Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, va sprijini cea de-a șasea prelungire a stării de urgenţă, după ce a ajuns la un acord, sâmbătă, la prânz, cu guvernul astfel încât președinții autonomi să fie cei care gestionează măsurile care urmează să fie adoptate în faza 3 a decalării. Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat că va cere Parlamentului să prelungească cu încă două săptămâni starea de urgență instituită pentru a limita răspândirea noului coronavirus, până la 21 iunie, urmând să ridice apoi restricţiile de deplasare. Pactul include faptul că toate comunitățile autonome pot propune ministrului sănătății, Salvador Illa, „în conformitate cu criteriile sanitare și epidemiologice”, depășirea fazei 3 în unitățile teritoriale ale fiecărei autonomii și, prin urmare, intrarea lor în „ noua normalitate”.
Sanchez a reuşit să se înţeleagă cu opoziţia
În pofida opoziţiei de dreapta care se declară împotriva prelungirii izolării şi a manifestaţiilor desfăşurate în acest sens în toată ţară, Sanchez a încheiat un acord cu partidul separatist catalan Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ceea ce ar trebui să-i garanteze câştig de cauză guvernului său minoritar la votul în parlament. ERC, care dispune de 13 de deputaţi, a reafirmat sâmbătă că se va abţine de la vot, conform unui înalt responsabil al acestui partid, ceea ce ar permite guvernului de stânga să treacă moţiunea. ERC a declarat că se va abţine de la vot cu „condiţia că aceasta să fie ultima prelungire a stării de alertă”. La jumătatea lunii mai, Sanchez încercase să prelungească această măsură de excepţie timp de o lună până la sfârşitul lunii iunie, dar trebuise să-şi reducă pretenţiile la două săptămâni pentru a-şi asigura de această dată sprijinul unui partid liberal în parlament.
Şi totuşi, Spania a fost una din ţările cele mai lovite de pandemie
Spania, una din ţările cele mai afectate de pandemia de COVID-19, a impus la 14 martie starea de urgenţă care a implicat o izolare strictă în virtutea căreia oamenii nu puteau ieşi din case decât pentru a cumpăra produse alimentare, pentru asistenţă medicală sau a se deplasa la serviciu, în cazurile în care munca de la distanță nu a fost posibilă. Unele restricţii au fost, însă, relaxate treptat. Spania nu a mai raportat decât patru noi decese sâmbătă, număr care a ridicat bilanţul la 27.125 de morţi de la începutul pandemiei. Ministrul Educației, Josep Bargalló, a fost convins sâmbătă că toate școlile din zonele care intră luni în faza 2 a decalării își vor deschide porțile și s-a asigurat că s-au luat măsurile de securitate necesare pentru aceasta, informează elperiodico.