici, a fost luată în considerare ca aceștia să fie excluși, în ceea ce privește energia electrică, de a plăti contravalorea certificatelor verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *