Prima pagină » Actualitate » Decizie oficială a ÎCCJ: Masca de protecție rămâne obligatorie și în spațiile deschise
Decizie oficială a ÎCCJ: Masca de protecție rămâne obligatorie și în spațiile deschise

Decizie oficială a ÎCCJ: Masca de protecție rămâne obligatorie și în spațiile deschise

05 ian. 2021, 13:56,
în Actualitate

Masca rămâne obligatorie pe stradă, în toată România! Este o decizie definitivă a Instanței, emisă cu foarte puțin timp în urmă. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul făcut de Departamentul pentru Situații de Urgență la hotărârea luată de către Curtea de Apel București în urmă cu aproximativ două săptămâni.

Este vorba despre o acțiune formulată de avocata Minodora Ion, care a contestat punctul 15 din Ordinul DSU potrivit căruia cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție inclusiv în spațiile publice deschise.

Decizia a fost anulată parțial inițial

Primul termen a fost la Curtea de Apel, unde a și obținut anularea parțială a ordinului Direcției pentru Situații de Urgență care se referea chiar la această obligativitate a purtării măștii de protecție în spații deschise. Însă, la momentul acela, decizia nu a fost definitivă.

Astfel, Departamentul pentru Situații de Urgență a contestat această hotărâre, iar marți, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat dreptate Departamentului pentru Situații de Urgență.

Cu alte cuvinte, masca rămâne obligatorie în toate spațiile publice deschise. Nerespectarea acestei legi atrage după sine o amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei.

Fake news, propagată pe Facebook despre masca de protecție

O informație falsă (fake news) este propagată pe Facebook despre masca de protecție. Mulți oameni cred informația și o transmit mai departe, fără să verifice dacă este corectă sau nu.

„Curtea de Apel București a decis că masca nu e obligatorie afară, în spațiile publice deschise!” este mesajul care se regăsește pe multe conturi de Facebook.

Curtea de Apel București a decis, cu privire la o prevedere a ordinului prin care s-a instituit carantina în CONSTANȚA, că trebuie anulate parțial prevederile de la articolul 4, punctul 15 care precizează că masca trebuie purtată în spații închise și deschise. Problema apare la sintagma ”și deschise”, cu privire la care CAB a decis anularea parțială a punctului din articol. Autoritățile au atacat decizia CAB, iar marți, 5 ianuarie, ÎCCJ va lua o decizie în acest sens.

Decizia Curții de Apel nu se referă însă la Hotărârea de Guvern nr.1065 din 11 decembrie 2020, în baza căreia masca a devenit obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise, pe întreg teritoriul României. Deci, dacă ÎCCJ va lua o decizie care să susțină hotărârea CAB, va privi strict ordinul de carantinare a Constanței.

Avocatul Bogdan Bărbuceanu, despre fake news-ul despre masca de protecție

Avocatul Bogdan Bărbuceanu susține că această informație este o păcăleală deoarece decizia Curții de Apel București, prin care se anulează punctul 15 al articolului 4 al ordinului ce instituie obligația purtării măștii, nu va produce efecte chiar dacă va fi definitivă.

„Decizia Curții de Apel București, prin care se anulează punctul 15 al articolului 4 al ordinului ce instituie obligația purtării măștii, NU va produce efecte chiar dacă va fi definitivă. Este o mare păcăleală. Există Hotărârea de Guvern nr.1065 din 11 decembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie 2020 care prevede că purtarea măștii este obligatorie pe tot teritoriul României.

Așadar aceasta este în vigoare și se aplica și în Constanța, nefiind atacată în justiție. Motivarea instanței însă se referă la sintagma cuprinsă în art. 4 pct.15 „spații închise și deschise”, sintagmă care este neclară și contrară celei de spațiu public, folosită în HG care stă la baza emiterii ordinului. Spatii deschise sunt și curti, balcoane, terase, care pot fi spații private, nu publice, de-asemenea spațiile închise pot fi private.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`