Prima pagină » Actualitate » Decizie neașteptată pentru toți proprietarii de terenuri din România. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul important

Decizie neașteptată pentru toți proprietarii de terenuri din România. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul important

03 apr. 2024, 13:40,
BZI.ro, în Actualitate

Ieri, 2 aprilie 2024, s-a luat o decizie neașteptată pentru toți proprietarii de terenuri din România. Administrația Prezidențială informează că este vorba despre o schimbare în ceea ce privește capitolul „Folosirea temporară sau definitivă a terenurilor în alte scopuri decât producţia agricolă şi silvică.” Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul important.

Decizie neașteptată pentru toți proprietarii din România

Președintele Klaus Iohannis a semnat un decret prin care un alineat al Legii fondului funciar va fi modificat. Noua regulă implică și utilizarea terenurilor agricole situate în afara zonelor urbane pentru proiecte de interes public, finanțate din fonduri guvernamentale sau locale, cu beneficiari precum autoritățile și instituțiile administrației publice, prin intermediul Planului Urbanistic Zonal/Planului Urbanistic General sau în etapa de avizare pentru aprobarea acestor planuri care implică terenuri agricole situate în afara zonelor urbane.

Începând cu anul acesta, locuitorii marilor orașe din România se confruntă cu o creștere de 13,8% a impozitelor și taxelor pe case, terenuri, clădiri și alte tipuri de proprietăți, în concordanță cu rata inflației din anul precedent.

Cine beneficiază de reduceri la impozite pe terenuri și clădiri

Românii sunt obligaţi prin lege să plătească impozitul pe casă şi maşină. Cei care nu trebuie să plătească taxe la stat sunt românii care se află în situații deosebite. Au fost anunțate recent reduceri la impozite pe clădiri și terenuri pentru cei care donează sânge de trei ori pe an.

„Consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire situată în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic, realizate în conformitate cu prevederile Legii 282/2005. Reducerea se poate cumula cu bonificaţia acordată în condiţiile art. 462 alin. 2 şi se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat.

Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative. Consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe teren pentru persoane fizice care au în proprietate un teren situat în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic.”, se arată în proiect.

Donatorii de sânge ar putea beneficia de reduceri în cazul impozitului pe terenuri. Românii au posibilitatea să plătească impozitele în două tranșe, fiecare având termenul său limită de achitare. Prima tranșă trebuie plătită până la 31 martie, iar cea de-a doua până la 30 septembrie. Cei care aleg să plătească integral impozitul beneficiază de o reducere de 10%. După cum prevede Codul fiscal, impozitul pe teren se stabilește luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local.

Trebuie de știut faptul că achitarea taxelor către stat se face după o anumită ierarhie. Amenzile sunt încadrate și ele la taxe, dar ca poziționare se află înaintea impozitelor. Există situații în care românii nu pot achita impozitul local. Dacă o persoană are amenzi pe numele ei și nu le-a plătit, nu se poate achita impozitul local. Mai întâi trebuie plătite amenzile, apoi impozitul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *